Nihat Ergün yatırım yapılmayan 208 OSB arsasını geri alıyor!
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Yatırım yapacak arazi bulamıyoruz şikayetlerini dikkate alarak, 43 organize sanayi bölgesinde tahsis operasyonu başlattı
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Yatırım yapacak arazi bulamıyoruz şikayetlerini dikkate alarak, 43 organize sanayi bölgesinde tahsis operasyonu başlattı. Yatırım sözü yerine getirilmeyen 208 parselin tahsisi iptal edildi. Ergün, İstismarlar gördük dedi.BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yatırım yapacağım diye devletten bedelsiz arsa alıp sonra da üzerine tek bir çivi bile çakmayanlara yönelik bir operasyona imza attı. Ergün, 43 Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) atıl durumda bekleyen 208 parseli, yeni yatırımları için arsa bulamamaktan yakınan sanayicilere vermek üzere tahsislerini kaldırarak geri aldı.
OSBler mercek altında
Ergün, Türkiyedeki bütün OSBleri sessiz sedasız mercek altına alan bu kapsamlı operasyonu, sanayicilerden gelen yeni yatırımlarımız için arsa bulamıyoruz, bulunanlar da çok pahalıya geliyor yakınmaları üzerine başlattı. Geçmişte, yatırım koşuluyla bedelsiz tahsis edilen bu parsellerin bir bölümünün arsa spekülasyonu iddialarının hedefi olduğunu belirleyince harekete geçen Ergün, yayımladığı bir bakanlık genelgesiyle Türkiye genelindeki bütün OSBleri mercek altına aldı. OSBlerdeki bugüne kadar üzerine tek bir çivi bile çakılmamış atıl durumdaki parselleri belirlemek üzere valiliklerle birlikte kapsamlı bir çalışma yürüten Ergün, şu ana kadar 43 OSBde saptadığı bu durumdaki 208 parselle ilgili tahsisleri kaldırdı.
Göz yummayacağız
Ergün, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, OSBlerde yatırım yapacağım diyerek uzun yıllar çivi bile çakılmamış sanayiciler var. İstismarlar tespit ettik. Şimdi bu arsaları geri almaya başladık dedi. Ergün, şöyle devam etti: Belli periyotlarla OSBlerdeki arsa durumlarını denetliyoruz. 6 ayda bir valilikler koordinasyonundaki komisyonlardan rapor istiyoruz. Bu konuda gerekli talimatları verdik. Bu tür istismarlara göz yummamız mümkün değil. Yatırım yapmak için yer arayan yüzlerce yatırımcı varken bazı yatırım alanlarının boş tutulmasına razı olamayız.
Yeni dönemde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: Hem teşvik sisteminin revize edilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz hem de OSBlerde bedelsiz arsa tahsisi uygulaması, hem böylesine yatırıma elverişli ortamda uzun yıllar OSBlerde parsellerin boş tutulması, üzerinde yatırım yapılmaması kabul edilemez. Bu konudaki denetimi ve OSB yönetiminin arazi tahsisi uygulamasını yakından izlemeye ısrarla devam edeceğiz. Bir yatırımcı arsa ararken, diğeri arsanın üzerine yatmış. Yıllardır arsa arayıp bulamayanlar var. Şimdi bunların hepsi sona erecek. Atıl duran parselleri geri alıp yatırım yapana vereceğiz. Birilerinin keyfi kaçabilir ama sonunda mutlaka işler düzelecek. Bizim amacımız yatırımın, yatırımcının önünü açmak. Bu konuda OSB yönetimlerine de büyük iş düşüyor.
Balıkesir Eskişehir ve Bolu iptal rekoru kırdı
ORGANİZE sanayi bölgelerinde tahsisi iptal edilen arsaların dağılımı şöyle:
Giresun (6), Kastamonu (5), Bingöl (6), Erzincan (2), Isparta Süleyman Demirel (5), Eskişehir (17), Denizli (1), Uşak (Karma) (5), Uşak (Deri) (10), Çorum (6), Sungurlu (1), Mersin-Silifke (2), Amasya (4), Kütahya (2), Tekirdağ Hayrabolu (6), Balıkesir 2. Kısım (29), Kırıkkale (3), Kadirli (3), Osmaniye (4), Kırşehir (11), Edirne (5), Düzce (2), Van (2), Gümüşhane (1), Manisa (1), Bolu-Gerede (16), Samsun-Kavak (3), Samsun-Gıda İhtisas (6), Fatsa (1), Sinop (1), Zonguldak-Ereğli (2), Sivas-Şarkışla (1), İzmir-Tire (5), Sakarya 2. (4), Sakarya 3. (5), Tokat-Turhan (2), Tokat-Zile (3), Kozan (2), Antalya (2), Karaman (1), Kars (4), Kırklareli (2), Balıkesir-Bandırma (9).
Turan YILMAZ/Hürriyet