Sektörel

Nijerya asıllı Harrison Ofiyai ülkesine yaptığı yatırımlarda Türkiye'yi üs yaptı

Nijerya asıllı Kanadalı doktor Harrison Ofiyai, bu ay Türkiye'de ilginç birkaç yatırıma imza attı

Ofiyai, bir gün içinde İstanbul'da tam 8 şirket birden kurdu. Bu dikkat çekici girişimin, dikkat çekici bir de öyküsü olduğu ortaya çıktı.

Harrison Ofiyai, 1986'da Nijerya'dan Türkiye'ye gelerek Hacettepe Üniversitesi'nde tıp eğitimi alan bir isim. 1997'ye kadar Türkiye'de yaşayan Ofiyai, Türk kimya mühendisi Şenay Hanım'la evlenmiş. Nijeryalı doktor, savaş bölgelerindeki faaliyetleri dolayısıyla 1999'da Nobel Barış Ödülü kazanan uluslararası yardım kuruluşu ‘Sınır Tanımayan Doktorlar' örgütünde çalışmış. Ofiyai ve eşi daha sonra Kanada'ya yerleşmiş. Burada Clinotech adlı medikal test kitleri üreten bir fabrika kuran Ofiyai, iş hayatında büyümüş.  

Deltaya bin yataklı hastane
Nijerya, son yıllarda demokrasiyi rayına oturtma çabaları çerçevesinde göç eden beyinlerini geri kazanmak isteyince, Ofiyai ülkesine yatırım kararı almış. Türkiye'yi ve Türkçeyi çok iyi bilen Ofiyai, Nijerya yatırımları için burayı üs seçmiş. 
‘Clinotech' adıyla İstanbul'da firmalar kuran Ofiyai'nin ortağı ise ‘akrabası' Özgür Doğanbaş olmuş. Doğanbaş, Yeşilköy'deki Dünya Ticaret Merkezi'ndeki ofislerinde şunları anlatıyor:
“Doktor Bey, bir süredir Nijerya'da. Ülkede darbeler dönemi bitti. Şu an bizdeki Özal dönemine benzer bir atmosfer var. Yabancılara güvenmedikleri için kendi insanına yatırım yaptırmak istiyorlar.
Nijerya'da ilk olarak 4 milyon dolarlık bir ameliyathane kurduk. Malzemenin yüzde 90'ı Türkiye'den gitti. Şimdi 1000 yataklı bir hastane inşa ediyoruz. Bu 150 milyon dolarlık bir proje. İnşaatta 150 Türk işçi çalışıyor. Hastane güneydeki Rivers State adlı eyaletin başkenti Port Harcourt'ta. Bu deltada petrol çıkıyor. Para çok ama altyapı yok. İnşaatı 2011'de bitiriyoruz.”  
Nijerya'nın hastane inşaatı sırasında başka yatırımlar da istemeye başladığını belirten Doğanbaş, şöyle devam ediyor:

Nijerya Mobese'sini aldı
“Bu ülkede güven çok önemli. Güven oluşunca çok kapı açılıyor. Şimdi bize Port Harcourt'un Mobese sistemi, reklam panoları ve çöp toplama işlerini verdiler. Malzeme ve araçları Türkiye'den alıyoruz. Doktor Ofiyai sürekli seyahat ettiği için gerekli tüm şirketleri onun burada olduğu bir günde kurduk. Nijerya bizden çok sayıda traktör de istedi. Numune gönderdik. Hastaneyi bitirdikten sonra işletmesini de yapacağız. Bölgede petrolden dolayı binlerce yabancı da var. Şimdiden rezervasyon yaptıranlar oluyor.“

Alarko ve Cengiz enerjide ortak oldu
Alarko Holding ve Cengiz Holding, enerji alanında dev bir ortaklığa imza atmaya hazırlanıyor.
Alarko ve Cengiz, bu ay ‘Alcen Enerji Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri' adlı yeni bir şirket kurdu. Sermayesi tam 160 milyon lira olan şirketin ortakları arasında Cengiz Holding bünyesindeki Eti Alüminyum ve Alarko'nun Alsim Alarko'su da yer alıyor. İki grup, şirkette yüzde 50'şer pay sahibi durumunda.
Enerji piyasalarına yakın isimler, bu ortaklığın bir süre önce özelleştirilen Meram Elektrik Dağıtım şirketiyle ilgili olduğunu söylüyor. Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'ın elektrik dağıtımını elinde bulunduran Meram Elektrik, 2008'de Özelleştirme İdaresi'nin açtığı ihalede 440 milyon dolar bedelle Alsim Alarko'nun olmuştu. Söz konusu ihaleye Cengiz İnşaat da katılmış, ancak 4'üncü turda ihaleden çekilmişti.
Teknik ve hukuki işlemlerin sona ermesinin ardından Alarko ve Cengiz'in 1 milyon 473 bin abonenin bulunduğu söz konusu 6 ildeki elektrik dağıtımı için işbirliğini düşünebileceği belirtiliyor.

Serkan ARMAN/Milliyet