Ticari

Nabucco inşaatı 2011'de başlayacak!

Christian Dolezal, Nabucco'da inşaatın 2011 yılında başlayacağını ifade etti

Nabucco Doğalgaz Şirketi Sözcüsü Christian Dolezal, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin, Şahdeniz-2 üretiminin ertelenmesinden etkilenip etkilenmeyeceğine dair tartışmalara noktayı koydu. İnşaatın 2011 yılında başlayacağını ve 2014-2015 döneminde ise ilk gazın Nabucco hattından akacağını kaydeden Dolezal, "Nabucco Projesi kendi yolunda ilerliyor" dedi. Dolezal, ilk etapta gerekli gazın Irak'tan alınıp alınmayacağı ile ilgili olarak, bunun mümkün olduğunu ve görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. Bu hafta Şahdeniz-2 üretiminin 2016-2017 dönemine ertelendiği açıklanmıştı. Açıklamanın ardından bu ertelemenin Nabucco projesini de geciktireceği ifade edilmişti.
 
Irak ile görüşme sürüyor
Kamuoyunda sürekli tartışma konusu olan Nabucco Doğalgaz Hattı Projesi'nin bu kez de Şahdeniz-2 üretiminin ertelenmesinden etkilenip etkilenmeyeceği gündeme geldi. Konuya ilişkin Referans'ın sorularını yanıtlayan Dolezal, Nabucco Projesi için ortaya konan takvim şekillendirilirken Şahdeniz-2 sahasından beklenen 13 milyar metreküplük doğalgaz üretiminin 2016-2017 döneminde başlayacağını kendilerinin önceden hesaba kattıklarını ve son açıklamanın kendilerini etkilemediğini belirtti.
Irak'tan oldukça iyimser bir miktarda doğalgazın Nabucco hattına akabileceğini ifade eden Dolezal, bu konudaki görüşmelerin ise devam ettiğini ifade etti. Irak doğalgazının önündeki en büyük engel ise merkezi hükümetle Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki sorunlardan kaynaklanıyor. Irak gazı ile ilgili bu sorunların Nabucco'yu engelleyip engellemeyeceği ile ilgili olarak Dolezal, kendilerinin iyimser olduğunu vurguladı.
Nabucco Projesi ilk şekillendiği dönemde, 8 milyar metreküp ile başlayarak zaman içerisinde 31 milyar metreküplük plato seviyesine ulaşması ve başlangıç gazının Şahdeniz 2 sahasından alınması kararlaştırılmıştı. Ancak bu hesaplamalar yapılırken Şahdeniz-2 sahasında üretimin 2013 yılından sonra hemen başlaması öngörülmüştü. Şahdeniz projesindeki gecikmenin yanı sıra Türkiye-Azerbaycan arasında yaşanan sorunlar da projeyi etkilemeye başladı. Mevcut sorunların çözülmesi durumunda, Azerbaycan gazı 2017 yılından itibaren yani Nabucco Projesi'nin ikinci fazından itibaren alınabilecek.
Begüm Gürsoy / Referans