23 / 11 / 2024

Nazmi Durbakayım nasıl patron olduğun anlattı

Nazmi Durbakayım nasıl patron olduğun anlattı

Sektörde İNDER'in başkanı olacak kadar ileri giden Nazmi Durbakayım, nasıl patron olduğunu anlattı




Kayserililer ticareti iyi bilirler. Ama, onları müteahhitlik alanında pek görmeyiz. Nazmi Durbakayım bir Kayserili. Sektörde İNDER'in başkanı olacak kadar ileri giden Durbakayım, aslında 40 yıl önce iş bulamaması nedeniyle müteahhit bir patron olmuş. 60 yaşındaki Durbakayım, her sabah saat 03.00'da işinin başına geçiyor
 
Nazmi Durbakayım... İstanbullular onu Varyap ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Uphill Court projesi ile tanıdı... Ama, Durbakayım, bu ortaklığın gerçekleştiği döneme kadar hiç de azımsanmayacak bir tecrübe elde ederek yaklaşık 2 milyon metrekare inşaat yapmıştı. Bağdat Caddesi ve civarında lüks binalara imza atmıştı. Fabrika binaları ile yüksek hacimli işler gerçekleştirmişti.

Varyap ile bir proje daha gerçekleştirdikten sonra ortaklık bitti... Teknik Yapı, `Up' serisi projeler gerçekleştirmeye devam etti.

Ama, sadece bu kadarla kısıtlamak haksızlık olur Durbakayım'a. Sabahın 03.00'ından itibaren işinin başına geçen Durbakayım, iş yaşamına da patron olarak başlamış. Çünkü, İTÜ mezunlarının nadir bulunduğu 1970'lerde hiçbir şirket işe almamış onu. O da çareyi patron olmakta bulmuş. 36 yıl boyunca da kendini hiç ezdirmediğini söyleyen ve geçtiğimiz günlerde Karadenizli İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER)'ne başkan olan Kayserili Durbakayım'la hem kendini hem de sektör işlerini konuştuk.

Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
Ailem Kayseri'den İstanbul'a yerleşmiş. 1950 yılında İstanbul'da doğdum. Erenköy Zihni Paşa İlkokulu'nu ve Marmara Koleji'nin ortaokul kısmını bitirdim. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldum. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'ni 1973 yılında bitirdim. 2-3 yıl iş başvuruları yaptım. Dönemin büyük şirketlerinin hiçbiri beni kabul etmedi. Ben de çareyi patron olmakta buldum.

Neden?
FABRİKA YAPINCA KONUT İŞİ KOLAY GELDİ
Nedenini hala çözebilmiş değilim. O zaman İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olan sayısı azdı. Buna rağmen işe almadılar. Rahmetli Yüksek Mimar Uğur İşler ile beraber müteahhitlik yapmaya başladık. O bana ağbilik yaptı. Beraber şirket kurduk. Bağdat Caddesi'nin sahil kenarındaki yalıları ve köşkleri alıp apartman yaptık. Böyle 3 bina inşa ettik. Bir de cadde üzerinde yaptık. 1977 yılında yolları ayırdık. Kendi başıma iş yapmaya başladım. Bir taraftan fabrika inşaatları yapıyordum. Diğer taraftan eski eserleri restore ediyordum. Dekorasyon işleriyle de ilgileniyordum. Konut hobimdi zaten. Konutu hiçbir zaman iş olarak görmedim. Fabrika binaları ile büyük hacimli işler yapmayı öğrendim. Dekorasyon ile ince işler yapmayı. Bu iki birikim olunca konut yapmak hem kolay hem de başarılı oluyor. 1980 yılında ise Teknik Yapı'yı kurdum. Yola Teknik Yapı ile devam ettim.

Mühendis olarak 40 yılı bitiriyorsunuz. Neler yaptınız?
6 bine yakın konut. 26 fabrika. Toplamda 2 milyon 500 bin metrekarenin üzerinde inşaat...

ÜYE SAYISINI AZALTACAĞIZ
Gelelim İNDER'e... Geçtiğimiz günlerde İNDER'e başkan oldunuz. Neler yapacaksınız?
Sektörün sesi olacağız. İlk hedefimiz bu. Sektörün gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Sorunlara neşter vuracağız. Çözülmesini sağlayacağız. İNDER çok eski bir kuruluş. 1967 yılında kurulmuş. Derneğin kayıtlı 3 bin 750 üyesi var. Çimento ve demirin tahsisle dağıtıldığı dönemlerde, bu iş İstanbul'da İNDER üzerinden gerçekleştirilmiş. Bu nedenle üye sayısı çok fazla. Biz işe üye sayısından başlamayı planlıyoruz. Üye sayısını azaltacağız. Güncellemeleri yapıyoruz. İstanbul'da konut yapan 500 civarında şirket tespit ettik. Bu şirketlerden birer kişinin derneğe üye olmasını sağlayacağız. Türkiye Müteahhitler Birliği ve İNTES taahhütte söz sahibi. Biz ise konutta söz sahibi olmayı planlıyoruz. Sektörün katılımıyla aktifleşeceğiz. Sektöre yeni girecek olanlara yol göstereceğiz. Onların kurumsallaşması için bilgi birikimimizi paylaşacağız. Sektörle birlikte sektörün sorunlarını çözeceğiz.

