24 / 11 / 2024

Nihat Zeybekci: İhracat ekonomiyi güçlü tutmanın en önemli aracı!

Nihat Zeybekci: İhracat ekonomiyi güçlü tutmanın en önemli aracı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın ekonomiyi güçlü tutmanın en önemli aracı haline geldiğini ve ekonominin temel sürükleyicisi olduğunu ifade ederek "Bunun için Merkez Bankası da cesur adımlarla ihracatı desteklemeli" dedi...





 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın ekonomiyi güçlü tutmanın en önemli aracı haline geldiğini ve ekonominin temel sürükleyicisi olduğunu ifade ederek, "Bunun için Merkez Bankasının da bu doğrultuda piyasanın önünde, cesur adımlarla ihracatı destekleyici adımlar atması yönündeki beklentimizi sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Zeybekci, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Enflasyonun tahminleri doğrultusunda haziran ayı itibariyle düşüş eğilimine girdiğini belirten Zeybekci, konjonktüre bağlı jeopolitik gelişmelere rağmen bu trendin yakalanmasının çok önemli olduğunu ve bu eğilimin temmuzda da ivme kazanarak süreceğini ifade etti.


Enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını korumak üzere faiz aracının kullanılmasına yönelik çekinceleri daha önce de dile getirdiklerini hatırlatan Zeybekci, şöyle devam etti:


"Dün, ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen, 'Faiz politikası, finansal istikrara değil istihdama odaklanmalıdır, ekonomik dinamizme odaklanmalıdır' dedi.  ABD Merkez Bankası Başkanı finansal istikrarı, faiz oranlarıyla düzenlemeye çalışmanın hem enflasyonda ve hem de istihdamda kötü etki yaratabileceğini açıklıkla ifade etti. Bu açıklama temelde bizim hep söylediğimiz faiz silahının hem ekonomide durgunlaşma hem de maliyet enflasyonu ortaya çıkarma riski taşıdığı söylemiyle birebir örtüşüyor."


Enflasyonun taleple ilgili kısmını düzenlemek için faiz dışında araçlar olduğunu ve hükümet olarak bunları kullandıklarını belirten Zeybekci, kredi kartları ve kredilerde yaptıkları düzenlemeler ile bankaların kredi portföyünün üretim ve ihracata doğru yönlendirilmesine ilişkin tedbirleri aldıklarını kaydetti.


Zeybekci, bireysel emeklilik sistemi vasıtasıyla tasarrufların arttırılmasının bu kapsamda çok etkili olduğunu ifade ederek, talep noktasında ekonomi için kullanılacak kaynak birikiminin önünü açarak da tedbir alınabildiğini ve hükümet olarak bunu yapmaya devam ettiklerine dikkati çekti.


- "Genç işsiz oranı AB ortalamasının altında"


Enflasyonun istihdam ve üretimin önüne koyulduğunda ciddi sorunlar çıkabildiğine işaret eden Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Önceki gün AB işsizlik oranları açıklandı. Euro bölgesinde enflasyon çok düşük, 0,5 puan seviyelerinde. Mayıs ayında AB’de işsizlik yüzde 10,3 oldu. Bu oran yüzde 10’un üzerinde seyrediyor uzun zamandır. Ama burada asıl dikkati çekeceğim husus genç işsiz oranı. AB’de 25 yaş altı işsizlik mayısta yüzde 22,2 oldu. İspanya’da yüzde 54, İtalya’da yüzde 43, Portekiz’de yaklaşık yüzde 35 olmuş genç işsiz oranı. Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra Avrupa’daki 5. büyük işgücüne sahip Türkiye’de ise AB ortalamasının çok altında yüzde 16,7 seviyesinde."


Ekonomiyi canlı tutmaya ve ihracata yönelik üretime ve büyümeye odaklanılması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:


"İç talep kaynaklı büyüme yerine ihracata dayalı büyümeye geçtiğimizi, ihracatın ekonomiyi güçlü tutmanın en önemli aracı haline geldiğini ve ekonominin temel sürükleyicisi olduğunu hep söyledim. Bunun için Merkez Bankasının da bu doğrultuda piyasanın önünde, cesur adımlarla ihracatı destekleyici adımlar atması yönündeki beklentimizi sürdürdüğümüzü de ifade etmek istiyorum."


Zeybekci, bu doğrultuda enflasyonda yıl sonu hedeflerini yakalayacaklarına olan inancını ifade etti.


AA


Geri Dön