Dış Piyasalar

New York borsası düşüşle kapandı!

New York borsası, yüksek enflasyon ortamında artan faiz oranlarının ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişeleriyle haftanın ilk işlem gününü düşüşle kapattı. Kapanışta Dow Jones 300'den fazla puan kaybetti ve yüzde 1

New York borsası, yüksek enflasyon ortamında artan faiz oranlarının ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişeleriyle haftanın ilk işlem gününü düşüşle sonlandırdı.

Kapanışta Dow Jones 300'den fazla puan kaybetti ve yüzde 1.11 düşüşle 29.260.81'e düştü. Endeks, Ocak ayındaki zirvesinden yüzde 20'den fazla düştükten sonra bir "ayı piyasasına" girdi. 

S&P 500 endeksi yüzde 1,03 düşüşle 3.655,05 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,60 düşüşle 10,802,92 puana geriledi. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta agresif faiz artırımlarının devam etmesi ve resesyon endişelerinin artmasıyla birlikte endeksler yeni haftanın ilk işlem gününde negatif seyrini sürdürdü. 

Durgunluk endişeleri nedeniyle tahvil piyasasından çıkışlar devam ederken, 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi yüzde 3,9 ile 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar endeksi hızlı yükselişini sürdürürken, Mayıs 2002'den bu yana ilk kez 114,5'e yükseldi. 

İngiliz sterlini dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Döviz kuruna ilişkin endişeler de piyasada baskı yarattı. 

Analistler, yüksek faiz ortamının devam edeceğine ilişkin beklentilerin, enflasyon endişelerinin ve ekonomik durgunluğun neden olduğu endişelerin piyasanın yönünü etkilemeye devam ettiğini fark ettiler. 

Federal Rezerv yetkililerinin para politikasına ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, makul olmayan yüksek enflasyonu düşürme ihtiyacının işsizlik oranının yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Collins, bir durgunluğun kaçınılmaz olduğunu ve fiyat baskılarının zirveye ulaştığına dair işaretler olduğunu kaydetti. 

Atlanta Federal Rezerv Başkanı Raphael Bostic de enflasyonu kontrol etmek için hala uzun bir yol olduğunu kaydetti. 

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, makul olmayan yüksek enflasyonun büyük bir ekonomik zorluk olduğunu vurguladı. Mester, enerji fiyatlarının tekrar yükselebileceğini belirterek, kira ve konut maliyetlerinin enflasyonu bir süre daha yüksek tutacağını kaydetti. 

Mester, para politikasındaki kısıtlayıcı duruşun bir süre daha sürdürülmesi ve faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini kaydetti. Loretta Mester, "Belirsizlik olduğunda, politika yapıcılar için daha agresif davranmak daha iyi olabilir çünkü agresif ve önleyici eylemler, en kötü sonuçların gerçekten ortaya çıkmasını önleyebilir." analizinde bulundu.

"Ayı piyasası" yatırımcıların geleceğe ilişkin karamsar olduğu ve hisse senetlerinin düşmeye devam etmesini beklediği dönemleri tanımlamak için kullanılıyor.

Borsada gelecek vaat eden sektör ve hisseler hangileri?
Piyasa uzmanı borsada zurnanın zırt diyeceği tarihi açıkladı
Borsa İstanbul’da bu hafta en çok prim yapan 3 hisse belli oldu! (19-23 Eylül)