11 / 01 / 2025

Nihat Ergün: Başarısız teknoparka destek yok!

Nihat Ergün: Başarısız teknoparka destek yok!

Teknoparkların performanslarını değerlendiren çalışma tamamlandı. Başarılı olamayan teknoparklara verilen destek sonlandırılacak...



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de faaliyette bulunan teknoparkların performanslarının değerlendirilmesi çalışmalarının tamamlandığını ve sonuçlarının kısa süre sonra açıklanacağını belirterek, başarı kriterlerini karşılamayanlara verilen desteğin kesileceğini bildirdi. Ergün, Türkiye’nin ilk aşamada beş ülkede görev yapacak “bilim ataşeleri”nin belirlendiğini ve yakında göreve başlayacaklarını da açıkladı.


İstanbul’da önceki gün köşe yazarlarıyla bir araya gelen Nihat Ergün, Bakanlığı’nm çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Ergün, Türkiye’nin üretim ve ihracatta katma değerli üretim ve ihracatta katma değerli üretim yapısını güçlendirmesi gerektiğine işaret ederek, “Bizim cari açığımız kilogram açığı değil, bizim cari açığımız katma değer açığı” değerlendirmesinde bulundu.


Teknoparkların Türkiye’nin yüksek teknolojili üretime yoğunlaşma konusunda önemli bir işlev göreceğini belirten Ergün, bu merkezlerin başarı düzeylerinin izlendiğini ve sonuçlarının yakında açıklanacağını bildirdi. 12’si kuruluş aşamasında olmak üzere 49 teknopark bulunduğunu belirten ve “Şimdi artık bu teknoparkların içeriğini gözden geçirme, ne yaptınız deme zamanı” diyen Ergün, şunları söyledi: “Şimdiye kadar beceri kazanma dönemini yaşadık, şimdi ise artık o becerinin niteliğini artırma noktasına geldik. Artık ipi çekme dönemi... Ar-Ge çalışmalarını patente dönüştürebilmişler mi, aldıkları patentlerin ne kadarını ticarileştirmiş-ler, ne kadar Ar-Ge personeli var gibi soruları soruyoruz. Teknoparkların başarısını ölçmek için performans kriterleri belirledik. Kısa süre önce Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitelerini açıklamıştık. Şimdi benzer bir çalışmayı teknoparklar için yapıyoruz. Onun sonuçlarını da bir- iki ay içinde açıklayacağız. Puanı düşük çıkan teknoparklar, öncelikle müşteri kaybedecekler. Biz de başarısız çıkanlara destek vermeyeceğiz, desteği durduracağız.”


Ergün, Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi ile belirlenen Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitelerini, bu yıl üniversite tercihlerinin yapıldığı tarihten önce açıklanacağını da bildirdi.


Patentin lisansa dönüşmesi önemli

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de patent başvurularının son yıllarda hızlı artış kaydettiğine, ancak bu aşamada patentlerin lisansa dönüşmesinin de önemli olduğuna dikkat çekti. Bu amaca yönelik olarak da üniversitelerin bünyesinde kurulan “Teknoloji Transfer Ofisleri”nin önemli bir işlev göreceğini anlatan Ergün, "Bu ofisler aracılığıyla, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının ihtiyaç duyulan sektörlerin hizmetine sunulması, bilimsel çalışmalarla ortaya çıkan patentin piyasa ile buluşturularak lisansa ve ticari değere dönüştürülmesi mümkün olacak. Yani bir anlamda icatçı ile icraatçıyı buluşturacaklar” diye konuştu.


‘Sanayici eskisi kadar idealist değil’

Bakan Ergün bir soru üzerine, Türkiye’de “sanayicilerin eskisi kadar idealist olmadıklarım” da savundu. “Sanayicilik kolay iş değil, dünyada rekabetçiliğin koşullan her geçen gün daha da ağırlaşıyor” diyen Ergün, “Kar maksimizasyonunu daha ön planda tutuyorlar, uluslararası bağlantılarından dolayı sıkıntı yaşamak istemiyorlar” görüşünü dile getirdi. Koşullar ne olursa olsun sanayileşmekten vazgeçmenin mümkün olmadığını ifade eden Bakan Nihat Ergün Yunanistan örneğini verdi ve zaman zaman uluslararası çapta yaşanan krizlerden çıkışta, üretimin temel rolü oynadığını vurguladı.


