Ocak'ta açlık sınırı 15 bin 48 TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL’ye çıktı!
Türk-İş tarafından yapılan hesaplamaya göre Ocak 2023'te açlık sınırı 15 bin 48 TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL’ye çıktı. İşte ayrıntılar...
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından, 2024 Ocak'a ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verileri açıklandı. TÜRK-İŞ araştırmasının 2024 Ocak ayı sonucuna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 15 bin 48 Türk Lirası'na çıktı.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri gereksinimler için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 49 bin 19 Türk lirası'na ulaştı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti' de aylık 19 bin 630 Türk Lirası'na çıktı.
Geçtiğimiz ay açlık sınırı 14 bin 431 TL şeklinde açıklanırken yoksulluk sınırı 47 bin 9 TL olarak belirlenmişti. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 18 bin 796,36 Türk Lirası olarak açıklanmıştı.
Bu şekilde açlık sınırı 1 ayda 617 TL yükseliş gösterirken, yoksulluk sınırı aylık bazda 2 bin 10 lira arttı.
MUTFAK ENFLASYONU NASIL?
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarında yaşanan yükseliş bir önceki aya göre yüzde 4,27 oranında oldu. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 69,76 olarak gerçekleşirken, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 79,44 şeklinde hesaplandı.
Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Ocak 2024 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şöyle açıklandı:
1. Et fiyatlarında -geçen ay olduğu gibi- bu ay da yükseliş görüldü. Bu grupta en yüksek artış balık fiyatlarında kaydedildi. Ortalama balık fiyatlarında 32 liralık bir artış görüldü. En fazla tüketilen hamsinin kilogram fiyatı 120 TL’ye kadar çıktı.
2. Yumurta fiyatları yılsonu fiyat ayarlamaları sebebiyle 0,20 kuruşluk bir artış gözlemlendi. Tavuk fiyatları ise geçtiğimiz aya göre 5 TL artış göstererek ortalama kg fiyatı 77 liradan marketlerde yer aldı.
3. Kuru baklagiller grubunda bir miktar fiyat yükselişi kaydedildi. Bu grupta en yüksek artış yeşil mercimekte oldu. Yeşil mercimeğin kilogram fiyatı ortalama 86 liradan marketlerdeki raflarda yer aldı.
4. Lahana, ıspanak, pırasa, brokoli ve kereviz gibi kış mevsiminde ağırlıklı tercih edilen sebzelerin kilogram fiyatlarında 5 ila 10 Türk Lirası arasında bir yükseliş olduğu tespit edildi. Taze meyve sebze grubunda fiyatı aynı kalan tek ürün patates şeklinde belirlendi.
5. Meyve tezgahlarında sadece elmanın fiyatında bir miktar gerileme kaydedildi. Bu ay kalan diğer meyve fiyatlarında ortalamada 3 liralık bir yükseliş hesaplandı.
6. Bu ay ekmek fiyatı arttı ve Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 8 Türk Lirası şeklinde belirlendi. Bu şekilde 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek fiyatında 105 liralık yükseliş meydana geldi.
7. Geçtiğimiz ay fiyatı bir önceki aya göre sabit kalan zeytinyağı bu ay litre fiyatında ortalama 30 liralık yükselişle bu grubun en yüksek artışa sahip ürünü şeklinde belirlendi. Zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 330 liradan satılıyor. Aynı şekilde zeytin fiyatlarında kaydedilen 17 liralık yükseliş ile siyah zeytin ortalama 225 TL, yeşil zeytin ortalama 190 TL’den market raflarında yer alıyor.
8. Yağlı tohumlar ise (ceviz, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeği) kilogram fiyatında yüzde 8 oranında artışla ortalama 339 liradan satılıyor.
9. Diğer gıda maddeleri grubunda en yüksek artış ortalamada 56 Türk Lirası ile baharatlarda (kimyon, nane, karabiber vb.) gerçekleşti. Ihlamur fiyatında geçtiğimiz aya göre kısmi bir artış belirlenmiş, pekmezin fiyatında ise 14,50 lira tutarında bir yükseliş tespit edildi.
İnşaat sektöründe güven arttı!
2024’te hangi şirket ne kadar temettü verecek? 23 hissedeki temettü beklentisi açıklandı!
Emekli maaşlarının milli gelire oranında Türkiye sondan ikinci sırada!