Kent Haberleri

Naci Görür'den dikkat çeken deprem uyarısı! Marmara'nın Kuzey kolunda deprem bekliyoruz!

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’nın Kuzey kolunda deprem bekliyoruz açıklamasını yaptı. Peki Marmara Bölgesi’nin tehlike altında olan bölgeleri hangisi? 1 şiddetindeki depremden sonra Yer Bilimci Prof

6 Şubat tarihinde Bursa’nın Gemlik Körfezi’nde yaşanan 4.1 şiddetindeki depremden sonra Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara için uyarılarda bulundu. Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'yı uyararak “Biz Marmara depremini kuzey kolda bekliyoruz. Ancak Marmara’nın güney kesimleri de ciddi bir şekilde stres biriktiriyor” açıklamasında bulundu. Peki Marmara Bölgesi’nin tehlike altında olan bölgeleri hangisi? Olası Marmara Depremi Güney kolda da gerçekleşebilir mi?

‘Kuzey kol daha aktif fakat Güney kolda biriken stres 10 kat daha fazla’

Sputnik'ten Selin Uludağ'ın haberine göre; Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan, Tokat dolaylarından hareketlenerek Bolu’ya kadar geldiğine dikkat çeken Görür, “Bolu yakınlarında bir yerden ikiye ayrılıyor. Biri Kuzey kol; Kocaeli’nden gelerek Marmara Denizi’ne giriyor, denizi boydan boya kat ediyor, oradan da çıkıp Yunanistan’a kadar gidiyor. Diğer kol ise ana faydan ayrılaran Güney kolu; Marmara’nın güneyine gelerek İznik Gölü, Gemlik Körfezi, Bandırma, Erdek ve Biga üzerinden Ege’ye devam ediyor. Bu Güney kol çok kırıklı ve dallı faylardan meydana geliyor ama bu önemli değil çünkü iki kol da aktif. Fakat Kuzey kolun Güney’e nazaran daha aktif olduğunu söylemek gerekir. Yani Anadolu Yarımadası Batı’ya doğru açılıp hareket ederken, bu hareketin büyük bir kısmını Kuzey kol karşılıyor. O yüzden biz o büyük depremi Kuzey kolunda bekliyoruz. Ancak biriken stres o kolun Güney sahalarında daha fazla. Yani Kuzey kolunun aktifliği Güney kola doğru da stresi artırıyor. Güney kolunun kendisi deprem üretmese bile, sırf Kuzey kolu’nun üreteceği deprem İstanbul’a nazaran Güney’deki bölgelere daha fazla zarar verebilir. Çünkü Marmara’nın içerisinde biriken stres asimetrik olarak oluşuyor, kuzeye nazaran güneyde 10 kat daha fazla birikiyor. Dolayısıyla dikkatli olup gaflet içerisine düşmemek lazım” şeklinde konuştu.

‘Araştırmalar fayın 30 yıl içerisinde kırılıp 7 şiddetinin üzerinde büyük bir deprem üreteceğini gösteriyor’

Marmara Bölgesi’nde deprem beklediklerini söyleyen Görür, “Bu depremi özellikle Marmara Denizi’nin içinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Kuzey kolundan bekliyoruz. Biz Marmara’nın içindeki o kola kolaylık olsun diye Marmara Fayı adını veriyoruz. Yani Marmara Fayı, Kuzey Anadolu Fayı’nın su içindeki bölümü. 1999 Depremi’nden sonra yaptığımız bütün araştırmalar, bu Marmara Fayının 1999’dan itibaren her an olmak kaydıyla 30 yıl içerisinde kırılıp 7 şiddetinin üzerinde büyük bir deprem üreteceğini gösteriyor. Bütün çalışmalar ve yayınlar bunu gösteriyor” diye açıkladı.

‘Yüzde 62 olasılıkla burada deprem bekliyoruz’

Görür, İstanbul ve çevresinde beklenen depreme yönelik en derin çalışmaları sürdüren bilim insanlarından biri olan Deprem Uzmanı Tom Parsons ve arkadaşlarının gerçekleştirdikleri bir yayına dikkat çekerek şu ifadeleri yer verdi: "Güney kol için uyarıda bulunuyorum: Bursa, Bandırma ve Balıkesir ile İznik’ten Biga’ya kadar olan alanda da stres birikimi fazla."

Çalışmaların deprem üreteceğini aktaran Görür, “Bursa, Bandırma ve Balıkesir ile İznik’ten Biga’ya kadar olan alanda da stres birikimi fazla. Yani Güney kolunda stres birikimi Kuzey blokuna nazaran kimi yerlerde 10 misli daha fazla. Tehlikeyi gözden kaçırmamak lazım. Sadece İstanbul’a bakarsak ve daha büyük bir darbe beklemediğimiz yerlerde deprem yaşayarak ciddi hasarlar alırsak üzülürüz. Bu nedenle fayın Güney kolu için uyarıda bulunuyorum. Güney kıyılarından Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Güney kolu geçiyor. Yani oralar da canlı faya sahip. Eğer o kol deprem üretmese de Kuzey kolu deprem üretirse bile Güney kolu fazlasıyla hasar alabilir” şeklinde açıkladı.

‘Kuzeydeki fay, İstanbul’a vereceği hasardan daha fazlasını güney alanlara verebilir.’

Genellikle İstanbul'da deniz altından yaşanacak depremine dikkat çeken Görür, “Ama bu Kuzey’deki fayda deprem olsa dahi, İstanbul’a vereceği hasardan daha fazlasını Güney alanlara verebilir. Onun için Bandırma’da Bursa’da Biga’da ve bunun gibi yerleşim alanlarında bu beklenen depremin ciddi hasarlar verebileceğini göz ardı etmemek lazım” dedi.

Naci Görür'den tüyler ürperten deprem uyarısı!

İstanbul'a tüyler ürperten uyarı: O fay kırıldı kırılacak!