Numan Olcar: Mersin'deki turizm yatırımları artacak!
Mersin'de devam eden turizm yatırımları ile bu yıl sonu yatak kapasitesinin 15 bine ulaşması beklenirken, turizmciler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor.
Mersin'de şehir otellerinden turizm bölgelerine farklı alanlardaki yatırımlar sürürken, kentin 14 bin olan toplam yatak kapasitesinin süren yatırımlarla yıl sonu 15 bine ulaşması bekleniyor. Ancak kalifiye turizm elemanı bulmakta zorlanan sektör, bu nedenle kalite sıkıntısı çekiyor.
"HAVALİMANI SORUNU ÇÖZÜLMELİ"
Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin in tanıtılmasına yönelik, devletin olumsuz bakış açısına rağmen gerçekleştirdikleri çalışmalar ile önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. Bunun da yatırımları beraberinde getirdiğini belirten Olcar. ' Mersin de turizmle ilgili bir gelecek olduğuna inanıyorlar ki bu yatırımlar yapılıyor. Devlet havalimanı sorununu çözer, Tarsus-Kazanlı Projesi harekete geçerse bu algı çok daha güçlenecek ve bu yatırımlar da artış gösterecektir' dedi.
"ŞEHİR OTELİ AKIMI VAR"
Kentte özellikle şehir oteli akımı yaşandığının altını çizen Numan Olcar. '"Gezilen bir destinasyonda şehir otelleri; ticari, sosyal ve turizm açısından hareketlilik yaşandığının göstergesidir.
Antalya'da da böyledir. İçinde olmadan, dışında olmasını beklemek olmaz. Bu yatırımlar kent ekonomisinin hareketliliğini göstermektedir. Ancak kent otellerinin kaliteleri de önemlidir. Bu alanda atmamız gereken adımlar vardır. Ama iş dönüp, dolaşıp devletin politikalarına geliyor. Örneğin Alaçatı bizim 8' ide birimiz. Bizim 8 turizm bölgemiz var ki bunların hepsi ayrı konseptler. Ancak bu konudaki evrimimizi bir türlü tamamlayamıyoruz1' diye konuştu.
"YEREL YÖNETİMLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI"
Kent turizminin başlıca sorunlardan birinin de kalifiye eleman konusu olduğunu dile getiren Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin'de turizm sezonun 2-2,5 ayla sınırlı olması nedeniyle kalifiye turizm çalışanlarınca tercih edilmediğini söyledi. "Tecrübeli bir turizmci 2,5 ay burada çalışmak yerine başka yerlerde 1 yıllık istihdamı tercih ediyor' diyen Olcar açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kalifiye eleman sıkıntımız var ama en büyük avantajımız Mersin Üniversitesi. Üniversitenin desteği bizim için geçici bir çözüm. Yapmamız gereken öncelikle 2.5 aylık sezonunun kademeli olarak 4-6 aya çıkarılmasıdır. Sezonu uzattığımızda kalifiye eleman başka yere kaçmaz. Bu konu içerisinde önce yerel otoritelerin üzerine düşeni yapması lazım"' dedi.
Haberci (Mersin)