‘Cari açık, katma değer açığı’

Son 10 yılda attığı adımların, Türkiye’yi düşük üretim ve gelir grubundan orta kademeye getirdiği de anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “10 yıl önce yüzde 50 orta, yüzde 45 civarında düşük, yüzde 5 de ileri teknolojili üretim yapımız vardı. Bugün üretimde orta teknoloji düzeyimiz yüzde 70’e ulaştı, düşük teknoloji yüzde 25’lere indi ama ileri teknolojili üretimin payı aynı kaldı. Hatta göreceli olarak azaldı. Ya burada patinaj yapıp duracağız ya da ileri teknolojiye doğru bir sıçrama yapacağız. Teknoloji düzeyimizi orta seviyeden ileri seviyeye mutlaka taşımalıyız. Önümüzdeki 10 yılda üretim ve ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 20’ye çıkarmalıyız. Bunu başarabiliriz. Özellikle havacılık ve uzay sanayi, ilaç, biyomedikal, sağlık gereçleri, elektronikte üretimi artırarak bunu başarabiliriz. Uydunun kilosu 250 bin dolar, bizim ortalama ihraç fiyatlarımız yeni 1.5 dolarlar civarında. Bizim cari açığımız kilogram açığı değil, kilogramda fazlamız var, bizim cari açığımız katma değer açığı. Alın teri bizi zengin etmeye yetmez, akıl teri lazım.


Bakan Ergün, ticarette korumacılığın önemli unsurlarından biri olan ıstandardizasyonî konusunun da Türkiye tarafından uzun yıllar ihmal edildiğini, TSE’ye verilen yetki çerçevesinde bu konuda çalışmalara başlandığını da kaydetti. Ergün, “İçeride kendi ürünlerimizi güçlendirmenin bir yolu da bu" dedi.


Bilim ataşeleri göreve başlıyor

Ergün, Türkiye’nin yurtdışındaki büyükelçilikleri bünyesinde çalışacak bilim ataşelerinin de yakında göreve başlayacaklarını bildirdi. Ergün, gelişmelerle ilgili şu bilgiyi aktardı: "Karar Bakanlar Kurulu’ndan çıktı, Türkiye'nin ilk bilim ataşeleri ABD, Almanya, Çin, Güney Kore ve Japonya'da görev yapacak. Daha sonra beş ülke için daha görevlendirme yapacağız. Bilim ataşeleri, bulundukları ülkelerdeki teknolojik gelişmeleri izleyecek ve içeride ilgili birimlere aktaracak. Ayrıca, o ülkelerde görev yapan Türk bilim adamlarıyla bir network oluşturacak. Bu insanları zaman zaman Türkiye'deki firmalarımızla bir araya getireceğiz."


Bilim merkezleri kuruluyor

Bakan Ergün, birkaç ilde kurulan ‘Bilim Merkezleri’nin 81 ile yaygınlaştırılacağını da söyledi. Gençler başta olmak üzere toplumda teknoloji ve yenilikçilik alanında merak uyandırılması ve bu farkındalığın artırılmasının, bilimsel ve teknolojik gelişmede önemli olduğuna işaret eden Nihat Ergün, "ABD'de 300 bilim merkezi var. Çin'de son 10 yılda 300’den fazla merkez kuruldu. İnsanlar, gençler, buraları ziyaret ederek, görerek merak ediyor. Bazı illerimizde bu merkezleri kurmaya başladık ve Türkiye geneline yaygınlaştıracağız. Kocaeli'nde, Konya'da yapıyoruz, Eskişehir'de var, Bursa'dakini büyütüyoruz. En büyük bilim merkezini ise İstanbul'da kuracağız" diye konuştu.


DÜNYA


Geri Dön