Genel

Nihat Zeybekçi: Türkiye dış yatırımlar için çekim merkezi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin her geçen gün yeni dış yatırımlar için çekim merkezi olmaya devam ettiğini belirterek, "Singapurlu şirketlerin de bu fırsatları doğru bir şekilde kullanmalarını ve Türkiye'ye yatırım yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin her geçen gün yeni dış yatırımlar için çekim merkezi olmaya devam ettiğini belirterek, "Singapurlu şirketlerin de bu fırsatları doğru bir şekilde kullanmalarını ve Türkiye'ye yatırım yapmalarını bekliyoruz" dedi.


Bakan Zeybekci, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile iki ülkenin önde gelen üst yöneticilerinin (CEO) yer aldığı iş toplantısına katıldı. 


Burada yaptığı konuşmada Zeybekci, iki ülkenin iş bağlantılarını geliştirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, Hükümet olarak Türk ve Singapurlu iş adamlarına karşılaştıkları her türlü engelde destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.


Türkiye ve Singapur'un canlı pazarların merkezinde bulunduğuna işaret eden Zeybekci, bu potansiyelin yeni pazar fırsatlarına açılan yollar olarak görülerek bölgelerin geliştirilmesi adına kullanılması ve iş adamlarının bu bölgelere daha fazla yatırım yapmalarını cazip kılacak çalışmalarda bulunulması gerektiğini dile getirdi. 


Zeybekci, Türkiye ile Singapur'un ikili ticari ilişkilerinde bir artış olduğunu aktararak, "2013 yılında ticaret hacmimiz 708 milyon dolar olmuş ve 355 milyon dolar ihracat, 353 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiş. 2014'ün ocak-ağustos döneminde ise 239 milyon dolarlık ihracat ve 177 milyon dolarlık ithalatla 416 milyon dolar ticaret hacmine ulaşıldı" diye konuştu.


İki ülke arasındaki ticari paylaşımlarda bazı ihmal edilen alanlar olduğuna değinen Zeybekci, ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında büyük fırsatlar olduğuna işaret etti.


Zeybekci, Singapur'un Asya-Pasifik bölgesinin ticaret merkezi, Türkiye'nin ise Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Merkez Asya'ya açılan kapı olduğuna dikkati çekerek, iki ülkenin ticaret hacimlerinin çok daha yüksek rakamlara taşınma ihtimali bulunduğunu söyledi. 


"Serbest ticaret müzakereleri umut vadedici"


Bakan Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2002-2013 yılları arasında, Singapur'dan Türkiye'ye 245 milyon dolar, Türkiye'den Singapur'a ise 27 milyon dolar doğrudan dış yatırım girişi olduğunun bilgisini verdi.


Singapurlu şirketlerin Türkiye'de öncelikli olarak liman özelleştirmeleri ve turizm ile otel işletmeciliğinin yanı sıra hizmet alanındaki özelleştirmeler ve ortak yatırımlar konusuna odaklandıklarını anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:  


"Türkiye jeopolitik öneminin yanı sıra ticaret, enerji ve ulaşım alanlarında da bir merkez konumunda bulunmasından dolayı yatırım açısından bir çekim merkezi olmaya devam edecektir. Ekonomi Bakanlığı olarak 2012 yılında bir yatırım teşvik programı hazırladık. Bu programla yatırımcılara daha kapsamlı fırsatlar sunuyoruz. Özellikle büyük ölçekli yatırım ve stratejik yatırım teşviklerimiz uluslararası yatırımcıların dikkatini çekiyor. 


2013 yılında 4 bin 970 yeni teşvik belgesi verildi. Bunların yatırım hacmi 93,8 milyar liraya tekabül etmekte ve yaklaşık 190 bin toplam istihdam yaratmaktadır. Bu yatırımların yüzde 14'ü dış yatırım olarak yansımaktadır. Bu veri bize uluslararası yatırımcıların yatırım teşvik programımıza ilgisinin her geçen gün arttığını gösteriyor. Yatırımlar ikili ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinde çok temel bir rol oynuyor." 


