29 / 04 / 2024

Nevşehir modern konutlara kavuştu!

Nevşehir modern konutlara kavuştu!

Mahmut Dede, "Nevşehir'de insanları kentsel dönüşüm uygulamaları sayesinde modern konutlara kavuşturduk" dedi



CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, belediyelerin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanların genişletilmesini öngören yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesinden döneceğini söyledi.

Ağyüz, Büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanları genişletmeyi öngören, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin Geçici 1. Maddesi üzerinde grubu adına söz aldı.

AK Parti sıralarına dönerek "Belediye kanunu çıkaran, bu 73. maddeyi hazırlayan siz değil miydiniz?" diye soran Ağyüz, teklifle büyükşehir belediyelerine, "istediğin yerde istediğini yapabilirsin" şeklinde bir yetki verildiğini öne sürdü.

Belediyelerin önünde planlama yapmalarına dair bir engel bulunmadığını ifade eden Ağyüz, "Siz imar yetkisi vermiyor, adeta İstanbul ve  Ankara  büyükşehir belediye başkanlarını derebeyi yapmaya çalışıyorsunuz. Bu teklif, Anayasa Mahkemesinden dönecektir" dedi.

MHP Grubu adına söz alan Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Maddenin, teklife afaki bir şekilde ve hiçbir araştırmaya dayanmadan eklendiğini" ileri sürdü.

Maddenin, mahkemelerde görüşülmekte olan davalara açık müdahale anlamına geldiğini savunan Korkmaz, "Kalpazanlık ve piyasaya sahte para sürmekten suçu sübut bulmuş, hapis cezasına çarptırılmış Şarkikaraağaç Belediye Başkanı ne zaman görevden alınacak? Kendisi son olarak infazın 6 ay ertelenmesi talebinde bulunmuş, bu isteği mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Bu şahıs derhal görevden alınmalıdır" diye konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal grubu adına yaptığı konuşmada, taş atan çocuklarla ilgili hazırlanan yasa teklifinin, beklentilere yanıt verecek düzeyde olması dileğinde bulundu. Birdal, "Umarız, bu teklif hem çocukların hem de ailelerin beklentilerine cevap verir ve çocuklar da okullarına dönerler" dedi.

Çocukların, cezaevlerinde yetersiz beslenme ve sağlık koşullarıyla karşı karşıya bulunduklarını öne süren Birdal, sadece çocukların değil, ailelerin de cezalandırıldığını söyledi.

-"KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLDİ"-
AK Parti Nevşehir Milletvekili Mahmut Dede de muhalefet partilerinin milletvekillerinin eleştirilerini hayretle izlediğini belirterek, kentlerin modern bir görünüme kavuşabilmesi  için bu teklifin yasalaşmasının önemli olduğunu söyledi.

AK Parti iktidara geldikten sonra kaçak yapılaşmanın önüne geçildiğini ifade eden Dede, "Nevşehir'de insanları kentsel dönüşüm uygulamaları sayesinde modern konutlara kavuşturduk. Böyle bir ihtiyaçtan ötürü bu kanunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner ise "yasanın yangından mal kaçırırcasına çıkarıldığını" ileri sürerek, "Kentlerin kötü yapılaşmış alanları, bu yasayla ıslah edilemez" dedi.

Süner, depremle ilgili komisyonda alınan kararların halen TBMM gündemine getirilmemesini eleştirdi.
AA


Geri Dön