04 / 05 / 2024

Nihat Ergün: Yerli asansör markaları çıkarmalıyız!

Nihat Ergün: Yerli asansör markaları çıkarmalıyız!

Bakan Ergün, yeni dönemde inşaat firmaları, TOKİ ve asansör firmalarını bir araya getirip, bazı konsorsiyumlar oluşturup birkaç asansör markası ortaya çıkarmaları gerektiğini ifade etti



Bakan Ergün, hızla büyüyen inşaat sektöründe yerli ürünler kullanılması ve bu amaçla yerli asansör markaları çıkarılması için çalışacaklarını söyledi.

Katıldığı canlı yayında yeni teşvik paketine ilişkin bir soru üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hedeflerinin teşvik sisteminin gözden geçirilmesini yıl başına kadar tamamlamak ve 2012 yılıyla beraber yeni bir teşvik sistemiyle yatırımcının karşısına çıkmak olduğunu söyledi.

Yatırımcıların şimdiden yatırımlarını erteleme gibi bir yanlışın içinde olmamaları gerektiğini kaydeden Ergün, yatırımcıların yatırımlarını bugünkü teşvik sistemini esas alarak yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Ergün, 2012 başında yürürlüğe girecek yeni teşvik unsurlarının geriye dönük olarak yatırımlara başlanmış konulara da uygulanacağı için bugünden yatırımları ertelemenin bir anlamı olmadığını ifade etti.

Teşvik sistemini yeni bir yaklaşımla da ele alacaklarını dile getiren Bakan Ergün, Türkiye'de üretme kabiliyeti olan ve üretilmeyen ürünlerin artık Türkiye'de üretilir hale gelmesini sağlamak istediklerini vurguladı.

Konuyla ilgili olarak enerji sektöründen örnek veren Ergün, enerji yatırımlarının önemli bir bölümünde Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanılmaya başlandığını söyledi.

''Bir dokunuşla bir noktayı hareketlendirmek o noktaya ivme kazandırmak bizim işimiz'' diyen Bakan Ergün, ileride bunu yapacaklarını söyledi.

ASANSÖR MARKASINA  TOKİ  DESTEĞİ

Hangi ürünlerde yerli malı üretiminin öne çıkabileceğine ilişkin bir soru üzerine Ergün, şunları kaydetti:

''çok sayıda üründe çıkabilir. Mesela Türkiye konut sektöründe çok ciddi bir ivme yakalamış durumda. TOKİ 500 bin konut yaptı. Son 7-8 yıl içerisinde özel sektör çok ciddi manada konutlar yapıyor ve daha nitelikli konutlar oluyor. Kentsel dönüşümler hızlı bir şekilde devam ediyor ve daha da devam edecek. Önümüzdeki dönem bir 500 bin konut hamlesi daha yapılacak. O zaman böylesine devasa projelerde inşaat teknolojileri ile ilgili, inşaat makinalarıyla ilgili alanlarda, iş makinası kullanımında yerli kullanımı özendirmemiz lazım.''

Türkiye'deki konutların hemen hemen tamamının asansörlü olduğunu anlatan Ergün, asansör teknolojisinin gelişmesinde ve birkaç marka ortaya çıkmasında inşaat sektöründeki hareketliliği değerlendiremediklerini söyledi.

Bakan Ergün, yeni dönemde inşaat firmaları, TOKİ ve asansör firmalarını bir araya getirip, bazı konsorsiyumlar oluşturup birkaç asansör markası ortaya çıkarmaları gerektiğini ifade etti.

YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ

Yeni teşvik paketinde yerli otomobil üretimini hızlandıracak ilave teşviklerin gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Ergün, ''Kuşkusuz gelebilir'' dedi.

50 yıllık otomotiv birikimi, sermaye birikimi, müteşebbis gücü, teknoloji imkanları, teknik eleman imkanları, kuvvetli yan sanayisi, büyük iç pazarı ve genişleyen dış pazarı dikkate alındığında Türkiye'nin bugün marka ve model yerli otomobil üretmemesi için hiçbir neden olmadığını belirten Ergün, ''Yapamadığımızdan değil, yapmadığımızdan Türkiye'nin yerli bir otomobili yoktur'' dedi.

Bugün itibariyle Türkiye'nin yerli otomobil üretmek ve pazara satmak gibi bir fırsata sahip olduğunu ve bununla ilgili de gereken teşviklerin ortaya konulacağını söyleyen Ergün, şunları kaydetti:

''Türkiye'de pazarın büyümesi Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar otomotiv sektörü için sunmuş olduğu fırsatların kendisi bile başlı başına bir teşviktir. Önce sektör bunları görmeli ve değerlendirmeli. Büyük bir potansiyel var, büyük bir fırsat var, birikim var. Bu birikimi değerlendirmeli. Biz üstüne yeni teşvikler, bir odak proje olarak ilave teşvikler getireceğiz. Mesela motor üretimine olan teşvikler bunun bir parçası olarak algılanması lazım.''

Ekonomi Koordinasyon Kurulunun (EKK) çalışma konularından olan yeni istihdam paketine ilişkin bir soru üzerine de Ergün, bu konuyu kurulda yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında değerlendirdiklerini söyledi.

Bu kapsamda yapılacak başka şeyler de olduğunu anlatan Ergün, ''Teşvik sistemi de bunu bir parçası, istihdamla ilgili yeni yaklaşımlar da bunun bir parçası, bazı yasal düzenlemeler reformlar da bunun bir parçası'' dedi.

TOKİ Haber


Geri Dön