01 / 05 / 2024

Necip Nasır: İnşaat sektörü arsa bulmakta zorlanacak!

Necip Nasır: İnşaat sektörü arsa bulmakta zorlanacak!

MÜFED Başkanı Necip Nasır, kurulan yeni şirketle kentsel dönüşümle ilgili projeler üreteceklerini ve Nisan ayından sonra harekete geçmeyi hedeflediklerini vurguladı. Sektör inşaat yapılacak arsa bulmakta zorlanıyor...






İHTİYAÇ VE YATIRIM 


Megapol Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir de seçimin ardından yaz aylarından itibaren gayrimenkul sektöründe islerin normale dönmesini öngördüklerini söyledi. Konut, işyeri gibi gayrimenkul araçlarının hem bir ihtiyaç hem de yatırım aracı olduğunu hatırlatan Gökdemir, "Global ekonomide dalgalanma devam ederken, sermaye hareketlerinin belirsizliğine karşı gayrimenkul en sağlam yatırım aracıdır" dedi. Grup olarak yeni dönem projlerini aralıksız sürdürdüklerim ifade eden Gökdemir, "Urla'da çok özel 190 villalık bir projemiz olacak. Bu projem lansmamnı önümüzdeki günlerde yapacağız. Yine şehir merkezinde iki kule ve alışveriş caddesinden oluşan 200 bin metrekarelik yeni projemizde de yıl sonuna doğru inşaata başlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. 


Yerel seçimin getirdiği belirsizliklerin yam sıra dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler karşısında konut alımı planlayan tüketicilerin beklemeye geçtiğini kaydeden Eskidji îzmir Bölge Ortağı Ali Erten ise, "Alım kararlarını ertelemeyin" dedi. 

Erten, yılbaşından bu yana artan girdi maliyetlerinin yeni projelerde yüzde 20 zam olarak yansıyacağını, bitmiş ve devam eden projelerde ise artışın söz konusu olmadığını ifade etti. Erten, "Tüketiciye önerimiz, alım kararını ertelemeyin. 

Çünkü, yarın belirsizlik kalktığında, piyasada yaşanan dalgalanma son bulduğunda konut, inşaat sektöründe birikmiş talep etkisini gösterecek. Talep artışı karşısında ise zam kaçınılmaz olacak. Zamdan etkilenmek istemeyen tüketiciler, ihtiyaçlarına uygun projeleri uygun şartlara temin edebilir. Şu an firmalar çok cazip fiyat ve avantajlar sunuyor. Fırsatı kaçırmayın" dedi. 


ARSA SIKINTISI VAR 


Dolar ve Euro'daki yükseliş inşaat maliyetlerini de önemli ölçüde arttırdı. Sektör temsilcileri, yaz aylarında konut fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlar beklendiğini belirtti. Şirket yöneticileri, inşaatı devam eden ve tamamlanmış projelerden konut almanın tam zamanı olduğunu söyledi Döviz fiyatlarındaki yükseliş, inşaat maliyetlerin etkileyince yaz aylarında konut fiyatlarına yüzde 20 dolayında zam beklentisi doğdu. Sektörün önde gelen temsilcileri, "Döviz fiyatlarındaki yükselişle birlikte konut maliyetleri de önemli ölçüde artmaya başladı. Yaz aylarında konut fiyatlarında yüzde 20 dolayında bir yükselme bekliyoruz. Bu nedenle devam eden projelerle, yeni biten konutlardan satın almak tüketici için büyük avantaj. Konut alacakların yaz mevsimine kalmadan biran önce harekete geçmesi gerekir. Konut almanın tam zamanı" değerlendirmesinde bulundu. 


YENİ PROJELER 


Merkez Bankası'nın ani faiz artışı ve ardından bankaların konut kredi faizlerini artırma eğilimine girmesi rağmen, sektör 2014'ten umutlu. Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk, kentte yapı stoğunun azlığına dikkat çekti. Yılbaşında dövizdeki hareketlenme ve Merkez Bankası'mn faiz artırımına paralel tüketicilerin bekleme dönemine girdiğini ifade eden Kavuk, "15 Ocak sonrası işler normale döndü" cüye konuştu. Girdi maliyetlerine yapılan zamların eski projelere fiyat olarak yansımadı ğmı, konut fiyatlarının yeni proje ve inşaatlarda artış göstereceğini kaydeden Kavuk, "Türkiye, gelişen, dinamik bir ekonomi. 


Dolayısıyla yaşanan durum geçici. İzmir'de de konut stoku çok az. Yeni plan ve projeler devam edecek" dedi. Kavuk, grup olarak yeni projeler üzerinde çalıştıklarını, ayrıca tüketici talep ve beklentilerini Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır da sektörün inşaat yapı lacak arsa bulmaktaki zorluklar nedeniyle sektörün İzmir'de beklendiği oranda büyüyemediğini söyledi. Müteahhitler Federasyonumun (MÜFED) önemli bîr güçbirliğini yaşam geçirerek, kentsel dönüşümde etkin rol alacak bir şirketin kurutuşunu da gerçekleştirdiğini belirten Necip Nasır, kurulan yeni şirketle kentsel dönüşümle ilgili projeler üreteceklerini ve Nisan ayından sonra harekete geçmeyi hedeflediklerini vurguladı. "Bizim için önemli olan İzmir'de iş yaparak, katma değerin İzmir'de kalmasını sağlamaktır" diyen Nasır sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentsel dönüşümden sonra yaşama geçirilecek projelerin,  İzmir  ekonomisine can vereceğini düşünüyorum. Kurduğumuz güçbirliğiyle 200 sektöre ve 4 - 5 bin kalem malzemeye ulaşan inşaat sektörünü canlandıracak projelere imza atacağız. Bu da, İzmir ekonomisi için büyük bir kazanım olacak. 



Habertürk Egeli 


Geri Dön