18 / 05 / 2024

Nihat Ergün: Kullanılmayan arsalar yatırımcılara verilsin

Nihat Ergün: Kullanılmayan arsalar yatırımcılara verilsin

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri 'nde (OSB) uzun yıllar kullanılmayan arsaların gerçekten yatırım yapmak isteyenlere verilmesi gerektiğini belirterek, kullanılmayan arazileri atıl kalmaktan çıkaracaklarını söyledi



Ergün, “Birileri yatırım yapacağım diyerek arazileri almış, aradan 10 yıl geçmiş, ama yatırım adına bir şey yok. Kuluçkaya mı yattın be adam, kuluçkaya yatmakla olmaz. 10 senedir arsa arayan var, sen   üzerinde yatıyorsun. Gerekirse parasını vereceğiz geri, gerçekten yatırım yapan adama vereceğiz ” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile çevre ve Orman Bakanlığının desteği ile   Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen 2. Organize Sanayi Bölgesi çevre Zirvesi 'nde konuşan Nihat Ergün, sadece üretim ve tüketime, şuursuzca bir kalkınma hedefine odaklanılırsa, 20-30 yıl sonra yaşamanın dahi müşkül hale geleceğini söylerken, görünüşte ek külfet gibi görünen çevre yatırımlarının, orta ve uzun vadede yaşam kaynağı olarak geri döneceğini kaydetti. Ergün, çevreyi kirletmenin kaynağını hemen sanayiciye bağlamanın da doğru olmadığını belirtirken, “Kirletmeden sanayi oluşturmak da mümkün. Bu konuda başta sanayiciler olmak üzere bütün toplumumuz bilinçli ve duyarlı olmalı ” dedi.

Plan değişikliğiyle gelmeyin
OSB yönetmeliğinde yaptıkları değişikliğe de dikkat çeken Bakan Nihat Ergün, yapılan değişiklik ile birbirine yakın OSB 'lerin ortak projelerde işbirliği yapabilmelerinin önünü açtıklarını kaydetti. Ergün, bu kapsamda, uygunsuz plan değişikliği için hiçbir OSB yönetiminin Sanayi Bakanlığı 'nın kapısını çalmamasını istedi. Ergün, şunları söyledi: “Ona aykırı bir talep ve baskılar bu   planlı anlayışı bozacak niteliktedir ve buna fırsat vermeyiz, müsaade etmeyiz. ”

Baba oğluna vermez
OSB 'lerin atıksu ve altyapı işlerinin tamamını kredilendirdiklerini söyleyen Ergün, “Kalkınmada öncelikli bölgelerde 15 yıl vadeli, 5 yılı   ödemesiz. En fazla yüzde 6 faizli ödemeler olacak. Faizi yüzde 3, yüzde 1 olan var. Arıtma tesisi kredisi, nerede var bu, babası oğluna vermez. ”

100 bin KOBİ 'ye 3-4 milyar liralık yeni destek geliyor
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 ve 2010 'da Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) sağladıkları ‘kredi faiz desteği ' kapsamlı desteklerden yararlanamayan firmalar için 3-4 milyar liralık yeni bir paket hazırladıklarını açıkladı. Önceki akşam TRT Haber 'de yayınlanan Ekonomi Kulübü 'ne konuk olan Ergün, “2011 içinde yenisini yapacağız. Yine 100 bin KOBİ 'lik bir destek hazırlıyoruz ” dedi.
Hürriyet/Süleyman Demirkan


Geri Dön