Genel

Nine West Group ABD'de 200 mağaza kapatıyor

Yüzlerce Nine West mağazasını her yıl 10 milyon kadın ziyaret ediyor

İsmini New York'taki ofisinin kapı numarasından alan ve her yıl mağazalarını 10 milyon kadının ziyaret ettiği Nine West'in CEO'su Andrew Cohen, "Kadınlar bir çift ayakkabı için ölebilir de. Onların ayakkabı takıntısını çok fazla anlamaya çalışmayın. Ama ayakkabı fena bir yatırım da değildir. Kilo alsanız, bedeniniz değişse de ayakkabınızı değiştirmezsiniz" diye konuştu.


İLK mağazasını 1983 yılında Stamford'da açtı. İlk ofis ise markanın ismini aldığı New York Batı yakasında 57'nci Cadde'deki 9 numaralı binada yer alıyordu. Markanın doğuşu 1978'e kadar uzanıyor aslında. Yüzlerce Nine West mağazasını her yıl 10 milyon kadın ziyaret ediyor. Kısa sürede efsaneye dönüşen markanın mağazalarını her gün ziyaret eden fanatikleri bile var. Nine West Group ise bünyesinde bulunan Nine West, Easy Spirit, AK Anne Klein markalarıyla 2008 yılında 3.4 milyar dolar ciroya ulaştı. Türkiye'de Park Bravo Grubu'nun temsil ettiği Nine West'in Türkiye'de 38 mağazası, 8 de korneri bulunuyor. Operasyonları Türkiye'den yürütülen Romanya'da 4, Kazakistan'da ise 5 mağaza açıldı. Nine West CEO'su Andrew Cohen, ilk kez geldiği İstanbul'da sorularımızı yanıtladı.
Yılda 62 milyon çift ayakkabı
*   Yılda kaç çift ayakkabı satıyorsunuz?
-  Şu anda 1.100 mağazamız var dünyada. Bunların 600'ü bizim 500'ü bayi. 65 ülkeye yayılmış durumdayız. ABD'de yılda 52 milyon, dünyada ise 10 milyon çift ayakkabı satıyoruz.
*   Yılda 10 milyon kadın mağazalarınıza giriyor. Bir dönem erkek ayakkabısı da üretmiştiniz. Neden başarılı olmadı? Erkek ayakkabısını tekrar deneyecek misiniz?
-  Erkek ayakkabısı için yeni bir marka almalı ya da yaratmalıyız. 15 yıl önce denedik başarılı olamadık. Çünkü biz kadın ayakkabı markasıyız. Bizimle ilgili algı böyle. Üstelik kadındaki potansiyel çok daha yüksek.
*  Kadınların ayakkabı sevdasının nedenlerini araştırıyor musunuz?
- Kadınların ayakkabı takıntısını çok fazla anlamaya çalışmamalı. Bazı kadınlar bir çift ayakkabı için ölebilir de. O kadar çok sevebiliyorlar... Ama bunu anlamak için rasyonel nedenler aramanın manası yok. Kabullenin yeter. Her şeyden vazgeçerler ayakkabıdan asla. Bir kadının eğer harcayacak parası varsa ilk olarak ayakkabı alıyor. Ayakkabı alamamak pek çok kadını mutsuz eder. Üstelik ayakkabı fena bir yatırım da değildir.
Kadın ayakkabıdan vazgeçmiyor
*  Yani bütün parasını ayakkabılara yatıran kadınlar doğru bir iş mi yapıyor?
-  Ayakkabı uzun ömürlü bir ürün. Kilo alsanız ya da zayıflasanız; bedeniniz büyüse ya da küçülse de ayakkabınızı değiştirmezsiniz. Ama kılık kıyafette böyle bir tolerans yok.
*  Ekonomik kriz döneminde ayakkabıya ilgi azalıyor mu?
-  Krizlerde kadınlar ayakkabı almaktan asla vazgeçmiyor. 2009'da bunu gördük. Biz tüm grupta tek haneli
bir büyüme bekliyoruz. Ayakkabı işimiz oldukça güçlüydü. Hem ABD'de hem de global olarak iyi bir tablo çıkıyor karşımıza. Kadınlar ayakkabı, çizme, çanta seviyorlar. Bir kadın için ayakkabı almak bir ceket almaktan çok daha önemli.
Karım değil kızım problem
*  Sizin çok takıntılı müşterileriniz de var.
-  Evet gerçekten ayakkabı manyağı müşterilerimiz var. 150 çiftten fazla ayakkabısı olanlarla karşılaştım. Mağazalarımızı her gün gezenler, bir yılda onlarca çift ayakkabı alanlar var.
*  Eşiniz sizden yılda kaç çift ayakkabı alıyor?
-  İyi haber eşimin ayakları çok dar ve bizim kalıplarımız ona uymuyor. Kötü haber ise o çok pahalı Gucci, Prada kalıpları ona göre! Asıl problem ise 13 yaşındaki kızım. Kızımın 60 çift ayakkabısı var ve sürekli bizde beğendiği ayakkabılardan alıyor. 60 çift çünkü dolabında o kadar yer var. Yenilerine yer açmak için sürekli birilerinden vazgeçmek zorunda.

