30 / 04 / 2024

Nüsa Uğur: Konut talebinde kritik dönem!

Nüsa Uğur: Konut talebinde kritik dönem!

Nüsa Uğur: Avrupa'yı da etkisi altına alan küresel ekonomik krizin kendi gelmeden korkusu geldi. Aslında ufak ufak da hissedilmeye başlandı. Bu psikoloji doğal olarak konut satışlarında, dolayısıyla da konut kredilerinde daralmaya neden oldu



Almak mı zor satmak mı
Konut kredilerini de kapsayan tüm kredilerdeki bu yavaşlamanın olumlu etkilerinden söz edenler de var.

Merkez Bankası yetkilileri bunun tasarruflarda artışa, cari açıkta da azalmaya sebep olacağına işaret ediyor ve bu anlamda olumlu bir tablo çiziyorlar.

Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var.
Az da olsa, yaşanan bu durgunluk dönemleri, konut sahibi olma ihtiyacı hissedenler ile yatırım yapmak isteyen kişiler için fırsata da dönüşebilir. Çünkü yeni yılda yapılacak yasal düzenlemeler, özellikle yabancılara mülk satışlarında mütekabiliyet şartının kaldırılması ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın belirttiği gibi stratejik bölgeler hariç, yabancılara konut satışlarını kolaylaştıracak bir yasanın çıkacak olması konut fiyatlarının artmasına neden olabilir.

Biliyorsunuz, Londra, Paris, Madrid gibi şehirlerde ve pek çok Avrupa ülkesinde yabancıların mülk edinmesi ekonomiye katkıda bulunuyor. Ama kimse "ev sahibi oldum" diye o ülkeden vatandaşlık talep etmiyor. Özellikle Körfez ülkelerinin vatandaşları tatil ve yatırım ihtiyacı bu yasal düzenlemeyi işlevsel hale getiriyor. Dahası yabancıların yatırımları sadece ev almakla da sınırlı kalmıyor. Kaldıkları sürece harcama da yapıyorlar. Bu yabancı yatırımlar birçok sektöre katkıda bulunuyor.

Van depreminin ardından, yapılması gereken işlerin gerçekte ne kadar büyük olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Bizim güvenliğimiz ve huzur içinde yaşamamız için yöneticiler başta herkesin sırtında ağır bir sorumluluk var. Sabah gazetesi yazarlarından Sevilay Yükselir'in 9 Aralık Cuma günkü yazısında belirttiği gibi çözümün anahtarı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ta.

Bir de uyarım var sizlere. Sakın ha evinizle ilgili depreme dayanıklılık testi için çok büyük paralar ödemeyin.
Vatandaş olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Bimtaş şirketini aradım ve bilgi aldım. Bina sakinlerinin alacağı ortak karar ile başvuruda bulunuyorsunuz.

Yapılacak işlemin ücreti çok makul, kat malikleri bu bedeli eşit olarak paylaşıyorlar. Alınan örneklerin sonucu 15 gün sonra rapor olarak size veriliyor.

Ancak başvurulardaki yoğunluktan ötürü elemanların binanıza gelip örnek almaları için bir ay sonrasına gün veriliyor. Bu yüzden işlem 1,5 ay gibi bir zaman sonunda tamamlanıyor. Bence üşenmeyin, bugüne kadar beklediniz, 1,5 ay daha beklemenin hiçbir sakıncası yok.

Seniha Say/ İstanbul Apartmanlarda ortak yerlerin sigorta edilmesi zorunluluğu var mı
Kat mülkiyeti yasasına göre, ana gayrimenkulün, kat malikleri kurulunca tayin edilecek değer üzerinden sigorta edilmesi kat malikleri kurulunca kararlaştırılabilir. Sigorta yapılması halinde kat malikleri, sigorta bedeline arsa payları oranında katılmakla yükümlüdürler. Ana gayrimenkulün tümünün harap olması halinde alınacak sigorta bedeli, aksine sözleşme olmadıkça, kat maliklerine, arsa payları oranında, paylaştırılır.Yalnız bir veya birkaç bağımsız bölüm veya eklentisi, ortak yerlerden bir kısmı hasara uğramışsa, alınacak sigorta bedeli hasara uğrayan yerlerin onarımına arsa payları oranında harcanır. Kat malikleri ana gayrimenkulün sigortasıyla giderilemeyecek olan zararlarını karşılamak üzere, kendi bağımsız bölümlerini ayrıca kendi ad ve hesaplarına sigorta ettirebilirler; bu halde alınacak sigorta bedeli, ana gayrimenkulün sigorta bedelindeki payları da ayrıca saklı kalmak üzere, yalnız kendilerine ait olur.
Sabah/Nüsa Uğur


Geri Dön