Sektörel

Nazmi Durbakayım: Beklentimiz makro ekonomik dengelerin bozulmaması!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektör olarak beklentilerinin istikrarlı bir hükümet ve makro ekonomik dengelerin bozulmaması olduğunu söyledi.

Seçimlerin inşaat sektörüne etkisini değerlendiren Durbakayım, İNDER olarak buna bilimsel yanıtlar bulmak amacıyla AG Platform'a bir araştırma hazırlattıklarını söyledi. AG Platform Kurucusu Ali Gizer'in TÜİK verilerine dayanarak hazırladığı "Seçimler ve İnşaat Sektörü - Seçim Dönemlerinde Sektörel Değişimler Analizi" başlıklı araştırmaya göre, inşaat sektörünün seçimlere karşı görece daha dirençli olduğununun ortaya konulduğunu ifade eden Durbakayım, bu anlamda 2009 yılında yaşanan yavaşlamanın seçim takviminden ziyade ekonomik krizin Türkiye'de satm alma gücüne olan etkisinden kaynaklandığını kaydetti. Durbakayım, 7 Haziran Genel Seçimleri yaklaşırken gayrimenkul ve inşaat sektörünün de seçim atmosferine tam anlamıyla girdiğini belirtti. 




Bekle gör stratejisi Sektör temsilcilerinin, 2000'li yılların başından itibaren daha sağlam bir yapıya kavuşan konut ve inşaat sektörünün seçim dönemlerinde belirgin bir durgunluk yaşasa da artık seçimlerden eskisi kadar etkilenmediği görüşünde olduğunu ifade eden Durbakayım, şöyle devam etti: "Genel kanı, seçim döneminde 'bekle gör' pozisyonuna giren konut alıcısının seçimin ardından ertelediği alımı yaptığı yönünde. Daha önceki seçim dönemlerinde edinilen tecrübelere dayanarak hareket eden konut sektörünün oyuncuları, konut alıcısının bu seçim döneminde de benzer bir davranış sergileyeceğini düşünüyor" dedi. 

Genel seçimlerin yaşandığı 2007 ve 2011'de sektördeki yıllık büyüme oranının sırasıyla yüzde 5.7 ve yüzde 11.5, anayasa değişikliği halk oylamasının yapüdığı 2010'da yüzde 18.3 olduğunu anımsatan Durbakayım, şunları kaydetti: 'Tine yerel seçimlerin yaşandığı 2004'te 14.1'lik büyüme gösteren inşaat sektörü, 2003'teki 7.8'lik büyüme performansına göre oldukça iyi bir gelişim göstermiş oldu. İnşaat sektörü sadece 2008'de yaşanan küresel krizin etkilerinin hissedildiği ve yerel seçimlerin gerçekleştiği 2009'da yüzde 16.1 daralma gösterdi. İnşaat sektörünün, yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaşandığı 2014'teki 2.2'lik görece kötü performans ise uzmanlarca kamu yatırımlarındaki azalmaya bağlandı. Buna göre, konut sektörü, iki seçim birden yaşanan 2014'te de inşaat sektörünü sırtlayarak aslında iyi bir performans gösterdi." Nazmi Durbakayım, siyasi ve ekonomik gelişmelere endeksli bir seyir izleyen gayrimenkul satışlarının özellikle yerel veya genel seçimler öncesinde "bekle gör" stratejisinin bir sonucu olarak düşme eğilimine girmekle birlikte sektörün kaybettiği gücü seçim sonrası dönemde mutlaka topladığını söyledi. Durbakayım, "Seçimlerin sonucuna göre yeni projeler ve alımlar çok hızlı veya temkinli olarak devreye girer ve konjonktüre göre rutin veya ivmeli bir şekilde kendi dinamiklerini bulana kadar yoluna devam eder. Sektör olarak beklentilerimiz istikrarlı bir hükümet ve makroekonomik dengelerin bozulmaması" dedi. 



Dünya