NEF'ten İzmir'e 3 yeni proje!
Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, ilk kez İzmir’e fizibilitesi 1,1 milyar lirayı aşan 3 proje ile gireceğini açıkladı.
Nef, konut piyasası hareketlenen İzmir'de milyar lirayı aşan proje hayata geçirmek adına çalışmalara başlıyor. Bloomberg’e konuşan, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, ilk kez İzmir’e fizibilitesi 1,1 milyar lirayı aşan 3 proje ile gireceğini bildirdi.
Projelerden ikisinin şehir merkezinde yer alacak rezidanslardan oluştuğunu da söyleyen Erden Timur 2019 yazında Alaçatı’ya bir proje ile gireceklerini söyledi.
Erden Timur İzmir’deki pozitif trendin süreceğini tahmin ediyor. İzmir’i iki yılı aşkın sürede incelediklerini belirten Timur "Yurtdışındaki yerleşiklerden de göç alan bir yer. Bu nitelikli bir göç ve konut talebi doğuruyor. Bu trend devam edecek" dedi.
Nef, şirket borcunun yüzde 38’ine yükselen döviz borcuna karşılık ise finansal enstrümanlar yerine dövizle satış yapılan pazarlara odaklanmayı tercih ediyor. Dövizle borçlanmayı doğru bulmadığını dile getiren Erden Timur "Sektörde hard currency imkanı var. Boğaz hattı, Bodrum gibi yerler döviz ile satılıyor. Dövizli satışlarımızın yarısını ilk 5 ayda gerçekleştirdik. Hatta biraz üzerindeyiz. Döviz gelirlerinin toplam gelire oranının yıl içindeki ortalaması ile ilgili hedefimiz yüzde 30’un üstü. Bodrum’da satışa konu ciddi envanterimiz var" diyerek hedge yerine döviz gelirine odaklanacağını belirtiyor.
Timur’un şirket ve gayrimenkul sektörüyle ilgili diğer görüşleri ise şöyle:
1-) (Galatasaray ve Barcelona sponsorlukları) Sponsorluk önümüzdeki yıl devam edecek. Cazip anlaşmalar yaptık her iki taraf için. Tüketici güven noktası arıyor. Güvenle ilişkili her hamle size avantaj sağlıyor.
2-) İthal girdi sektörde %10-20 arasında. Fakat kur artışının enflasyon etkisi sektöre yansıyor. Son 3 seneye bakarsak TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi yüzde 20’lere yakın. Bu artış maliyete yansımamış durumda.
3-) Üç senedir fiyat artışı maliyetler karşısında çok sınırlı. Sebebi arz-talep. Seçimi sadece tüketici değil üretici de bekliyor. Fırsat penceresi bulsa herkes fiyatlara yansıtacak.
4-) Üretici artış yapamadığı için proje yapmıyor. Arsa maliyeti uyguna mal etmediyseniz karsız satmak gibi bir sonuç var. Geçen seneye göre alınan ruhsat sayısı ev adedi olarak toplam ruhsat sayısı bu senenin ilk 3 ayında yüzde 42 azaldı. Bir önceki seneye göre yüzde 60 azaldı. Karsızlık olunca insanlar proje yapmıyor.
5-) Hem kur hem emtia artışıyla 9 ayda 1200 TL’ye aldığımız demir 3300 TL’lerde. Türkiye’de emtiada hedge edilebilecek hacimde işlem yapılıyor ama kendi içinde hedge mekanizması yok. Dünyada yapabiliyorsunuz. Onu yapan gayrimenkul firması da yok.
6-) Döviz cinsi yeri satmak daha zor ama gayrimenkul fiyatının artacağını düşünen kitle dövizli bir ürün almayı daha çok tercih ediyor. Böylece döviz treninde kalıp gayrimenkul trenine binmiş oluyor.