30 / 04 / 2024

Normalleşme konut sektörüne yaradı! 

Normalleşme konut sektörüne yaradı! 

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Alaattin Aktaş bugünkü yazısında normalleşmenin konut sektörüne olan etkisini kaleme aldı. 



Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Alaattin Aktaş bugünkü yazısında normalleşmenin konut sektörüne olan etkisini kaleme aldı.

Konut satışlarında normalleşme süreci başladı. Gevşetilen kısıtlamalarla birlikte konut satışları normal seyrine döndü. Satışlar Mayıs ayına oranla canlandı.

Mayıs ayındaki sıkı kapanma konut satış ve devirlerinin tarihi diplerde olmasıyla sonuçlanmıştı. Öyle ki Mayıs ayı boyunca ilk el satış sadece 18 bin olmuş, ikinci el satış ise 41 bin civarında olmuştu. 

Haziran ile  beraber piyasalar normalleşmeye ötelenen harcamalar ve yatırımlar gerçekleşmeye başlandı. Konut sektörü de bu canlanmadan oldukça etkilendi.

TÜİK’in Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kaynaklı verilerine göre Mayıs ayında 18 bin olan ilk el satış geçen ay 40 bine yükseldi. Yine Mayıs ayında 41 bin civarında yapılan ikinci el satışlar ise haziranda 95 bine çıktı.

Normalleşme konut sektörüne yaradı! 

Geçen sene ölçü değil 

Konut satış ve devri her ne kadar Mayıs'a oranla kayda değer bir artış gösterse de geçen senenin Haziran'ın altında kaldı. Ne var ki, şartların oldukça farklı olduğu iki Haziran'ı kıyaslamak doğru değil.

Geçen sene Haziran ayında kamu bankaları devreye girerek ekonomik izahı olmayan çok avantajlı konut kredisi uygulaması hayata geçmiş ve bunun etkisiyle çok yüksek bir satışa çıkmıştı. Bu tablo Temmuz ve kısmen Ağustos'ta da devam etmiş, ardından ise sektör daralmaya başlamıştı.

Bu nedenle konut sektörünün performansta geçen senenin Haziran ve Temmuz aylarının gerisinde olması oldukça normal. Çünkü o aylar normal değildi.

Ne geçen senenin Haziran ve Temmuz'daki 190 bin ve 229 binlik ilk el satış ve ikinci el satış toplamı normale işaret ediyordu ne bu senenin Mayıs'ındaki 59 bin.

2021 Haziran'da 134 bin 731 konut satıldı!


 


Geri Dön