Nazmi Durbakayım: İnşaat sektörü seçimlere dirençli!
İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım, "Sektör olarak beklentilerimiz istikrarlı bir hükümet ve makroekonomik dengelerin bozulmaması" dedi.
Seçimlerin inşaat sektörüne etkisini ve geçmiş deneyimleri AA muhabirine değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İNDER olarak buna bilimsel yanıtlar bulmak amacıyla AG Platform'a bir araştırma hazırlattıklarını söyledi.
AG Platform Kurucusu Ali Gizer'in TÜİK verilerine dayanarak hazırladığı "Seçimler ve İnşaat Sektörü - Seçim Dönemlerinde Sektörel Değişimler Analizi" başlığı altında yayımlanan araştırmaya göre inşaat sektörünün üretim açısından analizi yapıldığında seçimlere karşı görece daha dirençli olduğununun ortaya konulduğunu ifade eden Durbakayım, bu anlamda 2009 yılında yaşanan yavaşlamanın seçim takviminden ziyade ekonomik krizin Türkiye'de satın alma gücüne olan etkisinden kaynaklandığını kaydetti.
Durbakayım, 7 Haziran Genel Seçimleri yaklaşırken gayrimenkul ve inşaat sektörünün de seçim atmosferine tam anlamıyla girdiğini belirtti.
Bu yıl seçim öncesi döneminin hem konut sektörünün en fazla satışı gerçekleştirdiği bahar aylarına denk gelmesi hem de döviz kurlarında yaşanan artışın konut sektörünü zor günlerin beklediğine işaret ettiğini aktaran Durbakayım, şöyle konuştu:
" Sektör temsilcileri 2000’li yılların başından itibaren daha sağlam bir yapıya kavuşan konut veinşaat sektörünün seçim dönemlerinde belirgin bir durgunluk yaşasa da artık seçimlerden eskisi kadar etkilenmediği görüşünde."
"İnşaat sektörü genel seçimlere daha hassas"
İnşaat sektörü büyüme hızı analizine göre ise sektörün genel ekonomiyi ve gayrimenkul satışlarını direkt etkileyen genel seçimlere oldukça hassas bir yaklaşım gösterdiğini, yerel seçimler ve referandumlarda göreceli bir etkileşim sergilediğini dile getiren Durbakayım, şu bilgileri paylaştı:
"Örneğin genel seçimlerin yaşandığı 2007 ve 2011'de sektördeki yıllık büyüme oranı sırasıyla yüzde 5,7 ve yüzde 11,5, Anayasa Değişikliği halk oylamasının yapıldığı 2010'da yüzde 18,3 büyüme gösterdi. Yine yerel seçimlerin yaşandığı 2004'te 14,1'lik büyüme gösteren inşaat sektörü, 2003'teki 7,8'lik büyüme performansına göre oldukça iyi bir gelişim göstermiş oldu. İnşaat sektörünün, yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaşandığı 2014'teki 2,2'lik görece kötü performansı ise uzmanlarca kamu yatırımlarındaki azalmaya bağlandı. Buna göre, konut sektörü iki seçim birden yaşanan 2014'te de inşaat sektörünü sırtlayarak aslında iyi bir performans gösterdi."
"Beklentimiz siyasi ve ekonomik istikrar"
Durbakayım, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Sektör olarak beklentilerimiz istikrarlı bir hükümet ve makroekonomik dengelerin bozulmaması. Ekonomideki dengeler ve disiplin bozulmadığı ve siyasi istikrar devam ettiği sürece, bir sorun olacağını sanmıyorum. Faiz seviyesinin istikrarlı bir şekilde gerileyerek eski noktalara gelmesi, insanları heyecanlandıracak ve yatırımları yine gayrimenkule yöneltecektir."
AA