Otomobil

Nissan’dan virüs düşmanı araba!

Müşterilerinin sürüş deneyimini iyileştirmek için çalışan Japon otomotiv devi Nissan, yeni bir ürün ile adından söz ettirdi. Nissan, ürettiği otomobillerin boya ve iç, dış parçalarında yer alabilecek virüsleri etkisiz hale getiren bir teknoloji geliştirdi.Önümüzdeki yüz yıl virüslerin insan hayatını olumsuz etkileyeceği görüsü giderek gerçekleşmeye başlarken, virüslere karşı teknoloji geliştirme çabaları da devam ediyor

Korona virüs salgını tehdidi dünyayı henüz terk etmezken yeni salgınların ve yeni virüslerin bulguları her geçen gün artıyor. Önümüzdeki yüz yıl virüslerin insan hayatını olumsuz etkileyeceği görüsü giderek gerçekleşmeye başlarken, virüslere karşı teknoloji geliştirme çabaları da devam ediyor.

Aşılar korona virüs pandemisini frenlese de salgın yayılmaya ve insanları etkilemeye devam ediyor. Bilim insanları ise etkin mücadele için yeni projelerin üzerinde duruyor.

Akıllı sürüşün öncülerinden Japon otomotiv devi Nissan, Tohoku Üniversitesi Eczacılık Bilimleri Fakültesi iş birliğinde yapılan çalışmalar sonucunda virüsleri etkisiz hale getiren bir teknoloji geliştirdi.  

Nissan’ın geliştirdiği bu yeni özellik teknik olarak, virüs yüzeyindeki proteinleri ve diğer maddeleri radikal katalizörler yoluyla oksitliyor, böylece yapısı değişen virüsler de parçalanarak etkisiz hale geliyor.

Bu yeni teknoloji, otomotiv boyalarının yanı sıra araçların içinde ve dış cephelerinde, fiber ve organik polimer malzemelerinde yer alabilmesi sayesinde aracın kullanıcıya ulaşan her bölümünde kullanılabiliyor. Nissan’ın otomotiv uzmanlığı ve Tohoku üniversitesinin eczacılık alanındaki bilgi birikiminin ortak çalışması olan teknoloji, özellikle klimalardaki kullanımı ile sağlık açısından önemli bir katma değer de sunacak.

Virüs karşıtı teknoloji herhangi bir ışığa gerek duymadan, sadece havadaki oksijen ile karanlık koşullar altında dahi aktif hale geliyor. Korona virüsün omikron varyantı da dahil olmak üzere birçok virüsü yok etme konusunda başarılı bulgular gösteren teknoloji mantar ve bakteri gibi patojenleri de büyük oranda etkisiz hale getiriyor. 

Bu yenilikçi teknolojinin, otomotiv endüstrisi dışında da tüm iklimlendirme ekipmanlarında, hava temizleyicilerinin iç filtrelerinde, maskelerde ve de tıbbi tekstil ürünlerinde antibakteriyel ya da antiviral temel malzeme olarak kullanılmasının yanı sıra farklı sektörlerde geniş bir alanda kullanım potansiyeli bulunuyor.

Öte yandan elektrikli otomobil segmentine 2 yıl önce duyurduğu Ariya modeliyle iddialı bir giriş yapan Nissan, dört farklı versiyonuyla sürücülerin karşısına çıkacak. Tedarik sorunları sebebiyle satışı ertelenen Nissan Ariya’nın 2022 yılında ABD’de satışa çıkması bekleniyor.