Genel

New York, teknoloji kenti oluyor!

Silikon Vadisi'ni unutun. Google, Foursquare ve diğerleri sayesinde Big Apple hızla bazı üst düzey internet dehalarının üssüne dönüşüyor..

NEW YORK'UN teknoloji dünyasındaki itibarı gittikçe büyüyor: Manhattan merkezli Foursquare'in coğrafi lokasyon hizmeti, Silikon Vadisi'ni kıskandıracak nitelikte. Facebook, New York'ta yeni kurulan iki teknoloji kuruluşunu satın alırken, Google da kısa süre önce devasa bir Chelsea binasını bünyesine kattı. New York'un merkezinde yeni kurulan teknoloji şirketlerine danışmanlık hizmeti veren firmaların sayısı hızla artarken, girişim sermayesi kuruluşları New York'ta ofis açıyorlar, yatırımcılar da şehirdeki emlak komisyoncularında çok daha fazla zaman harcıyorlar. Halen New York'un her semtinde 10 gün geçiren yatırımcı Ron Comvay, "İki yıl öncesine kadar New York, portföyümüzün yüzde 5'ini oluştururken, şimdi bu oran yüzde 20 ve gittikçe büyüyor" diyor.

Aslında şehrin amigolan uzun süre New York'u teknoloji kenti yapmak için uğraştılar ama rakamlar hiçbir zaman tutmadı. İnternet içerik şirketleri 2005'te 61 milyon dolar kazanırken, Silikon Vadisi'nde bu rakam 209 milyon dolardı. 2010'un ilk dokuz ayında, girişim sermayesi kuruluşları New York'taki şirketlere 138 milyon dolar yatırdılar; oysa Vadi'deki internet oyuncuları geçen yılki 554 milyon dolara kıyasla bu yıl ancak 205 milyon dolar elde edebildiler.

Niçin New York ve niçin şimdi Pek çok internet şirketi için rekabet avantajı ürünlerinin yenilikçi yapısından kaynaklanıyor. Amazon'un EC2'si gibi internete dayalı hizmetler sayesinde, yeni kurulan şirketler gereksinim duydukları süper bilgisayar hizmetini kiralayabiliyor ve 20'den daha az çalışanla işe başlayabiliyorlar. Manhattan da her zaman dijital satışların yöneticilerinin mekânı olduğundan, mühendisler (halihazırdaki teknocular) şimdi Doğuya taşınıyorlar. Google'ın New York'ta 1.000'i aşkın mühendisi var ve bunlardan bazıları da kendi firmalarını kurmak için etrafı kolaçan ediyorlar. Unique Square Ventures'dan Fred Wilson, "hepsi de risk almaya istekli değil ama çoğu buna ikna edilebilir" diyor. Nitekim, Silikon Yol'da girişimci ruh hızla yayılıyor. Meatpacking District'te Betaworks güçlü bir portföye fon sağladı ve destek oldu. Girişimcilere yatırım çekme ve önderlik etme gibi konularda nasıl rekabet edeceklerini öğreten ulusal bir program olan TechStars, ilk tur New York şirketleri için başvurulan kabul ediyor.

New York'un teknolojideki yeteneği Silikon Vadisi'nin de gözünden kaçmadı. Facebook kısa süre önce yerel web hizmeti şirketleri Hot Potato ve Drop.io'yu satın aldı. Kurucuları Palo Altoya taşındı ancak pek çok çalışan New York'ta kaldı. Drop.io'da iş geliştirme sorumlusu olarak görevini kasım ayına kadar sürdüren Steve Greemvood, "New York'ta olduğum için çok heyecanlıyım. Burası bir sonraki internet devriminin merkezi olacak" diyor. Doğrusu, bugünlerde onu haklı çıkaracak çok neden var.
Fortune/Jessi Hempel