25 / 05 / 2024

OAİB, MEB ile Anadolu Teknoloji Lisesi yapacak!

OAİB, MEB ile Anadolu Teknoloji Lisesi yapacak!

Orta Anadolu. İhracatçı Birlikleri (OAİB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler neticesinde, ilk olarak Gebze'de bir 'Anadolu Teknoloji Lisesi' yapacak  



Orta Anadolu. İhracatçı Birlikleri (OAİB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler neticesinde, ilk olarak Gebze'de bir 'Anadolu Teknoloji Lisesi' yapacak. Okul Türkiye'de ilk kez devlete devredilmeyerek, tamamen OAİB'in kontrolünde eğitim vererek, ağırlıklı olarak Ar-Ge personeli yetiştirecek.

3 milyon dolarlık proje
OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, okul için ilk etapda Makine Takım Grubu'ndan 3 milyon dolar harcayacaklarını, sınıfların da isimleri verilecek işadamlarınca yaptırılacağını söyledi. OAİB olarak hem meslek liselerinin oranının yükseltilmesi hem de önerdikleri prototipte bir mesleki eğitim modeli üzerinde uzun süredir çalıştıklarını vurgulayan Dalgakıran, 'Sanayi bölgeleri içinde yer alacak Anadolu Teknoloji Liseleri kuracağız. Mesleki derslerin formasyonu tarafımızdan hazırlanacak olan bu okullarda hangi branşta eğitim verilecekse, o işle meşgul sanayicilerden mütevelli heyeti oluşacak. Okullar ayrıca, yerel yönetimler, MEB ve Sanayi Bakanlığı tarafından da temsil edilecek. Bölge sanayisinde çalışan en iyi mühendisler bu okullarda ders verecek' dedi.

Makinenin dünya ile rekabet edebilmesi için eğitim sisteminde mutlaka köklü değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu savunan OAİB Başkanı, bu nedenle 1,5 ay önce Milli Eğitim Bakanı Nimet çubukçu ile bir görüşme yaptıklarını ve kendisine projelerini aktardıklarını bildirdi. Dalgakıran, Gebze'nin ardından da büyük illerde de bu tür okulların kurulması yönünde çalışacaklarını sözlerine ekledi.


Makineye de ruhsat
OİB olarak yeni bir öneri üzerinde çalıştıklarını da kaydeden lÜ®algakıran, artık sadece ihracat rakamlarının değil, 'yerli katma değer' yaratma rakamlarının da açıklanmasını talep edeceklerini söyledi. Dalgakıran, bunun dışında makinelerin ruhsatlandırılması konusunda da birtakım çalışmalar yaptıklarım belirterek, 'Yılda 40-50 milyar dolarlık makine alımı var » Tıpkı otomotiv gibi makineler de ruhsatlandırılınca, hem kredi hem de takipte büyük kolaylıklar sağlanacak. Bu sağlanabilirse, o zaman ülkede 500 milyar dolarlık teminat verilebilir yeni bir alan oluşacak' diye konuştu.
Bugün


Geri Dön