19 / 05 / 2024

Nicole Bricq: Türkiye Fransa için önemli bir ticari partner!

Nicole Bricq: Türkiye Fransa için önemli bir ticari partner!

Türk-Fransız İş Forumunda konuşan Fransa Dış Ticaret Bakanı Bricq iki ülke arasındaki ticaret hacmini 20 milyar avroya çıkarma hedefinin Fransa Dış Ticaret Bakanlığının tahminlerine uygun olduğunu söyledi.




Türk-Fransız İş Forumunda konuşan Fransa Dış Ticaret Bakanı Bricq iki ülke arasındaki ticaret hacmini 20 milyar avroya çıkarma hedefinin Fransa Dış Ticaret Bakanlığının tahminlerine uygun olduğunu söyledi. 


Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Türk-Fransız İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Fransa için önemli bir ticari partner olduğunu belirterek, sadece bununla da yetinilmediğini kaydetti.İki ülke arasındaki ticaret son 10 yılda iki misli arttığını ifade eden Bricq, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlarını ve Başbakanı dinledik. Kendileri bize bir hedefin var olmasının şart olduğunu söyledi. Ticaret hacmini 20 milyar avroya çıkarma hedefi Fransa Dış Ticaret Bakanı olarak bizim için aşağı yukarı tahminlerimize uygun. İstihdam sizin için de bizim için de çok önemli. Muhakkak ki çok büyük şirketlerimiz var. Türkiye'de çok uygun bir yerler var. 

Halk kolayca hareket edilebilen bütün donanımın bulunduğu kentler istiyor. Bizim deneyimimiz Türkiye'nin her tarafında tekrarlanabilir." Bricq, bütün dünyada bir sağlık talebinin bulunduğunu anlatarak, bu alanda Fransa'nın çok başarılı olduğunu ve Türkiye'ye bu konuda da destek olabileceklerini söyledi.Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Bricq, "Ben bu konuyu Brüksel'de de aynı şekilde yansıtmak istiyorum. Çok yakında Avrupa'daki müzakerecilere de bu konuyu açacağım. İlkbaharda bu konu ele alınacaktır" diye konuştu. 

Forumda düzenlenen Gıda ve Tarım Paneli'nde ise "Fransa Avrupa'da tarım açısından en yoğun üretimi olan ülke. Fransız mutfağı da çok ünlü bir mutfak. Bu hakim durumumuzu sürdürmenin yanı sıra önemli bir köprü ülke olan Türkiye gibi ülkelerle pozitif adımlar atmak istiyoruz. Türkiye ve Fransa için çok önemli bir stratejik nokta bulunuyor. Türkiye de bir Akdeniz ülkesi. Akdeniz konusundaki çalışmalarımızda çok önemli bir ülkedir Türkiye" dedi. 

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koc, Türkiye'de yabancı yatırımcılar Icin bir risk olup olmadığına ilişkin, "Herhangi bir risk yok, yatırım yapan riski alır zaten" dedı.TurkFransız İs Forumu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koc, F, Fransızlar'ın Türkiye'ye yatırım yapacağını, Türkiye'nin de Fransa'ya yatırım yapması gerektiğini kaydetti .Koc, Türkiye'de yabancı yatırımcılar için bir risk olup olmadığı yönündeki soruyu, "Herhangi bir risk yok, yatırım yapan riski alır zaten. Hiçbir risk yoksa kar da yoktur" seklinde cevapladı. Rahmi Koc, son dönemdeki kur oynaklığı ile ilgili ise "Bununla ilgili konuşmak için erken. Birinci çeyrek geçsin, ondan sonra" ifadelerini kullandı. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Fransa arasında ileriye donuk ilişkilerin imarıyla ilgili konuların görüşüldüğünü, işadamlarına bu konuda büyük görevler düştüğünü belirterek, nükleergibi 22 milyar dolarlık dev bir projenin de bunun temel unsurlarından biri olduğunu düşündüğünü dile getirdi.Gecen 10 yılın, gelecek olan 10 yıldan daha zor olduğunu vurgulayan Yıldız, yalnızca enerji sektöründe gelecek 10 yılda 118 milyar dolarlık yatırım yapmak zorunda olduklarını söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekcı,de TürkFransız is Forumu'nda yaptığı konuşmada, kentsel gelişim, altyapı, sürdürülebilir kentleşme, ulaşım, sağlık politikaları denildiğinde başlangıç noktasının yerelden başladığını belirterek, is dünyasından gelen biri olarak Fransa'nın kendisi idn ihracatcı geçmişinin bulunması sebebiyle en büyük müşterilerinin olduğu ülke olduğunu kaydettı.Guneyden kuzeye kadar Fransa'nın büyük şehirlerini, altyapısı, kentleşmesini, ulaşımını, sosyal devlet yapısını dünyada en iyi bildiği ülkelerden bırı olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları söyledi: "2023 yılına kadar Türkiye'de su anda sahip olduğumuz her seyı 3 katına çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Türkiye bir fırsatlar ülkesi haline geldi. Türkiye önümüzdeki dönemde, altyapı, şehirleşme, kentleşme ve kentsel dönüşümde ülkenin tamamen yapı stokunu 15 yılda yenilemek hedefini önüne koydu. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı da bunu tek basına yapamayacağıdır. 

Türkiye'nin kendi ic tasarrufları, sermaye yapısı bunu gerçekleştirmek ıcin yeterli olmayacak." 



Hürses


Geri Dön