27 / 04 / 2024

Oda kiralamak İstanbul'da yeni trend!

Oda kiralamak İstanbul'da yeni trend!

Otel odalarına alternatif arayışı dünyada kiralık oda konseptini çoktan oturtmuşken, Türkiye'de de kiralık odalara rağbet artıyor. İstanbul'da mütevazı bir evden, yalıya kadar geniş bir yelpazede oda kiralamak artık mümkün...



Başka bir şehre gittiğinizde tek alternatifiniz soğuk bulduğunuz otel odaları ya da hosteller değil. Ola ki canınız kendinizi evde hissetmek istiyor diye düşünenler dünyada bu trendi çoktan başlattı. Dünya arenasında ipi AirBnB sitesi üstleniyor. Dünya çapında 34 bin şehirde 192 ülkede ev bulmanız mümkün. Yelpaze o kadar geniş ki, dilerseniz kendinize bir Eskimo iglosu, dilerseniz lüks bir daire, dilerseniz şehir içinde mütevazı bir dairede oda tutabilirsiniz. Türkiye pazarı da oda ve ev kiralama konusunda giderek büyüyor. 

Sektörde gecelik ciro 9 milyon TL'ye yaklaştı. 300 bin yatak kapasitesi milyonlarca turistin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Bu, toplam konaklama rakamlarının yüzde 5'i demek. Yalnız yaşayan pek çok insan artık bir odasını, turistlere kiralıyor. İstanbul'da en çok tercih edilen semtler ise Taksim'e ulaşımı kolay olan Cihangir, Tarlabaşı, Beşiktaş ve Ortaköy. 

60 bin mekan, 300 bin yatak Türkiye'deki Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü, Türkiye'de online olarak rezervasyon yapılan yaklaşık 45 bin alternatif konaklama mekanının bulunduğunu belirtirken, bu rakamın internette kaydı olmayanlar da eklendiğinde 60 bin mekana çıktığını söylüyor. Yatak sayısına vurulduğunda ise 300 bin yatak kapasiteli bir oluşum ortaya çıkıyor. Mehmet Ülkü, "Daire ve rezidanslarm yanı sıra bir yalı, bir villa hatta bir teknede bile konaklamaya olanak tanıyan sektörde ortalama geceleme fiyatı 180 TL civarında" diyor. 

"Alternatif konaklama sektörü yalnızca Türkiye'de değil, tüm dünyadaki turizm için yeni bir fenomen olma özelliğini taşıyor. İş ya da tatil amaçlı seyahat edenlerin maliyet ve konfor açısından yeni alternatifler araması ile ortaya çıkan ve belirli bir otele bağlı kalmak istemeyenlere günlük, haftalık ya da aylık olarak kiraladıkları evlerde konaklama fırsatı sunan alternatif konaklama sektörü henüz çok yeni bir sektör olmasına rağmen çarpıcı bir büyüklüğe ulaştı. Son rakamlara göre alternatif konaklama yapılan evlerde doluluk oranı yüzde 85'lere ulaşmış bulunuyor." I Günlük 50 TL'ye de var 300'e de Günlük 50 TL'den 300 TL'iere kadar çıkabiliyor ev fiyatları ancak ortalama rakam 180 TL olarak veriliyor. Aylık rakamlar ise genel olarak 750 TL ila 1500 TL arasında değişiyor. Ancak bazı semtlerde ve yalılarda bu rakam 5000 TL'iere kadar çıkıyor. Kiralık oda ya da evleri günlük seyahatler için de bir aylık ve daha uzun süreli bir konaklama için de kullanabiliyorsunuz. 

Pek çok turist, seyahat rotalarını çevirecekleri ülkeye önceden rezervasyon yaptırarak 1-2 günlük konaklamayı tercih ediyor. 

Ulaşım nedeniyle kısa süreli konaklama-larda turistler arasında en çok Taksim civarındaki evler tutuluyor. 


Vatan


Geri Dön