Ofislerde dönüşüm hız kesmiyor!
Yeni açılan şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Pandemi ile birlikte devam eden belirsizlik nedeniyle ofislerde değişim yaşanmaya devam ediyor.
TOBB verilerine göre, 2020'de açılan şirket sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 20,65 yükselerek 102 bin 794 oldu. Para Dergisi'nden Ürün Dirier'in haberine göre; bu sene ise ilk 4 ayda açılan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20,15 artışla 41 bin 170 oldu. Bu dönemde kurulan şirketlerin ofis tercihlerinde sanal ofislerin yükseldiği gözlemleniyor. Salgınla birlikte gelen ekonomik belirsizliklerin, her türlü profesyonel yapı için maliyet tasarrufunu birinci öncelik haline getirmesi, sanal ofislere olan akında önemli etken oluyor. Mekan bağımsız çalışmanın artık hemen hemen sektör için mümkün olduğunu görüşen bu süreçte, ofis maliyetleri de tasarrufun önüne geçen en önemli gider kalemi. Sanal ofis sağlayıcıları, pandemiyle birlikte çok hızlı büyüdüklerini ve talebin kat kat arttığını söylüyor. Peki sanal ofis konsepti nedir? Neden tercih ediliyor? Ne tür imkanlar sunuyor?
"PANDEMİYLE BİRLİKTE DAHA DA BÜYÜDÜK"
Workinton CEO'su Enis Cevahircioğlu'nun anlattıklarına göre, pandemi, herkesin birlikte deneyimlediği farklı bir süreç oldu. Bütün sektörler pandemiden etkilendi. Firmalar iş yapış biçimlerini, çalışma sistemlerini değiştirmek durumunda kaldı. “Bu durum bizim açımızdan biraz daha farklıydı. Çünkü zaten geleneksel denebilecek çalışma biçiminden farklı bir modelle çalışıyorduk. Aslında uzun süredir, pandemiden de önce firmalara bu modelleri anlatırken dirençlerle karşılaşıyorduk” diyen Cevahircioğlu, pandemiyle birlikte zorunlu olarak deneyimlenen uzaktan çalışma modelinin verimli sonuçlar getirdiğine işaret ediyor. Şirketler ve bireylerin uzaktan da çalışmanın mümkün olduğunu, verimli bir şekilde çalışılabildiğini deneyimleyerek görmüş olduklarını belirten Cevahircioğlu, “Bu zorunlu deneyim, hepimize çok şey öğretti. Biz Workinton olarak çalışmalarımızı hızlandırdık. Gerek sanal ofis gerek hazır ofis gerekse ortak çalışma alanlarımızda yenilikler yaparak pandemi sürecinde faaliyetlerimizi geliştirmeye gayret ettik. Pandeminin çalışma biçimine getirdiği yenilikleri daha önceden de deneyimlemiş bir şirket olarak öncü kurum olma durumumuzu sürdürmeye çalıştık. 2012 yılından bu yana Türkiye'de co-working sektörünün en hızlı büyüyen girişimcisi konumundayız. Oluşturduğumuz sanal ofis hizmetiyle üyelerimiz ofise gelmeden işlerini yürütmelerine destek oluyoruz. Ofislerimizden birini iş adresi olarak gösterebilen üyelerimiz, tüm evrak ve kargolarını emin ellere teslim ediyor. Deneyimli bir ekiple de Türkçe ve İngilizce olarak telefonlarına da cevap verdiğimiz üyelerimiz, işlerini efektif ve kesintisiz olarak ofise gelmeden yürütebiliyor” diye konuştu.
