02 / 09 / 2024

Noterler otodaki açığı tapuyla kapatacak

Noterler otodaki açığı tapuyla kapatacak

Yasa değiştiğinde ikinci el araç satış ve devir işlemlerinin alındığı noterler gayrimenkul satış işlemlerini üstlenecek



Geçtiğimiz yıl çıkan yasayla ikinci el araçların satış ve devir işlemlerinin  ellerinden alındığı ve Trafik Tescil Müdürlüğü'ne verildiği noterlere, "çekişmesiz yargı işlemleri" için yeşil ışık yakıldı. Tapu sicil müdürlüklerince yerine getirilen gayrimenkul devrine ilişkin satış işlemlerinin noterlere verilmesini öngören ve yaklaşık üç yıldır hazırlıkları devam eden Noterler Kanunu tasarısında sonuca bu yıl içinde ulaşılacağı açıklandı. Altyapı işlemlerinin gecikmesi nedeniyle ikinci el araçların satış ve devir işlemlerinin Trafik Tescil Müdürlüğü'ne verilmesi kararı Aralık 2009'a ertelenirken gelirlerinin yaklaşık yüzde 30'unu bu alandan elde eden noterlerin yeni çıkacak yasayla kaybı da ortadan kaldırılmış olacak.

Vergiler makul seviyeye insin

Noterler Birliği'nin yeni hizmet binasının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, noterleri, yargının doğal müttefiki olarak gördüklerini belirterek,"Noterlik Kanunu'nun yenilenmesi için hazırlanan tasarıda 3 yıldır bir netlik sağlanamadı. İnşallah, yeni dönemde bu hususta bir ilerleme sağlayacağımızı umuyoruz" dedi. Erdoğan,"Yapılması tasarlanan değişiklikler, yargılama yetkisi devri anlamı kesinlikle taşımıyor" değerlendirmesini de yaptı.

Törende konuşan Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni ise noterlik işlemlerinin yakınmalara da neden olan yüksek vergilere tabi olduğunu hatırlatarak, vergilerin makul seviyeyi indirilmesini ve damga vergisinin kaldırılmasını istedi.

Vatan


Geri Dön