28 / 04 / 2024

Necati Akyazıcı: 100 yılda yıkılmayacak binalar yapmalıyız!

Necati Akyazıcı: 100 yılda yıkılmayacak binalar yapmalıyız!

 Akyazıcı "Ülke olarak bu kadar lüksümüz yok, gelecek yüzyıla taşınabilecek binalar yapmalıyız" dedi



Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, Türkiye'de binaların dayanıksız yapıldığı, daha 20 yıl önce yapılanların bile yıkılmasının gündeme geldiği eleştirisinde bulundu.

Bu tavan yüksekliği başka yerde yok

NECATİ Akyazıcı, Canan Rezidance ile dış cephesi 50 yıl hiç bakım yapılmasa da ihtiyaca cevap verebilen nitelikte bir bina inşa ettiklerini söyledi.68 ile 471 metrekare arasında 260 konuttan oluşan Canan Residence'da konut fiyatları 181 bin dolar ile 1 milyon 417 bin dolar arasında. Fransız balkonların yer aldığı projede, 2,90 metre net tavan yüksekliği, termostatlı alüminyum panel radyatörler, klima ve akıllı ev sistemleri ve 10 bin metrekarelik peyzaj düzenlemesi dikkat çeken özellikler.

Türkiye'de 2000 yılına kadar inşaat sektöründe çarpık bir yapılaşma politikası izlendiğini belirten Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, binaların dayanıksız ve sağlıksız yapıldığı, daha 20-30 yıl önce yapılanların bile yıkılıp yeniden yapılmasının gündeme geldiğini söyledi. Her kalfanın çizdiği planla 8-10 katlı binaların yapıldığını anlatan Akyazıcı, "Ülke olarak tekrar tekrar yıkıp yapma lüksümüz yok. Bu nedenle gelecek yüzyıla taşınabilecek, 50-100 yıl ayakta kalacak binalar yapmalıyız" dedi. Akyazıcı şunları söyledi:

"Maalesef bu çarpık durum, Türkiye'nin tatil yörelerine kasabalarına kadar indi. Denizlerin önüne bloklar 8-10 katlı duvarlar örülmüş. En lüks bölgelerdeki konutlarımızın ne ısı izalasyonu ne su izalasyonu var. 5 -10 kat fazla enerjiyle ısıtılıp soğutulduğu gibi bu binaların ses yalıtımı da sıfırdır.

DEPREM GÜVENLİĞİ SIFIR
Yüksek sesle konuşsan, komşudan duyulur. Ayrıca deprem güvenliği de sıfıra yakın. Bu tam kontrol altına alınmış değil "30 yıllık sanayicilik geçmişinden sonra inşaatta kaliteyi yükseltmek gibi bir misyon üstlendiklerini belirten Akyazıcı, bu nedenle ilk projeleri olan Şerifali'deki Canan Rezidance'ta bunu başardıklarını söyledi.

SOSYAL ALANA 2 MİLYON DOLAR
Akyazıcı, "Canan Rezidance İstanbul gibi çarpık kentin içinde çölde bir vaha gibi fışkırıyor. Dışardan bakıldığında kalite farkı gözleniyor' dedi. Kriz zamanı kaliteli yapı yapmak için ekstra harcamalarda bulunduklarını da anlatan Akyazıcı, 'Ama hiç pişman değiliz. 60 milyon dolarlık projeyi gelecek yüzyıla taşınacak şekilde inşa ettik. Bundan sonra da kalıcı ve iddialı işler yapacağız" diye konuştu.

Canan Kozmetik'i sattıktan sonra inşaata dönen Necati Akyazıcı, İstanbul Şerifali'deki projesi Canan Residance'ı bu ay teslim ediyor. Rezidans mantığının hakkını vermek için hiçbir maliyetten kaçınmadıklarını anlatan Akyazıcı, pek çok otelde olmayan SPA, fitness salonunun bu projede bulunduğunu açıkladı. 3 bloktan oluşan projede şimdiden 40 ailenin yaşadığını belirten Akyazıcı "Sosyal alanlar göstermelik ve yasak savma' değil, pek çok beş yıldızlı otelin GYM salonu ve havuzundan daha iyi oldu" dedi.
 
REZİDANS TERK EDİLMELİ
Rezidans. kavramı artık dejenere oldu, terk edilmeli. Rezidans almayan birçok projede çocuk parkı, hamam, sauna havuz var. Bazı alışveriş merkezlerinde de rezidanslar var, fakat bahçesi ve oyun alanı olmayan  rezidanslar.

Sektörde işini iyi yapan belli başlı tırmalar ayakta kalabilecek.

Sektöre uzun  vadeli bakıyoruz. Kalite ve    nitelikte  fark  yaratan projeler geliştirmeyi ve iler iki zamanlarda da kalıcı olmayı istiyoruz.

Rekabet tüketiciye yaradı. Geçmişte lüks olarak nitelendirilen birçok ezellik artık orta seviyedeki projelerde de
 standartlaşttı.

Kriz dönemde fark yaratan bir projeyi ortaya koymak kolay değil. Ama pişman deliliz, yeni bir açılım yetirmekten mutluyuz.

İlk arsa toplamaya başladığımızda bölgede metrekaresi 600 dolar şimdi minimum 2 bin dolar sev iyesinde

Amacımız Türkiye'de ilk üçe girmek. Bu nedenle çalıştığımız iş ortaklarımızı da Türkiye'nin İlk üçü arasından seçtik.

Önüne gelene satış yapmayız. İçerdeki müşteri kalitesine önem veriyoruz.
Selma Şenol/Bugün


Geri Dön