DEVLET GELİRİNDEN OLMASIN AMA KDV SORUNU ÇÖZÜLSÜN
Sektörde acil olarak çözülmesi gereken hangi sorunlar var?
Birkaç önemli başlık var. KDV, önceliğimiz. KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi için, devletin KDV gelirlerinden toplam miktarda azalma olmaması koşuluyla sorunun çözülmesi için çalışacağız. İnşaatçılar malzemeleri yüzde 18 KDV ile alıyor. Net 150 metrekareye kadar olan konutları yüzde 1 KDV ile satıyor. Aradaki yüzde 17 farkı devletten iade alıyor. Bu süreç çok uzuyor. KDV iadelerindeki zorlukların bir an önce giderilmesi gerekiyor. Ayrıca inşaatlarda kullanılan yan ürünlerde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi için girişimde bulunacağız.
Müteahhitlerin odalaşması, meslek disiplini ve yapı kalitesinin yükseltilmesi, ürün kalitesi ve verimliliğin artırılması, kayıtdışılığına son verilmesi, hissedilebilecek bir denetim mekanizmasının kurulması için çalışıyoruz. Ayrıca konut alım satımlarında alınan harcın yüzde 3.3'ten yüzde 1'e düşürülmesi için çalışmalar yapmak da gündemimizde.
Bunlara ilave olarak TOKİ'nin amacına uygun olarak inşaat sektöründe önder olarak yer almasını isteyeceğiz. TOKİ'ye tanınan ayrıcalıklardan dolayı elde ettiği olanakların, sektörün hakiki temsilcileri olan bizlere de sağlanarak sektörün ivme kazanmasını istiyoruz. TOKİ'nin arsa üretmesi gerekiyor.
 
ÖZEL YAŞAM..
SABAH 03.00'DA YAZIŞMALARI YAPMAYA BAŞLIYOR
Bir gününüz nasıl geçiyor?
Gece 03.00-03.30 arası uyanıyorum. 06.00-06.15'e kadar çalışıyorum. Yazışmaları yapıyorum. İşleri kontrol ediyorum. 06.15'ten 07.15'e kadar tekrar uyuyorum. 08.15'ten itibaren ofisteyim. İşleri takip ediyorum. Görüşmeler yapıyorum. Görev aldığım sosyal sorumluluk projelerinin yönetim ve sivil kuruluşların toplantılarına katılıyorum. 19.00 sularında ofisten ayrılıyorum. Neredeyse her akşam yönetici olduğum derneklerden birinin toplantısı oluyor. O toplantılara katılıyorum.

AFRİKA'DA GÖRMEDİĞİM ÜLKE KALMADI
Kendinize zaman ayırmıyor musunuz?
Kendime zamanı seyhatlerde ayırıyorum. Her yıl en az yeni bir iki ülke görmeye özen gösteriyorum. Afrika'da görmediğim ülke kalmadı. Ayrıca Kazdağları ve Zigana'ya da sık sık giderim. Gittiğim ülke ve kentlerdeki sosyal ve kültürel yaşamı incelerim. Ev tiplerini araştırırım.

Ya çocuklarınız?
İki çocuğum var. Umut, işlerin başında. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'ni bitirdi. Kızım Esra ise Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü. O da bizimle birlikte çalışıyor.

KADIKÖY'E HER SENE YENİ BİNA; AMA HİÇ KAZANÇSIZ
Sosyal sorumluluklar?
Hiçbir kazanç sağlamadan Kadıköy'de her yıl bir binayı yenilemeye özen gösteriyorum. Ayrıca Kadıköy'de Kadın Sığınma Evi, Haydarpaşa Lisesi Mezunları binasını inşa ettik. Kartalspor'a sponsor olduk. Bir de Kartal'da 24 derslikli okul yaptırıyoruz.

KENDİMİ HİÇ EZDİRMEDİM
İş prensiniz?
36 yıldır yaptığımız işlerle kimseye kendimizi ezdirmedik... Kimseyi ezmedik de...
 
LÜKSÜ ULAŞILABİLİR HALE GETİRİYORUZ
Teknik Yapı'nın rotası ne?
Krizlerden iyi çıktık. 1994 ve 2001 krizinden de iyi çıkmıştık. Bunda doğrular üzerine kurulu stratejimiz doğrudan etkilidir. Doğru metrekare, doğru fiyat, doğru lokasyon ve doğru ödeme koşulları ile projeler yapmayı sürdüreceğiz. Alternatif yatırım enstrümanlarına göre gayrimenkulün önü açık. 1970'lerden beri oluşan bir müşteri portföyümüz var. Bu portföyün taleplerine göre proje geliştirmeye devam edeceğiz. 1+1'lere ilk kez Uphill'de başlatmıştık. Başka projelerimizde stüdyoları geliştirdik.
Deluxia ve Upwins'te homeofis tipine ağırlık verdik. Tüm bunlar müşterilerden gelen talep doğrultusunda yaptığımız işler. Şimdi lüksü erişilebilir hale getiriyoruz. Bizim projelerimizden ev satın alanlar her türlü hizmetten faydalanacak. Faydalandığı oranda ödeme yapacak. Yaptığımız projelerdeki dükkanları her gelene veya yüksek kira ödeyene vermiyoruz. İhtiyaca göre kiracı buluyoruz. Yeri geldiğinde sitenin ihtiyacı olan dükkanların açılması için kazancımızdan fedakarlık yapıyoruz.

Gelecekte site yönetimi daha önemli hale gelecek. Kurduğumuz Aktif Yaşam şirketi ile site yönetimini kendimiz üstleniyoruz. Satış sonrası hizmetler gelecekte daha önemli olacak. Buna göre strateji belirledik. Güvenliğini bile kendimiz yapıyoruz. İşe alacağımız elemanları özel sınavlara tabi tutuyoruz.
Bizim projelerdeki site yönetimi kalitesi nedeniyle birkaç projeden teklif geldi. Şimdi o sitelerin de yönetimini üstleniyoruz.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön