Genel

Nüsa Uğur: Şehircilik Bakanlığı geliyor!

Marka şehirler, çılgın proje Kanal İstanbul, İstanbul 'un iki yakasında yeni iki ayrı yerleşim alanı, yani iki ayrı kent daha kurmak derken beklenen açıklama yine Başbakan Tayyip Erdoğan'dan geldi...

Seçimlerden sonra kurulacak ilk kabinede Şehircilik Bakanlığı yer alacak.
Bu açıklama, neredeyse 80 yıl hiçbir mimari öngörü ve kapsamlı proje olmaksızın kaderine terk edilen kentlerimiz için çok geç de olsa bir müjde niteliğinde.

Özellikle gelişmemiş şehirlerde atılacak çok adım var.
Önümüzdeki süreçte Türkiye'yi yeni bir plânlama dönemi ve yenilikler bekliyor.
Esasında 3194 sayılı İmar Kanunu, şehircilik, konutların nasıl inşa edileceği, plânların nasıl yapılacağı, plânların kimler tarafından yapılacağı, mülkiyet ile ilgili daha birçok konuyu kapsamakta. Ancak ne kadar ayrıntılı kanun yapılırsa yapılsın, sorun sistemden kaynaklanmakta. Bu durumun nihayet anlaşılmış olması sevindirici.

İşte bu yüzden Şehir Plâncıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da İmar Kanunu'nun parçalara bölünmesi gerektiğine ve yepyeni bir Şehircilik Kanununa ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Yeni kurulacak Şehircilik Bakanlığını da bu anlamda zor bir görev bekliyor.
Zor ama Türkiye'nin geleceği açısından hayırlı bir görev.

Bahadır Keleş/İzmit: 2004 yılında tapuları aldık ve kooperatifimizin bitirmiş olduğu evlerimizde oturmaya başladık. Ancak iskân için müracaat ettiğimizde gördük ki tapuda "orman şerhi" konulmuş. Oysa evimizin bulunduğu bölge yerleşim alanı.

Sonuçta dava açtık ama karşılığında Orman Bakanlığı da tapu iptâl davası açtı. Bu konu ile ilgili ne yapabiliriz Ormanların ve diğer arazilerin kadastrosunun tek elden yapılmaması nedeniyle bu tür sorunlar yaşanabiliyor.

3116 ve 6831 sayılı Orman Kanununa göre, ormanlara 2a ve 2b ile orman sınırlarının uygulaması ve orman dışına çıkarma işlemi Orman Kadastro Komisyonlarınca yapılıyor. Diğer arazilerin kadastrosu ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta. Söz konusu bölgede orman kadastrosunun, tapu ve kadastro çalışmalarından önce yapıldığı anlaşılıyor. Konu yargıya intikal ettiğinden, tüm hususların mahkemece inceleneceği, daha önce satın aldığınız hazine parseli ile ilgili yasa taslağına göre bedelsiz alma durumu olabilir.
Mahkemenin vereceği karar gereği, yine de haklarınızı yasal yoldan aramanız mümkündür.

Bu arada belirtmeden geçmeyeyim; 3402 sayılı Kadastro Kanununda yapılan yeni düzenlemeye göre Orman Kadastro çalışmaları, Kadastro ekibiyle birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
İsmail Tur/İstanbul: Oturduğum apartmanda aidatlar çok yüksek.
Dairelerin büyüklükleri çok az farklı.

Üst kat ise dubleks. Apartmanda aidatları her daire eşit mi öder Yönetim plânında ana gayrimenkulün genel giderlerine katılma ile ilgili hüküm var ise, ona uyulur. Aksi halde genel kurallar bellidir.

1- Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri veya bunlar için toplanacak avans eşit olarak ödenir.
2- Kat maliki, ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve ortak yerlerin tüm giderlerine veya giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
3- Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından çeşitli nedenler ileri sürerek vazgeçtiğini belirterek bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, yönetici veya kat maliklerinden her biri tarafından kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir.
Bu durumdaki kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Nüsa Uğur/Sabah Emlak