Zeybekci, Türkiye'nin her geçen gün yeni dış yatırımlar için çekim merkezi olmaya devam ettiğini belirterek, "Singapurlu şirketlerin de bu fırsatları doğru bir şekilde kullanmalarını ve Türkiye'ye yatırım yapmalarını bekliyoruz" dedi.


İki ülke Başbakanının 2014'ün ocak ayında Singapur'da kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması için siyasi taahhütte bulunduğuna değinen Zeybekci, her iki tarafın olumlu yaklaşımları sayesinde müzakerelerin sonuçlarının umut vadedici olduğunu ifade etti.


Mal ticareti konusundaki müzakerelerin neredeyse tamamlandığını, hizmet ve yatırım konularında ise önemli ilerlemeler kaydedildiğini aktaran Zeybekci, "Ancak hükümetin satın alımları konusu, bizim için zorlu bir alanı oluşturmaktadır. Bu alanda Singapur'un özellikle bir takım hassasiyetlerimizi dikkate alacağından şüphe duymuyoruz. Bu hassasiyetimiz Singapur şirketleri için bir avantaj da olabilir. Çünkü bunlar bittikten sonra Singapurlu şirketler Türk şirketleriyle ortak teşebbüsler gerçekleştirebilecek ve Türkiye'de de aynı şekilde kaydolabilecek, hatta bunlar yerel şirket gibi faaliyet gösterebilecek" değerlendirmesinde bulundu. 


Singapur'un böylesi kapsamlı serbest ticaret ticaret müzakerelerinde bulundukları ilk ülke olduğunu belirten Zeybekci, bu anlaşmadan en önemli beklentilerinin Singapur'dan Türkiye'ye yatırım akışlarının artması olduğunu ifade etti.


Mevcut zorlukların ve engellerin hepsinin müzakereler yoluyla aşılacağını belirten Zeybekci, Türkiye ve Singapur'un birbirine fırsatlar sunan ülkeler olduğunu, böylelikle her iki ülkenin de yeni coğrafyalara açılacağını ifade etti. 


"Türkiye'de önemli bir potansiyel görüyoruz"


Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ise kendisinin Türkiye'ye ilk ziyareti geniş bir iş delegasyonla gerçekleştirdiğini söyledi. 


Son yıllarda Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmeye çalıştıklarını aktaran Loong, Türkiye'nin ekonomik gelişmesini yakından takip ettiklerini ifade etti. Türkiye'nin son 10 yılda önemli büyüme gösterdiğine işaret eden Loong, "Bizim ilişkilerimiz de aynı şekilde iyileşme göstermektedir. Özellikle Avrasya ve Afrika bölgesinde ortaklıklarımız var. Biz yeni ortaklar arıyoruz. Pek çok iş birliği fırsatları elde edebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu. 


Singapur'un güney doğu Asya bölgesinde hareketli ticaret faaliyetleri olan bir ülke olduğunu vurgulayan Loong, "Asya Ekonomik Topluluğu ile birlikte çalışıyoruz. Bölgelerdeki ülkelerle pek çok farklı alanda işbirliği yapıyoruz. Örneğin Trans-Pasifik Ortaklığı müzakerelerimiz var. Pasifik'in her iki tarafından ülkeler bu platforma üye. Ülkeler arasında iş birliği yapabilecek bir çok alan var" ifadelerini kullandı. 


Loong, Singapur'un entegre çalışmalarla ortaklıklarını geliştirmeye çabaladığını değinerek, "Ekonomimizi geliştiriyoruz. Kendimizi dönüştürüyoruz ve uzak coğrafyalarda yatırım yapılabilecek yeni fırsatlar peşindeyiz. Yeni ortaklara ihtiyacımızı var ve Türkiye'de de önemli bir potansiyel görüyoruz. Biz burada ortaklıklar kurmak istiyoruz. Birlikte yapılabilecek çok çalışma var" dedi.


AA