Ofis stokları önümüzdeki 5 sene doldurulamayacak!
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ofis stokları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yazıcı, ofislerdeki değişimlerin konutları da etkileyeceğini söyledi.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ofis stokları ile ilgili bazı önemli açıklamalar yaptı. Cansel Turgut Yazıcı'ya göre ofis tercihleri; çalışma şekli ve zamanı, çalışan psikolojisi gibi etkenler sebebiyle bazı değişimler gösterecek. Bu değişimler konut sektörünü de etkileyecek. Yaşanan değişimlere gelinecek olursa, ofis fiyatları düşecek, ofisler küçülecek ancak konutlarda kullanılmak isteyen alanlar da büyüyecek. Ofis stokları da önümüzdeki 5 yıl boyunca doldurulamayacak.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Taze hava ile havalandırılma imkanı daha fazla olan özel alan ihtiyacı, kalabalıkla iç içe oturmak istememe, uzaktan daha verimli çalışma gibi etkenler devreye girecek. Artık ofiste metrekarelerden ziyade başka konular öncelikli olacak. Çalışılan binanın kalabalıkları, asansör, WC gibi ortak alanların kullanımı, giriş çıkıştaki yığılma konusu gibi konular artık daha farklı önem arz edecek. Ziyarete gelindiğinde bina girişlerinde güvenliğe kimlik vermek bile bir temas şekli olmasından dolayı insanları tedirgin edecek.”
Stok fazlası olan mega kent İstanbul ofis sektörünü önümüzdeki günlerde bazı farklı gerçekler beklediğini dile getiren Cansel Turgut Yazıcı, “Çalışma hayatında karma bir modele doğru gidiliyor. Uzaktan çalışma ile ofisten çalışmanın harmanlanacağı bu modelde, şehir sınırları değil ülke sınırları bile geçerli olmayacak. Teknolojinin olduğu her yer belki sürekli değil ama uzun süreler boyunca çalışma yeri olacak. Dünyadaki iş seyahatleri de eskisi kadar çok gerçekleşmeyecek. Bu çalışma şekli ve modeli ofis maliyetlerinde ofis sahibine avantaj, yolda geçen zaman kaybından ise çalışana tasarruf getirecek. Her firma kendi uygun modelini bulup geliştirecek ve optimizasyon sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Mega kent İstanbul’da toplamda 6,5 milyon metrekare ofis alanı olduğunu dile getiren Cansel Turgut Yazıcı; “İstanbul Finans Merkezi ve devam eden inşaatlar 2,2 milyon m2 gibi bir alanın 2022 sonuna kadar devreye gireceğini gösteriyor. Bunların bir kısmı yapılmasa da İstanbul Finans Merkezi hızla devam ediyor ve en azından bu stok devreye girecek. Ofis fiyatları düşüyor, ofisler küçülüyor. Gelen stokun nasıl doldurulacağı ise ayrı bir sorun. Dairelerin ofis amaçlı kullanılmasının önü kapatılmadığı sürece bu stok önümüzdeki 5 sene doldurulamayacak.”
Ofislerdeki değişim konut sektörünü de etkileyecek
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle beraber evlerden çalışma düzeni, kişilerin konut içerisinde kendine ait özel alanlara ihtiyaç duymasına neden oldu. Eşlerin çalıştığı, çocuğun online okula katıldığı bir evde herkesin kendine ait bir çalışma alanı ihtiyacı kaçınılmaz oldu. Dijital altyapısı tamamlanmamış binalar ve mekanlar ise bu zamanda büyük sıkıntı çekti. Yeni evlerin planlanmasında özelikle evden çalışmayı hedefleyen kesim için özel planlanmış evler üretilmesi farklı bir pazarlama anlayışına geçilmesini sağlayabilir. Örneğin projede ana yatak odasında bir çalışma nişi yaratılması, evdeki ekstra çalışma odası ihtiyacını ortadan kaldırabilecektir. Bu ve bunun gibi imkanlarla geliştirilecek yeni konut projeleri pazarlamada önemli avantajlara sahip olacak. Öte yandan bugün artık boş kalan ve uzun süre daha kiralanamayacak gibi duran ofis binalarının konuta dönüştürülebilmesi alternatifi düşünülmeli. Bunlar için özel bir imar düzenlemesi yapılması gerekecek.” şeklinde konuştu.
Ofis sektöründe Kovid-19 dönüşümü!