29 / 04 / 2024

Ofisler krizde potansiyel yatırım aracı oldu!

Ofisler krizde potansiyel yatırım aracı oldu!

Kira garantisi  ve getirisiyle krizde ofisler potansiyel yatırım aracı haline geldi...



Yüzde 9 seviyesine ulaşan getiri sağlaması ve 10 yıllık sözleşmelerle kira garantisi vermesi, krizde ofisleri potansiyel yatırım aracı haline getirdi.

Kağıthane ve Levent'te iki ofis projesini devreye alan Tekfen-OZ Gayrimenkul'ün Başkanı Mehmet Erktin, “Krizde ofise yatırım gözde oldu. Kağıthane projemiz henüz inşaat aşamasında ancak temel atılmadan 3 bin metrekarelik bir bloğunu 8 bireysel yatırımcı satın aldı” dedi.

Alışveriş merkezlerinin İstanbul'da doyuma ulaşmasıyla birlikte gayrimenkul yatırımlarının yönelmeye başladığı ofis piyasasının yıldızı parlıyor. Krizde özellikle 10 yıllık sözleşmelerle bireysel yatırımcılara kira garantisi veren ofisler, konutta yüzde 5-6 civarında seyreden yıllık kira getirisinin üzerinde, yüzde 9'a varan getiri vadediyor.

Türkiye'de 4 yılda 6 projeye 395 milyon dolar yatırma kararı alan Tekfen-OZ Gayrimenkul bu trendi dikkate alarak Kağıthane ve Levent'te iki büyük çaplı ofis projesini krizde devreye aldı. Ortağı olduğu ve yönetiminde yer aldığı Akmerkez ve Taksim Residences projelerinin yanı sıra Levent'te A sınıfı ofis projesi olan Tekfen Tower projesiyle bilinen grup, aynı konsepti şimdi de Kağıthane'de 100 milyon dolar yatırımla başlattığı Ofis Park projesi'ne taşıyor.

Bireysel yatırımcıların kriz döneminde ofis piyasasıyla yakından ilgilendiğini söyleyen Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, “31 bin metrekare kullanılabilir ofis bölümüne sahip olacak projenin tamamını kiralamayı planlıyorduk, ancak bireysel yatırımcılardan gelen yoğun talep üzerine, projenin yüzde 10-15'ini, 3 bin metrekaresini satış alanı olarak belirledik. 8 yatırımcı bu alanı kapsayan ofis bloğunu şimdiden kapattı. Henüz zemin çalışmaları yapılan projeyi 2010 sonunda teslim etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

15 yıl öncesinin Levent'i

Krizde özellikle 10 yıllık sözleşmelerle bireysel yatırımcılara kira garantisi veren ofislerin konutun aksine yüzde 5 yerine yüzde 9'lara varan yıllık kira getirisi sağladığını söyleyen Erktin, “Levent'te fiyatlar doygunluk noktasına erişirken, Kağıthane taşınan fabrikaların yerine inşa edilecek yeni ofis projeleri ile ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Burası 15-20 yıl öncesinin Levent'i” dedi.

Erktin, “Sektörde krizden önce 2007-2008 yılları arasında fiyatlar ortalama yüzde 35 artmıştı. Krizle birlikte ise yabancı grupların Türkiye'den çekilmeleri, hem de şirketlerin daha uygun kira ödeyebilecekleri ofislere taşınmaları nedeniyle ofislerde boşalmaların artması ile fiyatlarda ortalama yüzde 15-20 oranında bir düşüş yaşandı. Bu düşüşle aynı bölgedeki kira seviyeleri 35-40 dolar aralığına oturdu” diye konuştu. İstanbul'da 2.3 milyon metrekarelik bir ofis stoğu bulunduğuna ve daha gidilecek çok yol olduğuna dikkat çeken Erktin, “Orta ve Doğu Avrupa ile kıyaslandığında, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünü de hesaba katarsanız 10 yılda 8 milyon metrekareye ulaşacak. Pazar önümüzdeki birkaç yıl hızlı büyüyecek” dedi.

KağIthane Ofis Park, MİMARİNİN OSCAR'INI ALDI

Kağıthane'de 55 bin metrekare üzerine kurulan Ofis Park, Levent ve Maslak trafiğinden ve plaza hayatından kurtulmak isteyenlere alternatif olarak ortaya çıkıyor. Mimarisini Emre Arolat'ın üstlendiği proje, dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden; MIPIM Architectural Review Future Project Awards 2009'da ofis projeleri kategorisinde ödüle layık görüldü. A sınıfı ofis kompleksi olarak tasarlanan projede 9 adet blok yer alıyor. Zemin üstü, 4 ila 7 kattan oluşan bu bloklar, üçü ikişerli, biri ise üçlü olan öbekler halinde koridorlarla birbirine bağlanıyor. Böylece aynı katta 1800 metrekare gibi oldukça geniş ofis katı oluşturulabilecek. Projede blokların açıldığı avlunun içinde mağazalar, kafeler ve sosyal donatılar yer alıyor.

Levent'te ilk 'yeşil' konseptli ofis projesi

Tekfen-OZ Gayrimenkul'ün 2010 yılında tamamlayacağı Levent'teki brüt 800 m2'lik ofis katlarından oluşan ofis projesi ise 8 bin metrekare kiralanabilir ofis alanı ve 15 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. Projenin en dikkat çeken özelliği, inşaat sırasında yapılan çalışmalar ve yeşil bina altyapısı ile Leed sertifikası alacak olması. Projenin dış cephesi de buna uygun olarak yeşilliklerle kaplanacak. İzmir'de Rönesans İnşaat ortaklığıyla hayata geçecek konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşacak gayrimenkul projeleri için izin beklediklerini söyleyen Mehmet Erktin, Bodrum Gümüşlük ve Bomonti'deki 80 dairelik lüks konut projelerini ise 2010 yılı içinde satışa çıkaracaklarını söyledi.

Gayrimenkulde ‘ofis yarışı' başladı

Krizle birlikte ofis projesi geliştiren firma sayısında artış var. Örneğin Ağaoğlu Grubu ilk ofis projesini Ağaoğlu My Prestige adıyla Ataşehir'de yapma kararı aldı. Sinpaş Grubu ise Eyüp'te ilk yatay ofis projesi Flatofis'i devreye soktu. Garage Group'un Kartal Ticaret Merkezi'nde yaklaşık 400 adet ofis bulunacak. Aşçıoğlu Likör arazisinde ofislere yer veriyor. Eroğlu Yapı'dan Soyak'a, Eczacıbaşı'dan Rönesans İnşaat'a kadar pek çok firma yeni ofis projeleri planlayan gruplar arasında yer alıyor.
Vatan


Geri Dön