29 / 07 / 2024

Nemport, dünyanın en büyük gemilerine hizmet verecek!

Nemport, dünyanın en büyük gemilerine hizmet verecek!

Nemport, Ege Bölgesi'nin yüzde yüz Türk sermayeli ilk özel konteynır limanı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Limanın sahip olduğu her 3 vinç  de 16'ncı sıradan konteynır elleçleyebilecek kapasitede. Bu da, limanın post-panamax tabir edilen dünyadaki en büyük konteynır gemilerine hizmet verebilecek kapasitede olduğunu gösteriyor.

Nemport, yüzde yüz Türk sermayesiyle kurulmuş, Ege bölgesinin ilk özel limanı. Ekonomik krizin etkilerine bağlantılı olarak hedefi, 2,5 yıl içinde 300 bin TEU'luk tam kapasite kullanımına geçmek. Bu da 900.000 TEU kapasiteli  İzmir  TCDD Limanı'nın 3'te biri oranında.

Nemport'un detayları projelendirilirken, dünyadaki teknolojiyi en üst seviyede kullanan limanlar izlenerek planlama yapılmış. Kısa sürede yakaladığı  başarı ve konteynır teknolojisinin gelişmesiyle zorunluluk haline gelen yeni yatırımlarla, 140 tona kadar yük kaldırılabilen 3'üncü vinç sunularak kapasite artırımına gidilmiş. Her 3 vinç de 16'ncı sıradan konteynır elleçleyebiliyor; dolayısıyla post-pana-max tabir edilen dünyadaki en büyük konteynır gemilerine hizmet verebiliyor. 3 vinçle, aynı anda 3 farklı gemiye hizmet vererek kapasite artırmış oluyor.

Nemport, ulaşım arterlerine olan yakınlığıyla tercih ediliyor. Liman, devlet karayoluna 500 metre, TCDD Aliağa Biçerova triaj istasyonuna 800 metre, İzmir merkeze 55 km uzaklığında. Buna karşın Nemrut Körfezi'ndeki hurda demir ve diğer dökme gemilerin operasyonlarından oluşan toz ve kirlilikten, konteynır içerisinde taşınan gıda ve diğer yükleri kirletecek operasyonlardan da uzakta bulunuyor.

Nemport Limanı'nın özellikleri
-Toplam 140 bin metrekare alan. 125 bin metrekarelik beton sahalarda 7 bin 600 TEU konteynır, 120 adet reefer konteynır, konteynır istifleme alanı, 3 bin 500 metrekare kapalı A tipi genel antrepo alanı
-Toplam 820 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde, aynı anda 4 adet geminin yanaşabileceği rıhtım
-22-12 metre aralığında deniz derinliği
-3 adet Gottwald post-panamax mobil liman vinci; ikisi 100 MT, biri 140 MT kaldırma kapasiteli
-4 adet dolu vinci, 1 adet boş konteynır vinci, 10 adet 60 ton kapasiteli liman çekeri
-Yıllık 300.000 TEU kapasite
Capital İzmir


Geri Dön