09 / 10 / 2024

Nuri Topatan: Bestbuy'ın gitmesine en çok ben üzüldüm

Nuri Topatan: Bestbuy'ın gitmesine en çok ben üzüldüm

Türkiye'deki yerli ve yabancı teknoloji marketlerin kıyasıya rekabetine dayanamayıp ilk havlu atan, dünyanın en büyük teknoloji zinciri Amerikalı Bestbuy oldu




Rekabetin kendilerine yaradığını aktaran Media Saturn Türkiye Genel Müdürü Nuri Topatan, yabancı bir yatırımcının ülkeden çıkmasının üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Türkiye teknoloji perakendeciliği pazarında bir süre önce başlayan 'yabancı marketlerden birisi ülkeyi terk ediyor' tartışması Amerikalı Bestbuy'ın çekilme kararı ile son buldu. Yaklaşık 47 milyar dolar ciroya sahip grup,  Ankara  ve İzmir'de açtığı mağazaları geçen ay kapattı. Türkiye'de rekabetten vazgeçmeyen Metro Grubu ise 'Saturn' markasıyla şube açmaya devam ediyor. Media-Saturn Türkiye Genel Müdürü Nuri Topatan, Bestbuy'ın çekilmesine üzüldüğünün altını çizerek, 'Buna, Türkiye'den çok büyük bir yabancı yatırımcı çekildi gözüyle bakıyorum. 2 mağaza kapandı; orada çalışanlar vardı.' değerlendirmesini yaptı. Amerikalı teknoloji zinciri sayesinde Türkiye'ye başka yatırımcıların da geleceğini hatırlatan Topatan, ancak bunun gerçekleşmediğini kaydetti. Her durumda rekabetin kendilerinin işine yarayacağını da sözlerine ekledi.

Rekabetten kaçmayacaklarının altını çizen Topatan, 'TabiÜ® ki rakibimiz var, ancak onlarda bu kadar büyük mağaza var mı Metrekareden konuşursak artık rekor bizde. Bizim konseptimizde minimum 3 bin metrekare alana ihtiyacımız var.' diye konuştu. Fiyatlarının rekabetçi olduğunu bildiren Üst Yönetici, yılın 365 günü de promosyonlarının bulunduğunu açıkladı. Yeni şubelerin, müşterilerin beğendikleri ürünleri deneme ve yakından inceleme fırsatı sunmak üzere kurgulandığını belirten Topatan, 'Özel aktivitelerin yer alacağı etkinlikler düzenlenecek olan mağazada çocuklar için özel oyun alanları yer alacak.' dedi. Avrupa'nın en büyük teknoloji perakendecisi şirket, Avrupa'da 13 ülkede 200'den fazla mağazada ortalama 45 bin ürün ile faaliyet gösteriyor. 18 çalışan ile yıllık 100 milyon müşteriye hizmet veriyor. Media Markt'ı da bünyesinde bulunduran Media Saturn Holding'in ise Avrupa genelinde 800 mağazası ve 60 bin çalışanı bulunuyor. 1961 yılında kurulan firma, şubelerinde mağaza müdürlerini, insan kaynağından pazarlama faaliyetlerine kadar her birimde karar vermesi konusunda serbest bırakıyor. Topatan, böylece rekabette avantaj sağladıklarını düşünüyor.

55 bin teknoloji ürünü bir mağazada

İstanbul'da İstiklal Caddesi'ne bugün açılan Saturn şubenin 9 bin metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük şehir içi teknoloji mağazası olduğu bilgisini veren Nuri Topatan, burada 55 bin değişik teknoloji ürününün teşhir edileceğine dikkat çekti. İstiklal Caddesi'nden günde 2 milyon insan geçiyor. Otoparkı bulunmayan mağazadan alışveriş yapanların satın aldıkları ürünler 1 gün içinde evlerine teslim edilecek. Mağazada 100 kişi çalışıyor. Açılışta ilave güvenlik önlemi almayacaklarını duyuran Topatan, izdiham olmasın diye duyuru yapmadıklarını vurguladı. Hamburg'da 18 bin metrekare ile Avrupa'nın en büyük mağazasına sahip olan şirket, ay sonuna kadar Marmara Forum'a da şube açacak. Böylece Türkiye'deki şube sayısı 3'e çıkacak.
Zaman/Serkan şžahin  


Geri Dön