29 / 04 / 2024

Nihat Ergün: Yabancıya 5 milyar dolarlık 2B arazi satışı bekliyoruz!

Nihat Ergün: Yabancıya 5 milyar dolarlık 2B arazi satışı bekliyoruz!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yıl ekonomide yüzde 5'in üzerinde bir büyüme görülebileceğini, yabana sermaye girişinin de gayrimenkul satışlarıyla birlikte 15 milyar doları aşabileceğini söyledi



Orta Vadeli Program'da (OVP) Türkiye'nin bu yıl yüzde 4 büyümesi öngörülüyor. Bu yıl yüzde 5 büyümenin sürpriz olmayacağını belirten Ergün, "Büyüme baz etkisiyle de ilk çeyrekte geçen yıla göre düşük olacak. Eksi olmasını beklemiyorum. Öncü göstergeler bize eksi bir rakam vermiyor. Fakat ikinci ve üçüncü çeyrek itibarıyla daha toparlayacaktır" dedi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Nihat Ergün, yabana sermaye girişlerinde 2011'in üstüne çıkılabileceğini, yatırımların 10 milyar doların üzerinde olacağını, diğer gayrimenkul satışlarıyla beraber 15 milyar dolan aşan bir giriş beklediklerini ifade etti. Ergün, hem Avrupa hem de dünya ekonomisindeki son gelişmelerin ekonomi açısından risk unsuru taşıdığını belirterek, Türkiye ekonomisi açısından Ortadoğu'daki çalkantıların petrol fiyatlan üzerindeki etkileri de bir risk unsuru taşıyor. Buna paralel dövizin yüksek miktarda dalgalanması da olursa bundan da etkileniyoruz. Bu gelişmeler bizim gibi ekonomilerde bir takım risk unsurları olarak görülebilir. Bizim ekonomimizin, bu risk unsurlarını telafi edecek bir dinamizmi var" diye konuştu.

Bakan Ergün, Başbakan Erdoğan'ın bugün açıklaması beklenen yeni teşvik sisteminin cari açığın, Orta Vadeli Program'da yer alan öngörülerin altına çekilmesinde hızlandırıcı bir etkisi olacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl için yaklaşık yüzde 10 olarak hesaplanan cari açığın GSYH'ye oranının, OVP'ye göre bu yıl yüzde 8, 2013'te yüzde 7.5 ve 2014'te yüzde 7 olması bekleniyor.

Bilim ataşelikleri geliyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurt dışında Bilim ve Teknoloji Müşavirleri atanacağını, gönüllü Bilim ve Teknoloji Temsilcileri görevlendirileceğini bildirdi. Bakan Ergün, "İlk olarak ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Almanya Berlin'de açılacak 'bilim ateşelikleri'ni daha sonra Los Angeles, Londra, Pekin, Seul, Moskova ve Hindistan'da da yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 'Bilim Diplomasisi' protokolü imza töreni öncesinde konuşan Ergün, protokolün amacının bakanlıkların ortak görev alanına giren konularda etkin bir işbirliği sağlamak ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yurt dışında yürüteceği bilim diplomasisi faaliyetlerini geliştirmek olduğunu söyledi.

Vatan

 


Geri Dön