Çevre ülkelerin ağabeyisiniz

*  Çevre ülkeleri de Türkiye üzerinden kontrol ediyorsunuz. Yeni ülkeler eklenecek mi?
-  Çevre ülkelerden gelen lisans başvurularını biz Türkiye'ye yönlendiriyoruz. Türkiye bizim için bölgenin ağabeyi. Türkiye sizin ağabeyiniz ona danışın, diyoruz. Park Bravo Grubu ne derse o olur. Romanya'da 5, Kazakistan'da 4 olmak üzere Park Bravo Grubu Türkiye dışında 9 mağaza açtı. Kazakistan, Azerbeycan, Bulgaristan, Gürcistan, Ukrayna, Litvanya yine Türkiye'nin kontrolünde olacak ülkeler. Ukranya ve Azerbaycan daha yakın zamanda olabilir gibi.
*  En büyük pazarlarınızı sıraladığınızda Türkiye kaçıncı? 
-  ABD en büyük pazarımız. Japonya, Hong Kong'dan oluşan Asya ise ikinci büyük. Üçüncü ve dördüncü pazar İngiltere ve Türkiye arasında değişiyor.

Krizde en iyi performans muazzam ortağımızın olduğu Türkiye'den

*  Türkiye'de son birkaç yılda, özellikle kriz sürecinde nasıl bir performans gördünüz?
- Avrupa'da İngiltere'yi saymazsak Türkiye geldiğimiz ilk ülke. 38 mağaza ve 8 kornere ulaştık. Türkiye'de bizi Park Bravo Grubu temsil ediyor. Ve onun başındaki Kamil Özçoban muhteşem biri. Kriz sürecinde en iyi performans gösteren ülkelerden birisiniz. Park Bravo gibi kaliteli ve muazzam bir partnerle birlikte olmanın keyfini yaşıyoruz. Bizim 4'üncü büyük pazarımız olacağını beklemiyorduk. Sürpriz oldu bu. Yılda 1-2 milyon kadına hizmet veriyoruz. Tüm dünya resesyondayken Türkiye'den heyecanlandıran bir performans geldi, muhteşem bir iş çıkardı. 2010 da iyi başladı. Ve biz burada muazzam bir gelecek görüyoruz.
*  Türkiye'ye ilk kez geldiniz.
Genel izleniminiz nedir?
-  Bir kaç alışveriş merkezini gezdim, şehri dolaştım. İnsanları stil sahibi ve harcama yapmayı sever buldum. Her şey birinci sınıf. Ekonominiz de büyüyor. Gerçekten etkileyici.

ABD'de 200 mağaza kapatıyor

*  Krizin merkez üssü ABD'de neler oldu?
-  2010 sonuna kadar Nine West Group bünyesinde bulunan Nine West, Easy Spirit, AK Anne Klein, vs. markaların mağaza ve kornerlerinden düşük performanslı 200 noktayı kapatacağız. Bunların içinde 4-5 tanesi Nine West. Ama buna yenileme olarak bakmak lazım. Yeni formatları test ediyoruz. Başka lokasyonlarda mağaza açmayı sürdüreceğiz.
*  Kriz döneminde İngiltere'de bir gecede bütün mağazalarınız kapandı.
-  İngiltere'de 14 mağaza ve 200 bayi/korner vardı. Oradaki temsilcimiz iflas etti. Şimdi Kurt Geiger firmasıyla anlaştık, tekrar mağazalar açılıyor. Şu anda bir mağaza ve 220 bayide satılıyor.
*   Çekildiğiniz bir ülke oldu mu, krizde veya daha önce?
-  Sadece Arjantin. Bizimle de ilgisi yok. 2001'de ithalat politikası değişince Çin'den ürün getiremez olduk. Pazardan çekildik.
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet