02 / 05 / 2024

Yabancılar, Türkiye'de 1,2 milyar dolarlık gayrimenkul aldı!

Yabancılar, Türkiye'de 1,2 milyar dolarlık gayrimenkul aldı!

Bu yılın ikinci çeyreğinde yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alım ve yatırımları arttı. İkinci çeyrekte sektörde doğrudan yabancı yatırımlar son iki yılın en yüksek seviyesi olan 200 milyon dolara çıktı



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) ikinci çeyrek raporuna göre, gayrimenkule doğrudan yabancı sermaye yatırımı, ilk çeyreğe kıyasla iki kat büyüdü. İlk çeyrekte 92 milyon dolar olan yabancı yatırım, ikinci çeyrekte 200 milyon dolara yükseldi. Böylece ikinci çeyrekte, son 8 çeyreğin zirvesine ulaşıldı. Bundan önce sektördeki doğrudan yabancı sermaye girişi en son 2009 yılının üçüncü ve geçen yılın son çeyreğinde 100 milyon doları aşmıştı.
 
Yine 2011 yılının ikinci üç ayında yabancılara gayrimenkul satışı, geçen yılın ikinci çeyreğinden sonraki en yüksek rakamına ulaştı. Yabancılar, bu yılın ikinci çeyreğinde 781 milyon dolarlık gayrimenkul satın aldı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yabancıya 916 milyon dolarlık gayrimenkul satışı gerçekleşmişti. Yılın ilk yarısının toplamında ise doğrudan yabancı yatırım girişi 292 milyon dolar, yabancılara satılan gayrimenkullerin toplam değeri ise 1 milyar 242 milyon dolar oldu.
 
2011 yılının ilk yarısında gayrimenkul sektöründe iş yatırımları arttı. Yılın ikinci çeyreğinde yeni sanayi ve lojistik binaları ile ofis ve Alışveriş Merkezi (AVM) yatırımları hız kazandı. Türkiye genelinde sanayi binası ve depo için alınan inşaat ruhsatları ilk çeyreğe göre yüzde 100'den fazla artış kaydetti. Sanayi ve depo ruhsatları geçen yılın son çeyreğinde 3,56 milyon metrekare ile rekor kırmış, bu yılın ilk çeyreğinde ise 775 bin metrekareye gerilemişti. Bu yılın ikinci çeyreğinde ise bu ruhsatların toplam alanı yeniden yükselerek 1,58 milyon metrekareye çıktı.
 
Bu yılın ikinci çeyreğinde ofis binaları için alınan yapı kullanma izin belgeleri 1 milyon 7 bin metrekare ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre ofis binası izin belgesinde yüzde 100'den fazla artış meydana geldi. Ofis binası yapı ruhsatları da yine ikinci çeyrekte 1 milyon 5 bin metrekare ile ilk çeyreğe kıyasla büyüdü.
Zaman


Geri Dön