Nizameddin Aşa: İstanbul'da 100 bin kayıt dışı emlakçı var!
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Aşa: "İstanbul'da 100 binden fazla kayıt dışı emlakçı var. Emlakçılık herkesin ikinci mesleği olmuş. Bakkal, manav, kasap, kırtasiyecisi herkes emlakçılık yapıyor" dedi.
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da 100 binden fazla kayıt dışı emlakçının bulunduğunu belirterek, kendilerine yetki verilmesi halinde sektörde yaşanan sıkıntılara ve kayıt dışına 1 senede çözüm bulacaklarını söyledi.
Sektörde yaşadıkları sorunları AA muhabirine anlatan Aşa, esnaf ile oda arasındaki bağın yıllar içinde koptuğunu ifade ederek, öncelikli amacının bu bağı tekrar tesis etmek olduğunu vurguladı.
Nizameddin Aşa, inşaat sektörü ve emlak komisyonculuğunun yasal bir çerçeveye sahip olmadığını dile getirerek, emlak komisyonculuğunu düzenleyen bir yasaya acil ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Sektörün büyüklüğünün son derece düzensiz bir ortam yarattığına dikkati çeken Aşa, "İnşaat sektörü ülke ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturmuş, dinamosu halini almıştır. Emlak komisyoncuları da bu çarkın dönmesinde rol oynayan önemli bir unsurdur. Şimdi her iki iş kolu da sektörlerini ilgilendiren bir yasadan muaf durumdadır. Bu kadar başıboş bırakılan başka bir sektör yok. Bunun ceremesini en çok biz emlak komisyoncuları çekiyoruz. Devlet de kayıt dışı nedeniyle zarara uğruyor. Bu zarar milyonları buluyor" diye konuştu.
- "Kayıt dışından vatandaş da mağdur oluyor"
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, emlak komisyonculuğu için bir tasarı üzerinde çalıştıklarını anlatarak, girişimleri doğrultusunda, emlakçı esnaf odalarını bir araya getirdiklerini söyledi.
Aşa, masanın etrafında İstanbul Ticaret Odası'ndan temsilcilerin de bulunduğunu belirterek, yasaya katkı sunmak isteyen oda sayısının her toplantıda daha da arttığını ifade etti.
Sektörün başıboş kalmasının kayıt dışılığı beraberinde getirdiğini dile getiren Aşa, şu bilgileri verdi:
"İstanbul'da 100 binden fazla kayıt dışı emlakçı var. Emlakçılık herkesin ikinci mesleği olmuş. Bakkal, manav, kasap, kırtasiyecisi herkes emlakçılık yapıyor. Elinde bir defter kalemle müşterileriyle kahvede buluşup, pazarlık yapan insan sayısı da hayli fazla. Kapıcılar ise tam fecaat. Kayıt dışının büyük bölümünü onlar oluşturuyor. Kayıt dışı sadece bizi değil, vatandaşı da mağdur ediyor. Çünkü vatandaş ev almak için gittiğinde bazen bu kişilerce dolandırılabiliyor. Ortada da yakasına yapışabileceği bir kişiyi de çoğu zaman bulamıyor. Bu dolandırılmadan vatandaşın kaybı da çok büyük oluyor. Çünkü İstanbul'da bir ev almaya kalksanız, nereden baksan 200-300 bin liradan başlıyor. Rakam büyük olunca vatandaşın mağduriyeti de büyük oluyor. Bazı vatandaşlar hayatları boyunca topladıkları tasarruflarını bile kaybedebiliyor."
Aşa, kayıt dışı faaliyet gösterenleri tespit etmelerine rağmen yasal yaptırıma sahip olmadıkları için sonuç alamadıklarını belirterek, yetki verilen Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün bu sorumluluğu kabul etmediğini aktardı.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün denetim ekibine sahip olmadığını vurgulayan Aşa, denetim yetkisinin esnaf odalarına verilmesini istedi.
- "1 yılda çözeriz"
"Oda olarak yetki verildiği takdirde İstanbul'da sektörü 1 sene içinde düzeltiriz" diyen Aşa, kayıt dışına göz açtırmayacaklarını, vatandaşların uğradığı mağduriyetlerin de önüne geçeceklerini ifade etti.
Meslek ahlakına uymayarak vatandaşı zarara uğratan emlakçılardan şikayetçi olduğunu dile getiren Aşa, "Onlar suyu bulandıran bir kaç çamur. Bir kaç kişinin yaptığı yanlış bütün bir sektöre mal ediliyor" dedi.
İstanbul'da emlakçılık sektöründe kayıt dışının önüne geçmek için üyelerine yönelik yeni bir hizmet vereceklerini belirten Aşa, oda üyelerinin artık işlerinin büyük bir kısmını internet üzerinden halledebileceğini dile getirdi.
Sistemi ekim içerisinde hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Aşa, şunları kaydetti:
"İnternet sitesi üzerinden vereceğimiz hizmetle yalnızca üyelerimizin girebileceği bir alan oluşturacağız. O bölümde, çeşitli firmalardan alınmış teklifler olacak. Nakliyecisinden camcısına, internet hizmetine hatta bankasına kadar emlakçının ihtiyacı olan bütün meslekler bu sistemin içinde olacak. Vatandaş eşyaların taşınması için araç mı istedi? Emlakçı araç bulmakla zaman kaybetmeyecek. İnternet sitemiz üzerinden yapacağı işlemle nakliyeci, hizmet almak isteyen vatandaşa yönlendirecek ve bundan komisyon alacak. İş ortaklarımız kesinlikle kurumsal firmalardan oluşacak. Böylece hem üyelerimiz para kazanmış olacak hem de vatandaş kaliteli ve güvenli hizmet alarak mağdur olmayacak."
AA