02 / 05 / 2024

Nizamettin Aşa : Büyükşehirlerde 1 milyon konut sahibini bekliyor!

Nizamettin Aşa : Büyükşehirlerde 1 milyon konut sahibini bekliyor!

Siftahsiz dükkan kapayan, iflasın eşiğine gelmiş komisyoncu sayısı çığ gibi büyüyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa seçim öncesi piyasaların adeta dibe vurduğunu belirtip, "Şu anda yaklaşık bir milyon konut satılmayı bekliyor" dedi



Konut satışlarında yaprak kıpırdamıyor Son 2 aydır satışların dibe vurduğunu belirten Oda Başkanı Nizamettin Aşa "Bakan çok alan yok. Ancak kelepir fiyatta olanlar satılıyor"dedi. 


Konut piyasasında son 2 aydır adeta yaprak kıpırdamıyor. Konutunu satmak isteyen mal sahibi alıcı, evini kiraya vermek isteyenler ise kiracı yolu gözlüyor. Siftahsiz dükkan kapayan, iflasın eşiğine gelmiş komisyoncu sayısı çığ gibi büyüyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa seçim öncesi piyasaların adeta dibe vurduğunu belirtip, "Şu anda yaklaşık bir milyon konut satılmayı bekliyor. 

Bunların önemli kısmı ise lüks konutlar."dedi. Vatandaşın komisyoncuları gezdiğini belirten Aşa, "Eskiden alan çoktu. Şimdi gelenlerin çoğu fiyat soruyor.  dedi. 


FİYATLAR YÜKSEK 

Vatandaşın daha çok 300-400 bin TL'lik konutlara ilgi gösterdiğini belirten Aşa, satışta durgun günler geçirdiklerini belirtip, komisyoncuların bir kısmının masrafını çıkarmadan akşam dükkan kapattığına dikkat çekti. Aşa, "Merkezde ev almaya ve satmaya niyetlenen çok. Ama fiyatlar yüksek. Temelinde satıcı da var, alıcı da ancak talep yok. Meblağaların büyüklüğü tabelada. Bu satışlaNizamettin Aşa ra sirayet etmiyor. İstanbul'a 50 kilometre ötede bulunan bir bölgede fiyatların artma nedenine anlam veremiyorum. Buralarda pahalı olduğu için satılamayan binlerce arsa var. Yani arsa fiyatlarında ısrar etmenin pek bir anlamı yok. Ama 2014'te bu balon sönecektir."diye konuştu. 


SORAN ÇOK ALAN YOK 

Aşa, "Bütün komisyoncuların defterleri satılık ve kiralık konutla dolu. Komisyonculara alıcıdan çok satıcı geliyor. 

Ancak konutunu satmak isteyenler fiyatlarda pek indirim yapmıyor. Alıcılar ise fiyatta büyük indirmlerin yapılmasını istiyor. O zamanda satış gerçekleşemiyor"dedi. Merkezi yerlerdeki konut fiyatlarının yüzde 20-25 civarında arttığını söyleyen Aşa,"Düşük maaşlı işçi memur ve emeklinin konut alması zor. Bu kişiler ancak ucuz ve küçük konutları alabiliyor. Ancak taksitlerini öderken zorlanıyor"diye konuştu. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun2013 yılı konut satış istatistiklerine göre, 2012 yılında 701 bin 621 konutun satıldığı Türkiye genelinde geçen yıl bu rakam 1 milyonun üzerine çıktı. Konut uzmanları ise satışların seçim sonrası artacağı görüşünde. 


Güneş


Geri Dön