Bunun yanı sıra çalışma alanı ve hazır ofis gibi hizmetler de verdiklerini hatırlatan Cevahircioğlu şunları aktarıyor: “Çalışma alanı hizmetimizde üyelerimize kullanışlı bir ofiste ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi sunuyoruz. Toplantı odalarından hijyenik, ergonomik çalışma alanına, yeni networking fırsatlarından baskı hizmetleri, kilitli dolap, yüksek hızlı internet, 7/24 kullanım, ikram ve kargo hizmetlerine kadar pek çok avantajdan yararlanabilen üyelerimiz, verimli bir çalışma ortamında çalışabiliyor. Hazır ofis hizmetimizde ise ofis kiralamak isteyen kişilere, dekorasyon,mobilya, stopaj ve altyapı maliyetlerini düşünmeden, aidatlarla vakit kaybetmeden modern teknolojiyle donatılmış fonksiyonel çalışma alanlarında kesintisiz ve efektif hizmet sunuyoruz. Bu alanlardaki faaliyetlerimiz pandemiyle birlikte daha da büyüdü. Kullanıcılarımız bizlerle çalışmaktan, Workinton'un bir parçası olmaktan memnun durumda. Yeni şube açılışları, çözüm geliştirdiğimiz yeni hibrit ofis sistemimiz, bu dönemde gündemimizde olan ve büyümemizde büyük destek veren ana konularımız arasında yer alıyor."
Talepler arttı
Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Onur da çalışma hayatının doğasında bir süre önce başlamış olan değişim dalgasının, pandemiyle birlikte muazzam bir hale geldiğini dile getirerek, “Hibrit çalışmanın yaygınlaşmasıyla her ihtiyaca yönelik yeni nesil esnek ofis çözümlerine ilgi yoğun olurken, Sanal Ofis modelimize talep de pandeminin ilk aylarına kıyasla 2 ila 3 kart arttı. Bunun 2 tane çok büyük sebebi bulunuyor. Birincisi tekil şahıs şirketlerinin sayısının günden güne artması. Bu şirketler için başlangıçta en efektif ofis çözümü Sanal Ofis diyebiliriz. Bir diğeri de maliyet avantaji. Her yerden çalışan herkes için Sanal Ofis maliyeti düşüren bir model” diyor.
Sanal Ofis konsepti kısaca fiziksel bir hazır ofis ihtiyacı olmayanların iş kurma maliyetlerini düşürerek, dilediği sanal ofis lokasyonunu yasal adresi olarak gösterilmesinin yaninda, posta ve kargolarını da merkeze emanet edebilmelerine olanak sağlıyor. Onur, “Yeni şirket kurmak isteyenlerin vergi dairesine gittiklerinde yasal bir adres göstermeleri gerekiyor. Sanal ofis üyelik modelimiz bu noktada ister şahıs şirketi ister limited Şirketi olsun yalnızca iş kurmak için yasal bir adrese ihtiyacı olanların da bu sorununa çözüm sunuyor” diyen Onur, üye olmak isteyenlerin fiziki başvurunun yanında online başvuru ile de sadece birkaç dakika içinde sanal ofise sahip olabileceklerini hatırlatıyor. Onur, "Sanal Ofis modelimizi tercih edenler, Kolektif dünyasına katılıp networking ve iş birliği imkânlarına da kavuşuyor” dedi.
2 SANAL OFİS SEÇENEĞİ VAR
Kolektif House olarak üyelerine "kullanımı” ve “kullanımsız” olmak üzere 2 farklı sanal ofis seçeneği sundukları bilgisini veren Onur şunları aktarıyor: “Kullanımsız Sanal Ofis seçeneğimizde, üyelerimiz prestijli bir iş adresine sahip olup, profesyonel imajlarını korurken, posta ve kargo alımları da profesyonel ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Üyelerimiz ayrıca Kolektif House olarak üyelerine "kullanımı” ve “kullanımsız” olmak üzere 2 farklı sanal ofis seçeneği sundukları bilgisini veren Onur şunları aktarıyor: “Kullanımsız Sanal Ofis seçeneğimizde, üyelerimiz prestijli bir iş adresine sahip olup, profesyonel imajlarını korurken, posta ve kargo alımları da profesyonel ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Üyelerimiz ayrıca KoPerks ile Kolektif dünyasına özel indirimlerden faydalanabilirken, Kolektif ekosistemi ile networking ve işbirliği fırsatları da yakalıyor. Tüm bunlara ek olarak üyelerimiz isteğe bağlı olarak sekreterlik hizmetinden de yararlanabiliyor. Kullanımlı Sanal Ofis seçeneğimizde ise tüm bunlara ek olarak üyelerimiz bağlı olduğu lokasyondaki ortak çalışma alanlarını ayda 3 gün, toplantı odalarını ise ayda 3 saat kullanabiliyor. Ayrıca ofislerimizde sınırsız filtre kahve ve çay ikramlarımız da bulunuyor.”
