Nisan’da konut satışları yüzde 13 geriledi!
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, İstanbullu müteahhittin yaptığı konutlar elinde kaldı. Çareyi birleşerek analiz yaptırmak ve stok fazlası yerleri değerli göstermekte bulan firmalara bu da merhem olmadı. Nisan’da satışlar yüzde 13 geriledi.
Son dönemlerde İstanbullu müteahhidin en büyük gündem konusu satılamayan konutlar. Hemen her gün bir panelde veya emlak toplantısında inşaat firmalarının patronları satışların iyi gitmediğini dile getiriyor. Satışların kötü gittiği İstanbul’da bir yandan bölgesel hikâyeler ve analizlerle bölgeler olduğundan daha değerli gösterilirken bir yandan da farklı birlikteliklerin oluşturulduğu gözleniyor.
Nisanda 667 konut satıldı
Emlak Konut’un son açıkladığı nisan ayı konut satışları da bir önceki aya göre İstanbul’da satışların yüzde 13 gerilediğini gösterdi. Mart’ta 769 konut satışına imza atan Emlak Konut, nisan ayında 667 konut satabildi. 4 ayda satılan konut sayısı da 2 bin 882 oldu.
200 yüklenici üyesi var
Bürokratik işlemleri hızlandırmak için bu yılın başında kurulan İstanbul Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği de satışların kötü gitmesinden dertli. Şu an derneğin 200’e yakın yüklenici firması bulunuyor. Üye firmaların çoğunluğu özellikle Bağdat Caddesi’nde proje geliştiriyor. Konut satışlarında sıkıntı olduğunu dile getiren dernek başkanı Mehmet Sadıkoğlu, “Satışlar şu anda pekiyi değil. Fiyatlamalar da doğru yapılmıyor. Sektöre tekstilci gibi başka sektörlerden de girenler oldu. Biz arsa sahibine yüzde 70 verirken onlar oranı yüzde 80’e çıkardı” bilgisini verdi. Mehmet Sadıkoğlu’na Bağdat Caddesi başta olmak üzere Kadıköy’de parsel bazında dönüşüm yapıldığını bunun yoğunluğu artırdığını ve neden ada bazında dönüşümün tercih edilmediğini de sorduk.
Sadıkoğlu’nun sorumuza yanıtı ilginç oldu. Ada bazında dönüşüme karşı olduğunu aktaran Sadıkoğlu, “Ada dönüşümlerinde çok fazla kişiyle anlaşmak zorundasınız. Parsel bazında dönüşüm daha kolay” dedi.
Yabancıya odaklandı
Anadolu yakasında Kartal’da proje geliştiren 4 firma da platform çatısı altında bir araya geldi. Geçtiğimiz haftalarda kurulan Kartal Bölge Platformu bölgesel analizlerle ve bölgesel hikâyelerle yerli yatırımcının yanı sıra yabancı gayrimenkul alıcısına ulaşmayı hedefliyor.
Alt ve orta gelir grubuna konut üretilmiyor
Konut satışlarındaki düşüşün gerekçelerini sorduğumuz KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik stoklara dikkat çekti. Türkiye genelinde 21 milyon konuta ihtiyaç olduğunu belirten Çelik, “Geçen yıl 630 bin nüfus artışı yaşandı. Buna karşın 600 bin konut üretildi. İstanbul’da ise 100 bin konuta ihtiyaç varken 123 bin konut üretildi. Konutların yüzde 50’den fazlası orta üstü ve üst gelir grubuna yönelik yapıldı. Oysa konuta ihtiyaç duyan kesim orta ve alt gelir grubu. Yani 23 bin konut elde kaldı” dedi. Satış hızının yukarıya çekilmesi için alım seviyesinin artması, satın alınabilir konut üretilmesi ve İstanbul’lu müteahhidin Anadolu’ya proje yapması gerektiği vurgulandı.
1500 konuta 103 bin başvuru
Alt gelir grubunun konuta duyduğu ihtiyaç devletin kura ile sattığı konut başvurularına gelen rekor taleplerle gözler önüne seriliyor.
Fiyatı düşük konutta stok yok
TOKİ’nin 19 konut için 5 bin 200 başvuru, 750 konut için 12 bin başvuru almasının ardından son çarpıcı rakam Kayaşehir’den geldi. 1500 konut için alt gelir grubundan 103 bin 893 başvuru oldu.
Bugün