27 / 04 / 2024

New York'ta kiralık ofis sayısı artışta!

New York'ta kiralık ofis sayısı artışta!

İnşaat şirketleri birçok yeni ofis inşa ederken New York’taki kiralık ofis sayıları her geçen gün artış gösteriyor.  New York’taki ofis piyasasında toparlanma sürecinde yeşil ışık yandı.



İnşaat şirketleri birçok yeni ofis inşa ederken New York’taki kiralık ofis sayıları her geçen gün artış gösteriyor. Finansgündem'de yer alan habere göre; Manhattan’ın en büyük ticari mülk sahiplerinden SL Green Realty’nin bir yöneticisi, yatırımcılarla gerçekleştirdiği bir görüşmede New York’taki ofis piyasasında toparlanma sürecinde yeşil ışık yandığına dikkat çekti.

Fakat iki trend böyle bir iyimser düşünce için henüz erken olduğuna dikkat çekiyor. State Street, Manhattan’ın şimdiden kalabalılaşan ofis piyasasına yeni devren kiralık ilanları verdi.

New York ta kiralık ofis sayısı artışta!

Wall Street Journal’ın haberine göre daha önce Peloton ve Macy’s gibi kurumsallar da ellerinden emlaklarını çıkarmak için benzer adımlar attı. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da ofise dönüş konusunda ısrar eden isimlerden oldu. Fakat JPMorgan yakın zamanda New York ofisinden 65 bin metrekare büyüklüğündeki ofis alanını kiraya vereceğini duyurdu. 

Şirketlerin kira sözleşmelerinde uzun seneler bulunuyorsa, devren kiraya vermek emlak maliyetlerini azaltmak amacıyla yararlı olabiliyor. Bu trend ise şehrin emlak sahipleri için pek iyi bir haber değil. Zira gayrimenkul sahipleri karşılarında rakip olarak kendi kiracılarını görüyor. Manhattan’da devren kiralık alanlar için kiralar, Colliers verilerine göre doğrudan kiralama tutarlarından yüzde 27 oranında daha az. 

Koronavirüs salgınının başlangıcından bu güne devren kiralık olan metrekare miktarındaki artış, emlak sahipleri tarafından kiraya verilen alanları da aştı. Temmuz'un sonunda, kiracılar tarafından devren kiraya verilen mülkler New York’un toplam ofis alanının yüzde 23’ünü meydana getiriyordu. Yazın ilk aylarında ise bu arz tükenmne yolunda gibiydi. Fakat Temmuz 2021'de büyük şirketlerin piyasalara dönmesiyle değişiklikler aşandı ve devren kiralık ofis alanı salgın sonrasının en yüksek seviyesini gördü.

New York ta kiralık ofis sayısı artışta!

Bu trend New York’un mülk sahiplerinin kiracılarından isteyebileceği kira tutarı üzerinde de baskıya neden oluyor. Bu şartlar altında SL Green ve rakiplerinden Empire State Realty Trust gibi şirketlerin tamamen toparlanma göstermesi güç hale geliyor. Her iki şirketin de hisseleri salgın öncesi seviyelerinin yaklaşık beşte bir oranında altında işleme alınıyor. Fakat 2021'in ilk dönemlerinde yatırımcıların New York ekonomisine ilişkin iyimserlik kazandığı günlerde, büyük bir ralli kaydedilmişti.

Küresel bir sağlık krizi yaşanmasa da Manhattan’daki ofis piyasası arz fazlası tehdidiyle karşılaşacaktı. 2022 ile 2024 seneleri arasında şehrin var olan ofis binalarına yeni binalar ilave edilecek ve alan yaklaşık 232 bin metrekare yükselecek. Bu rakam ise 1980’li yılların sonundan bu güne üç senelik bir süreç içinde yaşanan en yüksek artış olacak. Yeni yapılmış ofislerin kiralanması çok kolay. Kurumsal kiracılar modern ve enerjinin etkin kullanıldığı binaları tercih ediyor ve böylece karbon hedeflerine ulaşmak daha kolay hale geliyor.

New York ta kiralık ofis sayısı artışta!

Aynı zamanda çalışanları ofise dönüş konusunda ikna etmede de yeni binaların etkisi görülüyor. SL Green yakın zamanda, Ekim'de açılacak olan yeni binasının şimdiden yüzde 90 oranında kiralandığını belirtti. Fakat kira sözleşmesi sona eren emlak sahiplerinin, yeni kiracı bulması zor olacak. State Street gibi şirketlerden gelen arz akışı sekteye uğramadan, New York’un ofis sahipleri için en kötü sürecin geride kaldığının söylenmesi için de henüz erken.

New York’taki 260 milyon dolarlık Little Island parkı ziyaretçilere açıldı!

 


Geri Dön