09 / 05 / 2024

Nordex Enerji, İzmir 'de tesis kuracak!

Nordex Enerji, İzmir 'de tesis kuracak!

Dünya genelinde 2 bin 500'ün üzerinde çalışana sahip olan Alman firma, İzmir'deki üretim tesislerinde 35 kişiye iş sağlayacak. Nordex, 1985 yılında rüzgar türbini üretmek üzere Danimarka'da kuruldu.




Nordex Enerji, İzmir'de kuracağı tesislerde yıllık 360 adet rüzgar türbini kanadı üretecek, yatırımın tutarı da 15 milyon lira olacak


Hükümetin rüzgar santrallarında yerli malzeme kullanılmasına yönelik aldığı tedbirler, dünyanın önde gelen rüzgar türbini üreticilerini Türkiye'de üretime yöneltiyor. Dünyanın en büyük rüzgar türbini ve kanat üreticilerinden biri olan Alman Nordex de İzmir'e yatırım yapma kararı aldı. Nordex Enerji A.Ş, İzmir'de kuracağı tesislerinde yıllık 360 adet rüzgar türbini kanadı üretecek, yatırımın tutarı da 15 milyon lira olacak. 

Çin ve Amerika'da üretim tesisi olan Nordex, bu yılın ilk 9 ayında 1 milyar 50 milyon euroluk satış hacmine ulaştı. 


16 ülkede şubesi var

Dünya genelinde 2 bin 500'ün üzerinde çalışana sahip olan Alman firma, İzmir'deki üretim tesislerinde 35 kişiye iş sağlayacak. Nordex, 1985 yılında rüzgar türbini üretmek üzere Danimarka'da kuruldu. Daha sonra 1992 yılında üretim ve yönetim faaliyetlerini Almanya'ya taşıdı. 

Bugün itibariyle Nordex'in merkez ofisi ve üretim tesisleri Almanya Rostock'ta yer alıyor. Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika'da birer üretim tesisi bulunan şirketin, 16 ülkede de şubeleri var. Firma şubeleri ile rüzgar santrallerı konusunda anahtar teslimi çözümler sunuyor. Bugün Nordex'in 9 bin mw'ın üzerinde, 5 bin 500'den çok rüzgar türbini 34 ülkede çalışıyor. Nordex, Türkiye'de 2007 yılından beri faaliyet gösteriyor.


Yasa, yabancı yatırımı artırdı

2010 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası ile enerji üretiminde kullanılan tesislerde yerli üretim aksam ve teçhizat kullanımı durumunda ek destekler veriliyor. Rüzgar santrallarına verilen yerli katkı ilavesi kanatta kwh başına 0.8 dolar/cent, jeneratör ve güç elektroniğinde 1 dolar/cent, türbin kulesinde 0.6 dolar/cent olarak belirlendi. Bu yasadan sonra dünyanın önde gelen üreticileri Türkiye'de yatırım yaptı ya da yatırımı gündemine aldı. 


Rüzgar santralı gücü 2.6 bin mw'a yükseldi

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre Türkiye'nin 2002 sonu itibariyle 18.9 mw olan kurulu rüzgar enerjisi gücü 2012 sonunda 2 bin 312 mw'ye, 2013'ün ilk yarısında ise 2 bin 619 mw'ye yükseldi. Bölgeler itibariyle Ege 1.06 mw'lik kurulu güç ile ilk sırada yer alırken, Ege'yi Marmara 974 mw ve Akdeniz 427 mw ile izliyor. Balıkesir 666.5 mw kurulu güç ile rüzgar santralları kurulan iller arasında birinci sırada yer alırken,  İzmir  499 mw ile ikinci sırada bulunuyor. Türkiye'de kurulu rüzgar türbinlerinde Vestas yüzde 25 ile ilk sırada, Enercon yüzde 24.4 ile ikinci, Nordex ise yüzde 23 ile üçüncü sırada yer alıyor. İnşa halinde olan toplam kurulu güçleri 751 mw olacak 28 ayrı rüzgar enerjisi santralı projesinde ise Nordex birinci, Enercon ikinci, General Elektric üçüncü, Siemens dördüncü sırada. 



Yeni Asır


Geri Dön