23 / 12 / 2024

Emekli maaşlarının milli gelire oranında Türkiye sondan ikinci sırada!

Emekli maaşlarının milli gelire oranında Türkiye sondan ikinci sırada!

2021'de emekli/yaşlı ve dul/yetim maaşlarının GSYH’den aldığı pay Türkiye’de yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. Türkiye, sondan ikinci sıraya yerleşirken, AB ortalaması yüzde 13 şeklinde belirlendi. 



Türkiye’de emeklilerin nüfusa oranı yükselirken, emeklilerin milli gelirden aldığı payda ise gerileme yaşanıyor. Emekli aylıklarının  gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranında Türkiye, 36 Avrupa ülkesi arasında sondan ikinci sırada. 

2021 yılında emekli/yaşlı ve dul/yetim maaşlarının GSYH’den aldığı pay Türkiye’de yüzde 6,1 olarak gerçekleşirken, AB ortalaması yüzde 13 şeklinde oldu. 

Euronews'te yer alan habere göre; AB İstatistik Ofisinin verilerine göre emekli/yaşlı ve dul/yetimin dahil olduğu emekli aylıklarında GSYH’den en çok pay alan ülke yüzde 17,2 ile İtalya olarak belirlendi. Sonrasında Yunanistan (yüzde 16,6) Avusturya (yüzde 15,4) ve Fransa (yüzde 14.4) yer alıyor. 

Emekli maaşlarının milli gelire oranında Türkiye sondan ikinci sırada!

AB ortalaması yüzde 13 olurken, emeklilerin GSYH’den en düşük pay aldığı ülke ise yüzde 4 ile İrlanda oldu. Türkiye yüzde 6,1 ile sondan ikinci sıraya yerleşti. 

Emeklilerin milli gelirden aldıkları pay diğer ülkelerde,  İspanya yüzde 13,2; Almanya yüzde 12,6; Hollanda yüzde 11,5; Norveç yüzde 9,9; Romanya ve Bulgaristan yüzde 9,9 ve Arnavutluk yüzde 6,9 olarak açıklandı. 

Emekli maaşlarının milli gelire oranında Türkiye sondan ikinci sırada!

SOSYAL KORUMA HARCAMALARININ MİLLİ GELİRE ORANI NASIL?

Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) göre sosyal koruma; başta yaşlılık olacak şekilde, sağlık hizmetleri ve gelir güvencesine erişim, işsizlik, hastalık, maluliyet, işyerinde faydalanma, çocuklu aileler için doğum veya haneye temel geliri sağlayan kişinin kaybedilmesi durumlarını kapsıyor. 

TÜİK de sosyal korumayı şu sekiz başlık altında değerlendiriyor: 

1. Hastalık/sağlık bakımı,

2. Engellilik,

3. Yaşlılık,

4. Dul/yetim,

5. Aile/çocuk,

6. İşsizlik,

7. Konut,

8. Sosyal dışlanma b.y.s

Emekli maaşlarının milli gelire oranında Türkiye sondan ikinci sırada!

Eurostat verilerine göre 2021'de Türkiye’de sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 10,7 olurken, Türkiye bu oran ile 36 Avrupa ülkesi içinde son sırada bulundu. 

Sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye oranı AB’de ise yüzde 28,7 oranında. Bu alanda zirvede yüzde 33,4 ile Fransa bulunurken, sonrasında Avusturya (yüzde 32,3), İtalya (yüzde 30,7) ve Almanya ile Finlandiya (yüzde 30,6) geliyor.

Son sıradaki Türkiye’nin hemen üstünde Arnavutluk (yüzde 12,8) ve İrlanda (yüzde 13,2) yer alıyor. 

TÜİK verilerine göre 2021 yılında sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 10,7 şeklinde oldu. Risk/ihtiyaç grupları bazında değerlendirildiğinde  emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 4,9 ile en büyük paya sahip olduğu belirlendi. Bunu yüzde 3,3 ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları ve yüzde 1,2 ile dul/yetim harcamaları izledi. 

Dul ve yetim maaşında hesap değişti: Kim, kaç TL aylık alacak? Şimdi zamlı maaş tablosuna bakın!

Ankara’da konut sahibi olmak hayal mi oldu?

Çin'de konut satın alma kuralları gevşetildi! Vatandaş artık istediği büyüklükteki evi satın alabilecek!


 


Geri Dön