22 / 11 / 2024
fuzul

Yabancılar Türkiye'den 4.5 milyar dolarlık konut aldı!

Yabancılar Türkiye'den 4.5 milyar dolarlık konut aldı!

Yabancı yatırımcılar, mütekabiliyet yasasının çıkmasından beri Türkiye'den 4,5 milyar dolarlık konut aldı. Mehmet Büyükekşi, yabancıların özellikle konut sektöre yoğun ilgi gösterdiğinin altını çizdi.




Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirilen, Cityscape'in bilgi ortaklığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve TİM desteğiyle düzenlenen "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması" etkinliğinin son gününde konuştu.


Körfez ülkelerine ihracat 22 milyar doları aştı


Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi arabistan gibi Körfez ülkelerinden onlarca yabancı yatırımcı ve şirket temsilcisinin etkinliğe katıldığını belirten Büyükekşi, katılımcılarını dünyanın en büyük kentleri arasında yer alan İstanbul'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. İhracatçılar olarak Körfez ülkelerini önemsediklerinin altını çizen Büyükekşi, geçen yıl en çok ihracat yaptıkları ilk 5 Körfez ülkesinin Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Umman olduğunu söyledi. Büyükekşi, sadece bu 5 ülkeye ihracatın 22 milyar doları aştığını vurgulayarak, "Son derece yakın ticaret ilişkileri kurduğumuz Körfez ülkeleri ülkemizin gayrimenkul sektörüne de son dönemde büyük önem gösteriyor. Biz de bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz bu iş birliğinin giderek artmasıdır" diye konuştu.


Avrupa'da en iyi performans gösteren konut piyasası


Türkiye'nin, güvenli liman olmaya devam ettiğine dikkati çeken Büyükekşi, gelişmiş ekonomisi, büyük potansiyele sahip sanayisi ve dinamik nüfusuyla geleceğin büyük ekonomilerinden olmaya aday olduğunu kaydetti. Büyükekşi, bu yolda Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak mega projelerin hızla devam ettiğini belirterek, diğer taraftan coğrafi konum ve inşaat sektöründeki güçlü atılımlarla birlikte gayrimenkul sektörünün yıldızının parladığını aktardı. 2014 yılında gayrimenkul sektörünün tek başına milli gelirin yüzde 4,6'sını oluşturduğunu hatırlatan Büyükekşi, "Dünya çapında konut piyasalarının performanslarını izleyen, Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre, Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde Hong Kong'un ardından 2. sırada yer aldı. Yıllık fiyat artışı endeksi bakımından ise yüzde 18,5 ile Avrupa'da en iyi performans gösteren konut piyasası konumuna yükseldi" ifadelerini kulandı.


En çok Antalya'da satıldı


Mehmet Büyükekşi, yabancıların özellikle konut sektöre yoğun ilgi gösterdiğinin altını çizerek, mütekabiliyet yasasından bu yana yabancıların yaklaşık 4,5 milyar dolarlık konut aldığını açıkladı. Geçen yıl ise Türkiye'de, yabancılara yaklaşık 18 bin konut satıldığını vurgulayan Büyükekşi, en fazla konutun 6 bin 500 ile Antalya'da satıldığını dile getirdi. Büyükekşi, ikinci sırayı 5 bin 600 konut ile İstanbul ve üçüncü sırayı ise 1.200 konut satışı ile Aydın'ın aldığını belirterek, bu yılın 8 ayında ise, yabancılara yapılan konut satış sayılarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak, 14 bini geçtiğini kaydetti. Konut alımına en çok ilgi gösteren 5 ülkenin Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt ve İngiltere olduğunu aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti:


"Sizler ülkemizde konut alarak, ülkemizde yaşayarak aynı zamanda Türk markalarına da aşina oluyorsunuz. Kendi ülkenize döndüğünüzde Türk markalarının bilinirliğini artırıyorsunuz. Bu da ülkemizin ihracatına pozitif katkı veriyor. Bunu da yabancılara konut satışının bir diğer olumlu etkisi olarak değerlendiriyoruz. Bu anlamda ülkemizin çok büyük bir potansiyeli var. Sizleri bunu keşfetmeye çağırıyoruz. Ülkemizde kentleşmede hızlı bir atılım söz konusu. Uzmanlaşma, iş bölümü, sürdürülebilirlik ve etkin planlama gerektiren bu dönüşüm sürecini, Türkiye, 2008'den beri başarıyla yürütüyor. 2023 yılına kadar 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi bekleniyor. Ekonomik temellerin güçlenmesi, altyapı olanaklarının iyileştirilmesi ve imar projelerinin artmasıyla kentlerimiz ışıltılı bir görünüme, inşa edilen bir çok konut ise dünya standartlarına kavuşuyor. Sizlerle yapacağımız iş birlikleriyle çok daha iyi noktalara ulaşacağımıza inanıyoruz."


Her yıl birinci el 550 bin konut satılıyor


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ise yabancıya konut satışını gündemde çok tuttuklarını belirterek, Türkiye'de her yıl birinci el 550 bin konut satıldığına dikkati çekti. İkinci el ile beraber her yıl 1 milyon 200 bin konut satıldığına işaret eden Çelik, yabancıya konut satışlarında ise bu yıl 20 bin ile kapatacakları bilgisini verdi. Çelik, konferanstan doğru sonuç alınabilirse, her 6 ayda bir bu yatırımcılarla başka firmaları veya başka coğrafyalardaki yatırımcıları bu yatırımcılarla bir araya getirerek konut satışını 2016 yılında 40 bin konuta, ciroyu da 10 milyar dolara ulaştırma temennisinde bulundu. Türkiye'ye önemli bir döviz girdisi sağlayacak bir alan açmayı hedeflediklerini aktaran Çelik, şunları kaydetti:


"Sayın bakanımı burada bulmuşken bir iki talepte bulunmak istiyorum. Biz konut satışlarını ihracat sayamıyoruz ama döviz kazandırıcı hizmet kapsamına almak mümkün gibi görünüyor. Eğer biz her yıl 10 milyar dolarlık minimum döviz girdisi sağlayabileceksek, farklı coğrafyalara da açılabiliriz. Sektörün en önemli problemlerinden biri imar konusu. 1 Kasım'dan sonra nasılsa hükümeti kuracaksınız diye öngörüyoruz. Diyoruz ki; imar kanununa basit bir madde ekleyebilsek de şu imar meselesini çözebilsek. Yeni yapılacak imar planlarında belediyeler, bakanlıklar, imar yapan herhangi bir kurum... Sadece kanuna bir madde eklesek ve 'yeni yapılacak imar planlarında eski haklar korunur' desek. Hemen alelacele projeler yapmayız, uzun vadeli projeler gerçekleştirerek imar problemini çözmüş oluruz. KDV konusunu da disipline etmek lazım gibi geliyor bize. Damga vergisi ve tapu harçlarını da bir miktar daha gözden geçirebilirsek çok mutlu olacağız."


Vatan


Geri Dön