28 / 04 / 2024

Nazire Sofi Larnaka'daki taşınmazlarını geri alacak

Nazire Sofi Larnaka'daki taşınmazlarını geri alacak

Türk Nazire Ahmet Adnan Sofi'nin, Rum hükümetiyle anlaştığı ve Larnaka'daki iki taşınmaz malını geri alacağı açıklandı



Kıbrıs Rum kesimindeki taşınmaz malını talep ederek, Rum yönetimi aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) dava açan Kıbrıslı Türk Nazire Ahmet Adnan Sofi'nin, Rum hükümetiyle anlaştığı ve yaklaşık 540 bin avro tazminat ve Larnaka'daki iki taşınmaz malını geri alacağı açıklandı.

Rum basın haberlerine göre, İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türk Sofi'nin Rum hükümetiyle vardığı dostane anlaşma, dün AİHM tarafından yayımlandı.

Rum yönetimini temsilen Başsavcı Petros Kliridis'in imzasını taşıyan anlaşma uyarınca, Rum yönetimi, Larnaka'da bulunan iki taşınmazını Sofi'ye iade edecek, ayrıca yaklaşık 540 bin avro tazminat ödeyecek. Bu anlaşmanın ardından Sofi, AİHM'deki başvurusunu geri çekti.

Anlaşmaya göre, Rum yönetimi, iki taşınmaz malın mal sahibi veya mirasçıları tarafından serbestçe kullanım hakkını kabul ederken, Sofi'ye kullanım kaybından ötürü 427 bin 150 avro tazminat, 50 bin avro manevi tazminat ve mahkeme masrafları olarak da 59 bin 801 avro ödeyecek.

Sofi'nin avukatları ile Rum yönetimi adına Petros Kliridis arasında imzalanan anlaşmanın önsöz bölümünde Kliridis, "Sofi'nin mülkünü kullanamama ve mülkünden mahrum kalma sebebiyle yaşadığı sarsıntıdan ötürü 'Kıbrıs cumhuriyeti' adına samimi üzüntüsünü" dile getirdi.

Kliridis, Ocak 2009'dan beri Sofi'nin söz konusu malları üzerindeki vasiliğin kaldırıldığını belirterek, Rum Başsavcılığının Vasilik kurumunun bütününde değişiklik yapma niyetinde olduğunu kaydetti.

Sofi'nin avukatları da anlaşmaya imza atarak davanın AİHM'den geri çekilmesini kabul ettiklerini belirttiler.

Kıbrıs Rum tarafının Sofi ile imzaladığı anlaşmayla, Güney Kıbrıs'taki Kıbrıslı Türklere ait taşınmaz malların idaresinden sorumlu vasiliğin hukuki çerçevesinin değişmesi bekleniyor.

Bugüne kadar sadece 1974 öncesinde Kıbrıs'tan ayrılan Kıbrıslı Türklere Güney Kıbrıs'ta mülkiyet hakkı tanındığını hatırlatan Rum basını, bu anlaşmayla, ilk kez 1974 sonrasında Kıbrıs'tan ayrılan ve KKTC'de eski Rum taşınmazı kullanmayan Kıbrıslı Türklere de mallarını talep etme yolunun açıldığına dikkati çekerek, yurt dışında yaşayan binlerce Kıbrıslı Türk bulunduğuna ve bunun da sonuçlarının çok geniş bir çerçevede olacağına vurgu yaptı.
AA


Geri Dön