HER SEKTÖR İÇİN MÜMKÜN
Pandemiyle beraber yaygınlaşıp kimi şirketler için kalıcı hale gelen 'mekan bağımsız çalışma düzeni’ ve yeni dönemin sıcak gündemi ‘hibrit çalışma modeli'nin, kendi işini kurmak isteyenlere cesaret verdiğini ifade eden Olmadık Ofis Yönetici Ortağı Gökhan Doğru, “TOBB verilerine baktığımızda, 2020 yılında kurulan şirket sayısının bir önceki yıla kıyasla yüzde 20,65 artarak 102 bin 794'e ulaştığını görüyoruz. Bu yıl ise ilk 4 ayda kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,15 artışla 41 bin 170 olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde kurulan şirketlerin ofis tercihlerinde sanal ofislerin yükselişi dikkat çekiyor” dedi.
Diğer yandan salgının beraberinde getirdiği ekonomik belirsizliklerin, maliyet tasarrufunu her türlü profesyonel yapı için birinci öncelik haline getirdiğini hatırlatan Doğru, “Mekan bağımsız çalışmanın artık hemen her sektör için mümkün olduğunu gördüğümüz bu süreçte, ofis maliyetleri de tasarrufun önüne geçen en önemli gider kalemi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, şirketlerin yasal adres olarak gösterebildiği sanal ofislere akın sürüyor" şeklinde konuştu.
KAHVE DENEYİMİNDE DE İDDİALI
Olmadık Ofis olarak 2021 yılının başından beri her ay yüzde 30'un üstünde büyüdükleri bilgisini paylaşan Doğru şunları aktariyor: “Üye sayısında son 5 ayda yüzde 85'i aşkın artış yaşadık. Bu süreçte çalışan sayımızi da lokasyonlarımızı da 3'e katladık. Balatta hizmet verdiğimiz merkez ofisimizin yanı sıra Caddebostan'da açtığımız şubemizle birlikte artik iki kıtada, İstanbul'un her iki yakasında şirketlerin sanal ofis ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Ankara Çankaya'da da faaliyet gösteriyoruz. Temelde kuracağı şirket için resmi adrese ihtiyaç duyan ya da hali hazırda var olan şirketinin adresini taşımak isteyen freelence çalışanlardan e-ticaret yapan veya hibrit çalışma modelini benimseyen şirket çalışanlarına kadar herkese ayda 100 TL'ye yasal mevzuata uygun kira sözleşmesi sunuyor ve resmi iş adresi sağlıyoruz. Çağrılarıni yanıtlıyor, postalarını yönlendiriyoruz. Üstelik bunları faturalı, stopajsız ve taahhütsüz ofis kiralama olanayıyla yapıyoruz. Ayrıca üyelerimiz, lokaseksizin dilediği ortak çalışma alanlarını sadece yediğini erek sınırsız ve ücretsiz kullanabiliyor. Olmadık Ofis olana manifestomuz, en uygun fiyat-performans ve en iyi imi. Bu kapsamda üyelerimize sadece sanal ofis değil, en neyimini de sunuyoruz. Olmadık Ofis üyeleri, ortak çalışda Türkiye'nin ilk füzyon içecek mutfağı olan Olmadık eneyimleyip en iyi lezzetleri tadabiliyor.”
Sanal ofisler 'iş yeri kiralaması' olarak görülmüyor!