Nüsa Uğur: İstanbul üç şehir!
İstanbul'a kanal projesi, nüfusu 1-1.5 milyon arasında değişecek iki ayrı şehir ve yeni büyükşehir belediyeleri. Bu hedefler Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı...
Öyle görünüyor ki Türkiye uzun süredir ilk kez bir siyasal krizi aşmak için değil, doğrudan doğruya yeni bir gelecek inşası için 12 Haziran seçimlerine gidiyor. Ve tüm bu hedefler, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda çarpıcı bir değişim ve dönüşüme uğrayacağının ipuçlarını veriyor. İstanbul'a iki yeni şehir projesinin birinin nerede kurulacağı kamuoyuna açıklandı. Avrupa yakasının kuzeyi, Sarıyer Uskumruköy'den başlayarak kömür yataklarını kapsayan uzun sahil şeridi. Diğer şehir Anadolu yakasında, henüz hangi bölgeyi kapsayacağı açıklanmadı. şimdi soru şu: 'İstanbul'a iki şehir acaba göç olgusunu tetikler mi' Geçmiş yıllardan beri Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri olarak hala devam eden göçten bu projelerin etkilenmemesi için gereken tedbirlerin daha ağırlıklı olarak alınması gerektiği açık. Öte yandan doğal zenginliklerin korunması, sürdürülebilir çevrenin oluşturulması da çok önemli. Kent içindeki yoğunluğun bir şekilde bu bölgelere dağıtılması , cazibe merkezlerinin oluşturulması ve tercih edilebilir yaşam alanlarının yaratılması nüfusu 20 milyona yaklaşan İstanbul için umut ışığı olabilir. Aynı zamanda da deprem riskinin önemli ölçüde azaltılması anlamına da gelir bu. Projenin hayata geçiriliş sürecinde kuşkusuz kamuya ait alanların belirlenmesi, ulaşım ağlarının hazırlanması, ekonomik ve finansal kaynakların oluşturulması düşünülecektir. Ama benim özellikle uyarmak istediğim husus şu: Bu kentler kurulurken konut ihtiyacı ile mevcut konut stoklarının dikkate alınması. Kaynakların seferber edilmesinde bu durum önemli. Gelelim bu haftaki sorularımıza:
Seher Gözeli/İstanbul Konut kredisi ile 4 yıl önce aldığım evimi bazı nedenlerden dolayı satmak istiyorum. Tapuda satış yapabilir miyim Konut kredisi kullanılarak alınan evler için, kullandığınız kredi miktarı kadar bedel üzerinden tapu kütüğüne ipotek tesis edilmekte. Bankadan kaç yıllık kredi kullanmışsanız, ödemiş olduğunuz bedeli düşerek, kalan borcunuzu kapatıp Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurmalı ve bankadan ipoteğin kaldırılması için gerekli işlemleri yapmalısınız. Ancak bu prosedürü yerine getirdikten sonra evinizi satabilirsiniz. Banka ile yapmış olduğunuz sözleşmede eğer kullandığınız kredinin faiz oranı sabit olarak belirlenmişse gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan kalan miktar için erken ödeme ücreti ödemeniz gerekebilir. Erken ödeme ücreti erken ödenen tutarın yüzde 2'sini geçemez. Değişken faiz oranı ile kredi kullanmışsanız, krediyi kapatmanız halinde erken ödeme ücreti talep edilmez.
Mehmet Kese/Yalova Kiracılı bir daireyi almamız halinde, yeni yasaya göre durumumuz ne olur Önümüzdeki yıl 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek Borçlar Yasası, kiracılı bir konutun satın alınması halinde, 'kiracı-ev sahibi ilişkisi' nin daha önceki ev sahibi ile yapılmış olan sözleşmeye göre devam edeceğini hükme bağlıyor. Eğer yeni ev sahibi yasada belirtilen koşullar uygun olarak kiracıyı çıkartmak istiyorsa, konutu satın aldığı tarihten başlayarak bir ay içinde, kiracıya yazılı bildirimde bulunmak zorundadır. Altı ay sonra da açacağı davayla bu sözleşmeyi sonlandırabilir. Yeni ev sahibi, yasaya göre eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin yerleşeceğini ifade ederek kiracıdan çıkmasını isteyebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Nüsa Uğur/Sabah Emlak