Kent Haberleri

Narmanlı Han'ın akıbeti belli oldu!

2014'ün başında 57 milyon dolara Mehmet Erkul ve Tekin Esen’e satılan Narmanlı Han'ın otel mi yoksa AVM olacağı tartışılıyordu. Mimar Sinan Genim'in açıklamasına göre han, küçük olması sebebiyle ne alışveriş merkezi ne otel olacak...


İstiklal Caddesi'nde 1831 yılında inşa edilen Narmanlı Han'ın ne olacağı merak konusuydu. Ahmet Tanpınar gibi sanatçıların da yaşadığı han Narmanlı ailesi tarafından 2014'ün başında 57 milyon dolara Mehmet Erkul ve Tekin Esen’e satılmıştı. 


Satışın ardından binanın ne olarak kullanılacağı merak konusuydu. Otel ya da AVM yapılacağı söylentileri çıkmıştı. Ancak röleve/restitusyon projesi koruma kurulunda onaylandı ve restorasyon projesi ise hazırlanma aşamasında. 


Mimarisinde Sinan Genim'in imzasının yer alacağı han için küçük olması sebebiyle alışveriş merkezi ya da otel yapılmaması kararlaştırıldı. Narmanlı Han'da 7 dükkan ve 2 lokanta yer alacak. 


Handa yer alacak dükkanlar daha çok sanatsal ağırlıklı galeri tarzı olacak. Han'da ek bina ya da kat olmayacağı gibi avlunun üstü de kapatılmayacak. Handa şu anda sadece üç dükkan ve 46 yıllık kiracı Mithat Şahin var. Şahin'in de martta evini boşaltması isteniyor.


Narmanlı Han'ın tarihsel süreci!


1831 yılındaki form ve estetiğini korumayı başaran ender binalardan biri olan Narmanlı Yurdu 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve binalardan birinin bir bölümü Rus Hapishanesi olarak kullanılmış. Yanı sıra ticaret ofisi olarak da faaliyet göstermiş. 1930'lu yılların ortasında ise dönemin önemli tüccar ailelerinden Avni ve Sıtkı Narmanlı kardeşler tarafından satın alınmış. Bugünkü ismi Han'ı satın alan son sahiplerinden geliyor. Narmanlı kardeşler Han'ı sanatçılara çok cüzi ücretler karşılığında kiralıyorlar. Ticaret şirketlerinden daha yüksek ücret almak mümkünken bunu yapmıyorlar.


Narmanlılar, hanı sanatçılara kiralamayı tercih etmişlerdi. Handa ikamet edenler arasında ressam-şair Bedri Rahmi Eyüboğlu, yazar-şair Ahmet Hamdi Tanpınar, Ulus Gazetesi'nin temsilcisi Neşet Atay, ressam Aliye Berger, Adrea Kitabevi, İstanbul'un en eski Ermeni gazetelerinden Jamanak, Kara Kitap'ın yazarı Suat Derviş bulunuyor.