27 / 04 / 2024

O ilde 3 yılda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildi! Dağ, taş inşaat oldu!

O ilde 3 yılda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildi! Dağ, taş inşaat oldu!

Bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşmasıyla örnek gösterilen Kuşadası’nda, koronavirüs pandemisinin başladığı 2020'den bu güne 5 milyon 856 bin 908 metrekaresi konut olmak üzere 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildiği belirlendi. Plansız yapılaşmaya dikkat çekildi ve riskler tek tek a



Çeşitli kurum ve mesleki örgütlenmelerin 18 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği "Kuşadası Kent Kimliği Çalıştayı"nda, Çevre İmar Planlama Çalışma Ekibi’nin sunumu Kuşadası ile ilgili korkutucu tabloyu ortaya çıkardı. Pek çok  mimarlık, kent düzenlemesi gibi bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşma, çevrenin tahrip edilmesi ve betonlaşmaya örnek gösterilen Kuşadası’nın, son üç senede daha büyük tahribatla karşı karşıya kaldığı görüldü. 

Sözcü Gazetesi'nden Latif Sansür'ün haberine göre; çalıştay ekibi tarafından derlenen verilere göre; Kovid-19 pandemisi sürecinde, büyükşehirlerden kıyı kentlerine başlayan akınla Kuşadası’nda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat için izin alındı. Yeni yapılan ortalama 6 bin konutta en düşük 175 bin yeni nüfus tahmini yapıldı. 

O ilde 3 yılda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildi! Dağ, taş inşaat oldu!

Çevre İmar Planlama Çalışma Ekibi’nin sunumunda Kuşadası’nda çarpık yapılaşmanın 1980’lerde turizm teşvikleri ve yerel yönetimlere geçen planlama yetkisinin doğru kullanılmamasıyla başladığı, o zamandan bu güne tanınan ayrıcalıklı imar haklarının pandemi sürecinde patlama yaşayarak, Kuşadası ve çevresini tahrip ettiğine, turizm kimliğinin inşaat kimliğine büründüğüne vurgu yapıldı. 

Arsa ve mülk sahiplerinin taleplerine göre imar planlarında tadilatlar yapıldığı ve günümüzde de aynı şekilde bunun sürdüğü ifade edilen sunumda, "Şu anda Kuşadası’nda bir plan yok. Kullanılan plan farklı farklı yerlerdeki parseller için yapılan tadilatlara altlık olmayı aşamıyor. Bu yöntemlerle Kuşadası’nda plansız yapılaşma pratiği  normalleştirilmiş. İlkel kentleşme modeli maalesef sürüyor" denildi. 

Ayrıca, bu dağınık yapı artışlarıyla donatı alanlarının kurgulanamayacağı, altyapı, kanalizasyon, elektrik, su hizmetlerinin planlanmasının da imkansız olduğu belirtildi.

O ilde 3 yılda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildi! Dağ, taş inşaat oldu!

58 BİN YENİ KONUT, 175 BİN YENİ NÜFUS

Kuşadası Mimarlar Odası’nın ruhsat kayıt verilerinden yapılan analiz ve çalışma sonuçlarına ilişkin veriler de açıklandı. 

Söz konusu verilere göre; Kuşadası’nda 2020 yılında 378 bin 46 metrekare olan inşaat alanı, 2021'de 1 milyon 756 bin 723 metrekare, 2022'de 4 milyon 631 bin 228 metrekare alan inşaat için ruhsat alındığı belirlendi. 

Bu üç senede yalnızca konut inşaat alanlarının 5 milyon 856 bin 908 metrekare olduğu ifade edilen verilerde, "Konut başına ortalama 100 metrekareden 58 bin 569 hane anlamına gelir bu. Hane başına 3 kişiden en az 175 bin kişilik nüfus için 3 sene içinde konut ruhsatı verilmiş. Bu da mevcut ilçe nüfusu kadar bir nüfusun Kuşadası’na taşınacağı anlamına geliyor. Ve bu artış ne yazık ki 2023'te de sürüyor" denildi. 

O ilde 3 yılda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildi! Dağ, taş inşaat oldu!

KÖYLERDEKİ DURUM NE? 

Kuşadası’nın korunması gerektiğine dikakt çekilen sunumda, "Bir ilçe nüfusu kadar daha büyüyeceksek, şimdi dahi epeyce problemi olan Kuşadası’nın su kaynakları, yer üstü kaynaklarına dikkat edilmeli. Bu yoğunluktaki yapılaşmanın yeşil kullanım dengesi, trafik yoğunluğu, deniz temizliği, eğitim üniteleri, ticari birimler, sağlık birimleri, altyapı hizmetleri, sosyal tesisler, spor tesisi düşünülmemiştir. Köylerde durum daha endişe verici halde" ifadeleri kullanıldı. 

Büyük orman veya tarım arazileri için de inşaatların yükseldiğinin görüldüğüne vurgu yapılan sunum, "Bunların kimi bakanlıkça yapılan imar plan müdahaleleri, kimileri Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediyesi plan müdahaleleriyle verilen üst ölçekli planlara uymayan imar haklarıdır" açıklamasıyla tamamlandı. 

İpotekli konut satışlarında sert düşüş!

Şantiyelerde kim, ne kadar kazanıyor?

Karayolları'ndan satılık arsa!


Geri Dön