03 / 05 / 2024

Nihat Özdemir: İtalya'ya bakacağıma Türkiye'ye bakarım!

Nihat Özdemir: İtalya'ya bakacağıma Türkiye'ye bakarım!

Finansal krizde zor durumdaki İtalyan şirketlerine 'fırsat' gözüyle bakmadığını söyleyen Nihat Özdemir, "Daha Türkiye'de yapacak çok işimiz var. Doğu'daki para kaynaklarını ülkemize çekmeliyiz" dedi



AB ülkeleri ve ABD'de artık para kalmadığını ve yeni ekonomik düzende paranın Obama'nın dediği gibi Asya Pasifik ülkelerinde toplandığını söyleyen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir yatırımlarında kullanacağı finansal kaynak için Doğu'daki sermaye gruplarına yöneleceklerini açıkladı. "Bizim bankalar çok iyi durumda ama onların da kapasiteleri belli. Projelerimiz için finansman lazım" diyen Özdemir, dünyada sadece dört ülkede para bulunduğunu ve hem şirketler hem de ülke olarak buralardaki paraları Türkiye'ye çekmek gerektiğini vurguladı: "Körfez ülkeleri, Çin, Rusya ve Kore'de para var. Obama'nın dediği gibi yüzümüzü oralara dönmemiz lazım. Şu anda yatırımcılar için tek güvenli liman Türkiye. Bu fırsatı kaçırmamalı, özelleştirmelerde akıllı olup bu ülkeleri yatırıma çekmeliyiz. Biz de şirket olarak otoyol ve 3'üncü köprü ihalelerine bu bölgelerden ortaklarla gireceğiz."

'İTALYA' YA GEREK YOK'

Şu anda İtalya'daki dev şirketlerin zor durumda kaldığını ve bunlara ucuza sahip olmak için avantajlı bir dönemden geçildiğini ifade eden Özdemir, grubunun böyle bir planı bulunmadığını belirtererek şunları kaydetti: "Evet avantajlı bir dönem ancak daha Türkiye'de yapacak çok iş var. Daha havayolu, liman, demiryolu yapmak istiyorum. İtalya'ya bakacağıma Türkiye'ye bakarım. 2023 hedeflerine ulaşmak için daha çok yatırım yapmamız gerek."

TERMİK SANTRAL PEŞİNDE

Nihat Özdemir'in enerji sektöründeki hedefi yılda 5 milyar kwh enerji üreten, 25 miyar kwh de enerji dağıtan bir grup haline gelmek. Özdemir, "Beş yılda bu duruma gelmeliyiz. O zaman Türkiye'nin ilk 10'unda yer alırız. Başkentgaz ve EÜAŞ ihalelerine bakıyoruz" dedi.

HAVALİMANLARINDA BÜYÜYECEK

Özdemir, Makedonya'da yeni havalimanlarıyla da ilgilendiklerini, Kosova'da ayrıca elektrik dağıtımı için yeterlik aldıklarını belirtti. Asıl hedeflerinin Çukurova'da yapılacak yeni havalimanı ihalesini almak olduğunu söyleyen Özdemir, Silivri'de planlanan havalimanıyla da ilgilendiklerini vurguladı.

GÖZÜ ÖZELLEŞTİRMELERDE

Bu yıl grubun 2.5 milyar dolar ciro elde edeceğini ve bundan sonraki her yıl yüzde 20-25 büyüme hedeflediklerini anlatan Nihat Özdemir, Türkiye Şeker Fabrikaları başta olmak üzere inşaat, enerji, liman alanlarında birçok ihaleyi takip ettiklerini açıkladı. Özdemir, "EÜAŞ'tan bir tane santral alırsam öpüp başıma koyacağım, hangisi olursa fark etmez" dedi.

LİBYA'DA ÇİMENTO FABRİKASI

Bu yıl çimentoda yüzde 10 büyüyerek pazar paylarını yüzde 11'e çıkardıklarını söyleyen Özdemir, Libya'da bir çimento fabrikası satın almak için ertelediği çalışmalara kaldıkları yerden devam ettiklerini belintti. Özdemir, Kuzey Irak'ta da fabrika lisansı için başvuru yaptıklarını, olumlu yanıt gelirse 200 milyon dolarlık yatırım planladıklarını da ifade etti.

SABAH


Geri Dön