Genel

Nurettin Kaldırımcı: Yeni yasa için AVM'ler inceleniyor!

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, büyük mağazalara ilişkin yasa tasarısına ilişkin olarak, özellikle büyük alışveriş merkezleri (AVM) ve organize perakendeciliği ele alan sektör incelemeleri yaptıklarını açıkladı

Kaldırımcı, konunun önümüzdeki yasama döneminde gündeme gelmesi halinde bu çalışmayı bir rapor olarak kamuoyuna sunacaklarını belirtti. Kaldırımcı, sektör incelemelerinin sürdüğünü, incelemede dünya uygulamaları ve Türkiyedeki mevcut uygulamaları da gözönüne alarak bir sonuca ulaşmaya çalıştıklarını söylerken, AVM ve perakendecilere yönelik çalışma hakkında şu bilgileri verdi:
İstanbulda mayıs ayının başında sektör mensuplarıyla, tedarikçilerle ve perakendecilerle çalıştaylar yapacağız. Ondan sonra da önümüzdeki yasama döneminde eğer Mecliste bu konu gündeme gelir ve tartışılırsa, muhtemelen o tartışma ortamında katkısı olacak bir raporu kamuoyuyla paylaşacağız.

Hedef toplumsal yararı artırmak
Tedarikçilerin mağduriyetini önleyecek, perakendecilerin sürdürülebilir bir düzen kurmalarını temin edecek, toplumsal yararı artıracak bir uygulamanın ve kurumsallaşmanın olması için çaba gösteriyoruz.

Regülasyonları önemsiyoruz
Biz özellikle organize perakende sektöründe tedarikçilerin ve tüketicilerin sonuçta mağdur olmayacağı, sistemin kendi kendini ayakta tutabilecek bir yapıya ve işleyişe kavuşmasını teminen sektör araştırmamızı yürütüyoruz. Biz rekabetten yanayız, ama regülasyonları da önemsiyoruz. Kamu yararı başlığı altında rekabeti ve regülasyonları birlikte düşünmekte yarar var.

Üst üste geldi ama ceza vermek için çalışmıyoruz

REKABET Kurumunun son olarak bankacılık ve otomotiv sektörlerine yönelik cezalarla dikkatleri çekmesine ilişkin olarak İşin aslı tesadüf diyen Nurettin Kaldırımcı, bu konuda şöyle konuştu: Şikayetler üzerine genellikle bu soruşturmalar başlıyor. Üst üste geldi. Önemli denebilecek düzeyde cezalar verildiği için dikkati çekti. Ama hukuki zeminde esasen değişen bir şey yok. Bizim rekabete ilişkin yaklaşımımızda radikal manada değişen bir şey söz konusu değil. Cirolar büyük olduğu için idari para cezaları da nispeten büyük oldu ve dikkati çekti. Biz hiç kimseye ceza vermek istemiyoruz, Biz ceza vermek için çalışmıyoruz. Cezayı zorunlu olarak, hukuk çerçevesinde mesnet dahilinde vermek durumundayız. Cezanın caydırıcı olduğu da, can yakıcı olduğu da doğrudur. Ama biz rekabetçi bir düzen oluşsun, rekabetçi ortam olumsuz yönde etkilenmesin, işletmelerimizin önü açılsın, ekonomide hakkaniyete uygun bir oyun oynansın amacını taşıyoruz.
Hürriyet