27 / 04 / 2024

Nazım Hikmet’in Kadıköy’deki yaşadığı ev yıkılıyor!

Nazım Hikmet’in Kadıköy’deki yaşadığı ev yıkılıyor!

Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Nazım Hikmet’in İstanbul Kadıköy’de yer alan yaşadığı ev deprem riski sebebiyle yıkılacak.



İstanbul Kadıköy'de Nâzım Hikmet'in babası Hikmet Bey'e ait olan evin yıkılacağı öğrenildi. Nâzım Hikmet'in 1928'de Sovyetler Birliği'nden ikinci dönüşünün ardından, babasının öldüğü 1932 Mart ayına kadar yaşadığı ev, deprem riski sebebiyle yıkılacak.

Sol Gazetesi’nde yer alan habere göre; Nâzım Hikmet'in Kadıköy'deki yaşamına dair araştırma yapan Gamze Erbil, Nâzım Hikmet'in babasıyla birlikte kaldığı Nevzemin Sokak'taki evin tam yerini yeni kesinleştirdiklerini ancak  aynı zamanda deprem tehlikesi nedeniyle evin yıkılıp yeniden yapılması için müteahhitlerle görüşmelerin yapıldığını öğrendiklerini açıkladı.

Evin mimari olarak koruma altına alınacak eser yer olmadığını ancak kültür mirasının önemli bir parçası olduğunu dile getiren Gamze Erbil, ilgili kurumları bilgilendirmek ve konunun önemine dikkat toplamak için gerekenlerin yapılacağını vurguladı.

Ev sahiplerinin deprem kaygısı nedeniyle evin yenilenmesini talep ettiklerini ve başka bir yöntem bulamadıklarından bu yola başvurdukları açıklandı. Değer tespiti için evde ölçümler yapan belediye ve müteahhit firma yetkililerinin konuyla ilgili genel bilgi sahibi oldukları ancak meseleyi önemsemedikleri belirtildi. Dört dairelik bina için teklif vermeye hazırlanan müteahhitlik şirketinin Kadıköy'de bir dizi kentsel dönüşüm projesine imza atmış olan Gököz İnşaat olduğu öğrenildi.


Geri Dön